2 millió új munkahely a következő 10 évben

Az előrejelzések alapján 2020-ban még több munkahely jöhet létre, bár területi eloszlását tekintve nem feltétlenül egyenlő arányban. A várakozások szerint a hét legfejlettebb ország (G7-ek) fogják a legtöbb lehetőséget nyújtani, ezen belül az Amerikai Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és Japán. Ezzel együtt a jövedelmi viszonyok is pozitív irányba fognak változni, valószínűleg a vállalatok haszonkulcsának a rovására.

Hasonló adatokat adott meg a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (International Labour Organisation – ILO) is: a szervezet szerint az E7 országok körülbelül 8 millió új munkahelyet hoznak létre a közeljövőben – kivéve Oroszországot és Kínát, ahol nagy a demográfiai nyomás, és csökken a munkaerő száma. Egy másik érdekesség, hogy a nemek közti eloszlás mértéke egyenlőbbé válik a G7 országokban, ezzel szemben az E7 államokban ennek az ellenkezője mehet végbe a jövőben.

A szolgáltatásoké a jövő

- Hirdetés -

- Hirdetés -

A gazdaság az utóbbi években fellendülő időszakot élt, a közelmúltban viszont lassulásnak indult, és ez a trend várhatóan tovább tart. A szolgáltatások értékének növekedése folytatódik, az exportálása előreláthatóan 2020-ban új rekordot fog dönteni – eléri a 7 ezer milliárd dollárt is.

Öregedő társadalom

A várakozások szerint a világ népessége 2020-ban eléri a 7,7 milliárd főt, ami 10%-os növekedést jelent az előző évtizedhez képest. Kína, India és Dél-Afrika lakossága fogja kitenni a Föld populációjának a felét. Mindeközben a 60-as éveit élő vagy ennél idősebb korosztály világszerte eléri az 1 milliárd főt – Kína ebben a tekintetben kimagasló a nagy gazdaságok között is, náluk rekord magas az elöregedés.

Számos kérdést vetnek fel a globális trendek, a politikai döntéshozók fő feladata lesz, hogy megfelelően reagáljanak erre a jelenségre az előttünk álló évtizedben.

A két szélsőséges eset Japán és Nigéria, az előbbinél a legmagasabb az öregedési ráta, míg az utóbbi esetében kimagasló arányú a fiatalok száma. Több ország már felkészült és komoly lépéseket tett a globális tendencia kihívásainak megoldása érdekében, de vannak kevésbé előrelátó államok is.

A következő évtizedben fog kiderülni, milyen változások következnek be a világ gazdaságában és népességében a várakozásokhoz képest.

Cikkünk a PWC tanulmánya alapján készült.

Némethi Botond, NEW technology magazin

- Hirdetés -