- Hirdetés -

- Hirdetés -

2 mikron pontosságra képes metrológiai megoldás az Artec 3D-től jármű-, olaj- és gázipari mérésekhez és deformáció analízishez

A világszerte elismert, professzionális 3D szkennerek és szoftverek fejlesztője és gyártója, az Artec 3D október 3-án bemutatta 3D optikai koordinátamérő rendszerét, az Artec Metrology Kitet. Az új megoldás széles mérettartományban tesz lehetővé csúcspontosságú ellenőrzést, alakváltozás analízist és kiemelkedő precizitású mérést.

Az Artec Metrology Kitnek belépő és professzionális változata is elérhető. A cél egy egyszerűen kezelhető, végtelenül sokoldalú fotogrammetria alapú megoldás fejlesztése volt, amely metrológiai szintű precizitást biztosít a mérés és reverse engineering területén jellemző feladatokhoz. A Metrology Kit DaaKS és VDI tanúsítvánnyal rendelkezik. Akár 0,002 mm + 0,005 mm/m pont alapú precizitást (RMS), valamint 0,015 mm + 0,015 mm/m pontos hosszmérést nyújt.

Az Artec Metrology Kit önálló optikai mérőrendszerként is megállja a helyét, emellett 3D szkennerrel referencia-eszközként kombinálva jobb digitalizálási eredményeket biztosít nagyobb távolságokon. A teljes készlet hordozható, 15 perc alatt előkészíthető a mérési feladathoz, és képes mozgó objektumok rögzítésére is – ezáltal tökéletes helyi és külső helyszíni projektekhez is.

- Hirdetés -

A Metrology Kit egy 30,3 megapixeles, 28 mm-es széleslátószögű lencsével felszerelt kamerát, targeteket, adaptereket, léptékrudakat és a Metrology Kit plugint tartalmazza, amelynek köszönhetően a teljes fotogrammetria munkafolyamat az Artec Studio szoftverben irányítható. A készlet emellett kompatibilis olyan piacvezető minőségellenőrző szoftverekkel, mint többek között a Geomagic Control X vagy a PolyWorks.

„Az Artec 3D-nél büszkék vagyunk iparágvezető metrológiai megoldásainkra és továbbra is rengeteg erőforrást fogunk a termékeink fejlesztésébe invesztálni, hogy egyre jobb termékekkel szolgálhassuk ki ügyfeleinket.” – mondta Artyom Yukhin, az Artec 3D elnöke és ügyvezető igazgatója. „Biztonsággal állítjuk, hogy az új Metrology Kit az egyik leghatékonyabb eszköz olyan mérési projektek esetében, ahol a legmagasabb szintű pontosság és a minimális halmozott hibaérték elengedhetetlen. Izgatottan várjuk a felhasználók visszajelzését.”

A most piacra dobott Artec Metrology Kit már élesben bizonyított több iparágban, köztünk elsősorban autóipari vállalatoknál:

Autóipar

Egy jelentős, német, autóipari gyártóvállalat egyik során minden negyedik autókarosszérián az Artec Metrology Kittel ellenőrzik a hegesztőcsapok pozícióját. Az eredményeket ezután a hegesztő robot programozásához használták fel. Emellett az önvezető autózást célzó fejlesztések és tesztek részeként az új mérőeszközzel rögzített precíz adatokat a járművekre kerülő szenzorok helyének pontos meghatározásához is felhasználják.

Nagypontosságú ellenőrzés a légi- és hadiipar területén

A magas precizitású optikai mérőrendszerek nélkülözhetetlenek az olyan nagy objektumok egyszerű és megbízható ellenőrzéséhez, mint például a repülőgépalkatrészek, hajók vagy a szélturbinák. Az Artec Metrology Kittel a legnagyobb ismétlőképességi elvárásokat támasztó területeken is megbízható mérési adatokat rögzíthetnek a felhasználók. Ráadásul a mérést a gyártás bármely fokán, akár az alkatrész mozgása közben is el lehet végezni. Így például már brit, német és japán védelmi szervezetek is használják az Artec fejlesztését nagy, különböző szögekbe döntött szatellitantennák fő- és alpanelrendszereinek alakváltozásának ellenőrzéséhez.

Deformációs ellenőrzés

A Metrology Kit ideális eszköz például tárolótartályok, járműalkatrészek és design prototípusok alakváltozásának ellenőrzésére. Képes elemezni az anyagok deformációs tulajdonságait eltérő környezeti adottságok mellett úgy, mint magas hőmérséklet és páratartalom esetén, amikor a rövid mérési idő is kritikus tényező.

Olaj- és gázipar

Egy ISO-tanúsított német offshore és tengerészeti mérnök vállalkozás az Északi- és a Balti-tengeren ellenőrzi hajók csatlakozó pontjait. A rövid mérési idő, egyszerű munkafolyamat és a dinamikus illesztés idális megoldássá teszi az Artec Metrology Kitet ilyen instabil körülmények között is. A feladat során a csatlakozópontok síklapúságát, dőlésszögét, lyukátmérőjét, külső és belső átmérőket is ellenőriznek. A teljes mérési folyamat mindössze 60 percet vesz igénybe.

Lehetőségek 3D szkennerrel kombinálva

Az új, nagypontosságú fotogrammetria rendszer magas térfogatpontosságú adathalmazt eredményez, amelyet referenciaként használva kimagaslóan pontos 3D szkennelésre nyílik lehetőség. Ez a kombináció különösen magas hozzáadott értéket képvisel nagyméretű tárgyak vagy területek Artec 3D kézi szkennerekkel való digitalizálásakor. A Metrology Kit a távolsághoz viszonyított hibahalmozódás minimalizálásával lehetővé teszi az Artec Leo és Artec Eva szkenner felhasználóknak, hogy akár 14X jobb térfogatpontosságú adatokat rögzítsenek.

A megoldás iránt érdeklődők a gyártó weboldalán találhatnak részletesebb információkat vagy az Artec 3D szkennerek hazai képviseleténél, a FreeDee Kft-nél kérhetnek további tájékoztatást.

FreeDee Kft.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Akár ez is tetszhet