- Hirdetés -

- Hirdetés -

10 évesek az Ultimaker 3D nyomtatók – történet és jubileumi akció

Idén már tizedik éve, hogy valaki megvásárolta az első Ultimaker 3D nyomtatót, amely márka mostanra az ipar legnépszerűbb asztali 3D nyomtató választásává nőtte ki magát. Az egyik alapító, Siert Wijnia, és a vállalat ügyvezetője, Jürgen von Hollen mesélt a kezdetekről, a cég történetéről és a jövőbeni tervekről 2021-ben és azon túl. Nincs születésnap ajándék nélkül – ebben a szellemben 2021 szeptemberében az Ultimaker 3D nyomtatók 10% kedvezménnyel elérhetők a hazai forgalmazónál, a FreeDee-nél.

A kezdetek

Amikor ráébredsz, hogy ötletelni könnyű, de megvalósítani…
az vér, verejték és könnyek.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Az Ultimaker márka az utrechti Protospace Fablab falai között született Hollandiában. Néhány barát közös projektjeként indult, akik szerettek volna egy olyan 3D nyomtatót építeni, amely pontos és használható tárgyak nyomtatására képes az akkori nagyméretű, ipari printerek költségei és bonyolultsága nélkül.

Az inspirációt a Dr Adrian Bowyer által indított RepRap projekt szolgáltatta. A “replicating rapid prototyper” (egy open-source gép, amely a legtöbb saját alkatrészét is ki tudja nyomtatni) építésével töltött sok-sok éjszaka után lett egy működő 3D nyomtatójuk. Mindazonáltal azt vették észre, hogy sok időt és folyamatos karbantartást igényel, hogy a megfelelő működést fenntartsák, így lehetőségeket kerestek a design továbbfejlesztésére.

A jobb termék reményében befektetett barkácsolás, tesztelés, bukás és tanulás iránti szenvedélyük fontos rész volt a korai Ultimaker DNS-ében, amelyet Erik de Bruijn, Martijn Elserman, és Siert alapított meg. A DNS másik kulcs összetevője az Ultimaker teljes történetét átszövő együttműködés és bevonódás. A kihívásokat együtt oldották meg, először a Protospace group és az alapítók, majd fokozatosan egyre több és több munkavállaló közösen, ahogy növekedett a cég. Siert Wijnia: “Azt éreztem, hogy egy valódi közösség vagyunk, akik egyformán arra gondolnak: ‘Ez valami új, nézzük meg, hová juthatunk vele!’ De az érzelmek mögött el kellett kezdenünk egy struktúra felépítését és szervezetben gondolkodni, mert annyian csatlakoztak hozzánk… Szükség volt néhány szabályra, amelyek mentén együtt dolgozhattunk.”

Az utolsó hozzávaló, amelyre minden világmegváltásra törekvő startupnak szüksége van, az a rengeteg kemény munka. A vállalat megalapításával a csapat elköteleződött nemcsak amellett, hogy ötleteikkel előre mozgatják az asztali 3D nyomtatás technológiát, hanem amellett is, hogy a végig viszik a tervet és olyan termékeket hoznak létre, amelyek valódi segítséget jelentenek majd a mérnökök és tervezők életében.

„Rádöbbensz, hogy előrukkolni egy ötlettel nem is olyan nehéz. Elérni, hogy működjön és végig vinni viszont kemény munka. Vér, verejték és könnyek” – Siert visszaemlékszik – „Csak akkor fog működni, ha a végéig kitartasz, amíg be nem fejezed, ez nagyon fontos.’

Növekedés és átalakulás

Mind különbözőek, de együtt egyek vagyunk.

Az Ultimaker a vállalat első éveiben sok mérföldkövet gyorsan maga mögött hagyott, ahogy az Ultimaker Original FFF 3D nyomtató – egy DIY 3D nyomtató kit – népszerűvé vált a makerspace-ek, műhelyek és oktatási intézmények világában. A csapat elfoglalhatta első irodáját Geldermalsenban.

Az elején az emberek mindenféle munkát csináltak, az új belépőktől az alapítókig mindenki elvállalt bármit, amire éppen szükség volt. Egy kis idő elteltével azonban a vállalat felépítette megbízható beszállítói rendszerét és az üzlet belendült. Jos Burger csatlakozott ekkor ügyvezetőként, hogy átvezesse a céget a növekedés folyamatán. Az Ultimaker elkezdte beteljesíteni eredeti küldetését olyan hardver, szoftver és alapanyag termékek fejlesztésével, amelyek együttműködve bárki számára elérhető és eredményes megoldássá tették a 3D nyomtatást.

