140 éves oromdíszeket szkenneltek a pontos rekonstrukcióért

Különleges projektben vett részt az átfogó 3D metrológiai szolgáltatásokat és rendszereket kínáló Exact Metrology: tűpontos digitális rekonstrukciót készítettek a Cincinnati Music Hall homokkő oromzatelemeiről. A helyreállítás legalább tíz, klasszikus szobrászati módszerekkel készült épületdíszt érintett, és a szkennelés még a korabeli vésőnyomokat is mentette, számolt be az Industrial Machinery Digest.

A céget a 19. századi épület megőrzését, fejlesztését és népszerűsítését szolgáló Music Hall Baráti Kör nevű civil szervezet bízta meg a munkával. A viktoriánus-gótikus stílusú épület Samuel Hannaford építész munkája, és a frontot a kor divatjának megfelelően jellegzetes oromdíszekkel látta el. A kézzel faragott homokkő alkotások állapota erősen leromlott, olyannyira, hogy az eredeti díszeknek már csak a töredékei maradtak fenn.

Az Exact Metrology egy Artec 3D Leóval szkennelte be a töredékeket. A készülék mellett az szólt, hogy professzionális szoftvere 80 fps képsűrűséggel, 3D-ben képes rekonstruálni a célobjektumot, vagyis ez a piacon elérhető leggyorsabb 3D szkenner, ráadásul hatalmas látószöggel bír, és rendkívül pontos. A cég szakembereinek – kis túlzással – elég volt csak kézbe fogni, majd elsétálni vele a tárgyak előtt, és máris megfelelő mintát rögzítettek ahhoz, hogy hűen rekonstruálni lehessen az oromzat egyedi gótikus elemeit.

„Az épület oromelemeire irányítottuk a szkennert, amely strukturált fénytechnikai rács alkalmazásával dokumentálta az alakzatokat. A kibocsájtott fény másodpercenként hárommillió pontról pattant vissza, így még a vésőnyomokat is pontosan rögzíthettük”, magyarázta Chris Lafferty, az Exact Metrology munkatársa. Az adatokat átadták a modellezéssel és újragyártással megbízott restauráló vállalatnak, az Arya Designnak, hogy formailag és színvilágában is pontos oromdíszek készülhessenek.

Gábor János, Okosipar.hu

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Akár ez is tetszhet
https://www.okosipar.hu/wp-admin/post.php?post=7773&action=edit#