12 lézerfejes 3D nyomtatót mutattak be

Az SLM Solutions gépével a Bugattinak is készítenek fém alkatrészeket

Az SLM Solutions az online megrendezett Formnext Connect kereskedelmi kiállításon mutatta be új, nagy teljesítményű 3D nyomtató berendezését, az NXG XII 600-at, amely már 12 darab, egyenként egy kW-os lézerrel működik, írta meg a 3D Printing Industry.

Az egyszerre üzemelő lézerfejek (amelyekből tehát többször annyi van a gépben, mint egy átlagos berendezésben) hússzor gyorsabban dolgoznak, mint a német vállalat korábbi csúcstartója, az SLM 280 esetében. A hatalmas egyedi mintadarabok kinyomtatására is alkalmas gép felfokozott munkatempója szériagyártást tesz lehetővé az autó- és űripar számára is.

Meddah Hadjar vezérigazgató a kiállításra készült videóban „történelmi pillanatnak” nevezte az SLM új berendezésének megjelenését, hiszen az „átírja a gyártási folyamatok egészét”. A videó az elmúlt 25 év talán legnagyobb újítójának állítja be a céget a szelektív lézeres olvasztástechnika (innen a név: Selective Laser Melting – SLM) és a fémmegmunkálás terén.

- Hirdetés -

Az NXG XII 600-zal az ígéret szerint „új szintre emelik a produktivitást”: a gép optikai beállításai egy testre szabható lézeres letapogató rendszeren alapulnak, a tizenkét optika pedig kettős lencserendszerrel, valamint „zoom funkcióval” is bír, ami lehetővé teszi a kliensek számára, hogy különböző méretek közül válasszanak. A gép ráadásul egy nyomtatási feladatból kiindulva sorozatban képes nagy formátumú alkatrészeket előállítani, ezzel jelentősen csökkentve a költségeket.

Az SLM Solutions-nak máris kifizetődő az új gép: idén saját pénzügyi rekordot állítottak fel, 37 százalékos növekedéssel, ami valószínűleg a repülő- és autóipari szerződéseiknek köszönhető. Partnereik között ott van a mini, mikro és nano műholdakat Föld körüli pályára állító Orbex, vagy a szuper sportkocsikat gyártó Bugatti. Utóbbinak rakétamotorok és fékrendszerek számára készítenek alkatrészeket, immáron olyan nagy teljesítményű gépekkel, mint az NXG XII 600.

Gábor János, Okosipar.hu

- Hirdetés -

- Hirdetés -