Az Ultimaker 2 elmozdulást jelentett a DIY kitektől a plug-n-play gépek felé, ezáltal sokkal megfelelőbb megoldást biztosított a professzionális felhasználók számára. Az open-source felhasználók közösségével együttműködve megszületett az Ultimaker Cura szeletelő szoftver, amely mostanra a világ legtöbbet használt 3D nyomtatás előkészítő szoftvere lett. Ezután következett az Ultimaker 3, amely megbízható kétfejes nyomtatással még komplexebb geometriák (köszönhetően az oldható PVA támaszanyag használatának) és többszínű nyomatok gyártását tette lehetővé.

A 2019-ben bemutatott Ultimaker S5 nyomtató az addigi berendezéseik legnagyobb munkaterével büszkélkedhetett több más technológiai újítás mellett. A következő évben pedig két új kiegészítő, az Air Manager búra és a Material Station alapanyagállomás társult hozzá. Az Ultimaker kínálata végül az Ultimaker S3 és az Ultimaker 2+ Connect nyomtatókkal lett teljes. Ez az a fejlett portfólió, amelyből a mostani szülinapi akció során is választani lehet.

A nyomtatók mellett az Ultimaker mostanra 12 saját nyomtatószálból álló alapanyag portfóliót fejlesztett. Mindazonáltal a nyílt alapanyagrendszer a kezdetek óta fontos sarokpont volt. Ez vezetett a közös, nyílt innovációt szervező Material Alliance Program elindításához, amelyben résztvevő filamentgyártók használatra kész, optimalizált nyomtatási profilok hozzáadásával járulnak hozzá az Ultimaker Cura és az Ultimaker nyomtatók széleskörű funkcionalitásához.

Egy ökoszisztéma felépítése

Építettünk egy 3D nyomtatót, de a nyomtatón is túl, már egy ökoszisztémát építünk.

Mi vár az Ultimakerre a következő 10 évben és azon is túl? 2021-ben újabb fejezet kezdődött Jos Burger távozásával és Jürgen von Hollen kinevezésével a cég új ügyvezetőjévé.

Amikor Siertet arról kérdezték, merre tart most az Ultimaker, azt válaszolta: „Valóban sokat tettünk azért, hogy a 3D nyomtatás ismert és elismert legyen, amire nem játékként vagy trükként tekintenek, hanem emberek és vállalatok valóban hasznos eszközeként. Nagyon sok lehetőséget teremt bárki számára, hogy nemcsak egyszerű, de igazán komplex problémákra is megtalálja a megoldást. Az eszközök a mindenünk, és azt hiszem, mi egy pokoli jó eszközt építettünk. Úgy gondolom, még így is sok tere van a fejlesztésnek, hogy a technológia elérhetőbb, megbízhatóbb és könnyebben használható legyen…  Építettünk egy 3D nyomtatót, de a nyomtatón is túl, már egy ökoszisztémát építünk.”

Ez az ökoszisztéma az, ami új magaslatokba fogja emelni az Ultimakert mint gyorsan növekedő globális vállalatot, állítja Jürgen von Hollen. “Egy tisztán technológiai termék gyártójából válunk most platform, alkalmazás és megoldás szolgáltatóvá. Ez lesz a növekedésünk egyik fő kulcsa. Hiszek benne, hogy a fenntartható versenyelőny nem származhat egyedül a technológiábal vagy csak a termékből.”

Jövőbeli hatás

A friss tanulmányok egyre inkább elismerik a 3D nyomtatást, mint kritikus technológiát, amely hasonlóan a robotikához vagy a mesterséges intellligenciához képes a vállalatokat versenyképesebbé, innovatívabbá tenni, létrehozni jobban fizető munkahelyeket és képessé tesz olyan fennakadások jobb kezelésére, mint például a pandémia.

Von Hollen: “Ez a fejlődés biztos, hogy még nagyobb elvárásokat támaszt majd a hardver teljesítménnyel és a nyomtatható anyagokkal szemben. Ahogy friss tanulmányok kiemelik, az olyan fejlett technológiák terjedése, mint a 3D nyomtatás, MI, robotika vagy az internet of things jelentősen befolyásolják a termelékenységet, a munkaerő piacot, sőt az éghajlatváltozásból eredő kockázatokat is. Az Ultimaker csapata készen áll, hogy vezesse ezt a kategóriát és valóban hatással legyen a fejlődésre.”

Szeptemberben jubileumi kedvezménnyel

Ismerje meg a piacvezető Ultimaker FFF 3D nyomtatókat a FreeDee weboldalán és használja ki a jubileumi akciónak köszönhető alacsony beszerzési árakat! A FreeDee csapatára, mint a hivatalos hazai Ultimaker képviseletre technikai kérdésekben, tanácsadásban, személyes gépmegtekintés, tesztek és kezelési tréning területén is támaszkodhat.

Freedee
(x)

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Akár ez is tetszhet