1,5 millió kilométeres futásteljesítmény érhető el az új zöld akkumulátorral

A mai napon a Scania és a Northvolt nehéz teherbírású teherautók számára készült, közös fejlesztésű akkumulátor celláról rántotta le a leplet. A hitelesítési tesztek során a lítiumion cellák kifejezetten nagy, 1,5 millió kilométeres élettartamról tettek tanúságot. Ennek nem kis jelentősége van, hiszen átlagosan ekkora futásteljesítményre tesz szert egy teherautó élete során. A Svédországban, zöld áram felhasználásával megalkotott akkumulátorcella ökológiai lábnyoma mindössze egyharmada az iparági átlagnak. 

2017-ben a fenntarthatóság két éllovasa, a Scania és a Northvolt egyesítették erőiket annak érdekében, hogy kifejlesszék és kereskedelmi forgalomba hozzák egy nehézkategóriás tehergépjárművek számára fejlesztett akkumulátorcellát. Az elsődleges cél egy világelső akkumulátorcella megalkotása volt. A szakmai kapcsolat mostanra vált gyümölcsözővé és az első példányok a Northvolt Ett gigagyárában készültek el, Észak-Svédországban. Később, az idei évben a Scania megnyitja új akkumulátor gyárát Södertälje-ben, ahol az akkumulátor cellákat közvetlenül az akkumulátor csomagokba fogják beépíteni a nehézkategóriás elektromos teherautókhoz.

Nemcsak elérték, meghaladták a prémium szintet

Peter Carlsson, a Northvolt ügyvezető igazgatója és társalapítója megjegyezte: „Még a partneri kapcsolat kezdetén a Scania és a Northvolt megállapodott egy meglehetősen ambiciózus időtervben annak érdekében, hogy egy nagyteljesítményű akkumulátorcellát fejleszthessünk ki a nehézteherbírású teherautók számára. A cél elérése érdekében alapos fejlesztési és validálási fázisokon mentünk keresztül és most már képesek vagyunk akkumulátorcellákat szállítani a Northvolt Ett gyárból. Mindez messze felülmúlja várakozásainkat a teljesítmény terén, egyúttal pedig hatalmas elismerés mindenki számára, aki részt vett ebben a projektben.”

Scania ügyvezető igazgatója, Christian Levin elárulta, hogy „Ma egy fontos mérföldkőhöz érkeztünk a fenntartható áruszállítási rendszerek megalkotásához vezető úton. A nehézkategóriás áruszállítás jövője elektromos és lehetővé teszi azon ígéretünk megvalósítását, hogy továbbra is prémium termékeket szállíthassunk ügyfeleink számára. A Scaniának top teljesítményű akkumulátorcellákra van szüksége a jövő elektromos teherautóihoz.”

„Amikor nekiláttunk az akkumulátorcella fejlesztésének, akkor azt a célt tűztük ki, hogy egy nagyteljesítményű, alacsony üzemeltetési költséggel bíró és hosszú élettartammal rendelkező cellát hozzunk létre. Úgy döntöttünk, hogy legalább 1,5 millió kilométeres futásteljesítményt teszünk lehetővé a Scania nehézkategóriás elektromos járműveinél. A tesztek bebizonyították, hogy ez az elvárás nemcsak teljesíthető, hanem akár meg is haladható” – jegyezte meg Christian Levin

Forrás: Scania
Alacsony ökológai lábnyom 

A vállalat teljes mértékben elkötelezett a fenntartható forrásból származó akkumulátorcellák irányába. A Northvolt Ett üzem működtetését kizárólag fosszilis energiahordozók nélkül előállított elektromos árammal végezzük. Ezt, a gyártáshoz nélkülözhetetlen zöld áramot vízerőművek és szélerőművek állítják elő. Ennek, valamit további fenntarthatósághoz köthető intézkedéseknek köszönhetően a legújabb akkumulátorcella ökológiai lábnyoma a teljes gyártási élettartamra vetítve mindössze harmada az iparági átlagnak (IVL 2019 lithium-ion NMC 111 cell)*.

„A Northvoltnak az a missziója, hogy a világ legzöldebb akkumulátorait előállítva a lehető legjobban kiszolgálja a Scania fenntartható áruszállítás érdekében tett lépéseit. Őszintén várom már, hogy végre a helyére tegyük az utolsó puzzle darabot is és elindítsuk a prémium elektromos járművek gyártását ebben az évben”- tette hozzá Christian Levin.

Cella specifikáció
  • Cella forma: prizma
  • Kapacitás: 157 Ah
  • Nominális feszültség: 3.6V
  • Élettartam: 1,5 millió kilométer a nehézkategóriás áruszállításban

*Karbon lábnyom: a bölcsőtől a kapuig (cradle-to-gate) klímaváltozási hatásszámítást az uniós jogszabályok által javasolt módon, a Product Environmental Footprint (PEF) EF2.0 adatbázis felhasználásával készítettük el, hogy teljes képet kapjunk a Northvolt Ett akkumulátorcellák teljes gyártásra vonatkozó ökológiai lábnyomáról. 

Scania / Okosipar.hu

- Hirdetés -

- Hirdetés -