- Hirdetés -

- Hirdetés -

3D bionyomtatással emberi veseszövet is készülhet

A felfedezés teljesen átírhatja a vesebetegségek ma ismert kezelési módjait – vélik a tudósok, akik a Harvard Egyetem Wyss Bioinspirációs Műszaki Intézetében kezdték kutatni a technológiában rejlő lehetőségeket.

A The Engineer szerint több éve zajló kutatásról van szó, és az eredményeket a San Diegó-i Trestle Biotherapeutics fogja hasznosítani. A startupnak nemrég engedélyezték, hogy őssejt- és bionyomtatási technológiákkal kísérletezzen, majd kereskedelmi célú kezeléseket fejlesszen ki vesebetegségekre és egyéb szervátültetésekre.

Állítólag csak az USA-ban több mint félmillió ember egészsége függ dialízistől, és kb. százezren várnak vesetranszplantációra, hiszen az ország egészségügyi infrastruktúrája évente csak húszezret tesz lehetővé. A hosszú várólisták nem túl meglepő módon sok tragédiát okoznak: évi ötezer főre becsülik azoknak a számát, akik megfelelő kezelés hiányában veszítik életüket.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Nemcsak a gyászos statisztikák miatt érdemes továbbfejleszteni a létfontosságú szervek gyógyítását, vallják a tudósok, megjegyezve, hogy a veseműködést közvetve vagy közvetlenül legalább hatvan genetikai betegség befolyásolja, és pillanatnyilag egyikre sincs megfelelő terápia.

„Boldogok vagyunk, hogy a Trestle végre elindította a technológia gyakorlatba ültetéséhez vezető folyamatot, hiszen a veseszövetek vagy más szervek iránti igény egyre nő” – nyilatkozta Jennifer Lewis, a technológiai platformot saját laboratóriumában is fejlesztő Wyss Intézet kutatója. Elárulta, hogy a projekten legalább egytucat tudós dolgozott csak a Harvard kötelékéből, és biztos benne, hogy az eredményeik komoly szövetmérnöki innovációkhoz vezethetnek.

„A közelmúltban kifejlesztettünk egy új biogyártási megoldást, a „működő szövet önfeláldozó átírását” (SWIFT), amivel érhálózattal rendelkező veseszöveteket tudunk előállítani” – jelentette be Lewis, aki a csapatával egy ún. vese-a-chipen eszköz segítségével modellezi a szervre ható betegségeket és a gyógyszeres kezelést. A metódus alapvető technológiát adott a kezükbe ahhoz, hogy funkcionális, méretarányos vaszkularizált veseszövetet tudjanak elő- vagy helyreállítani.

A megoldás valódi, és ezt az emberi vese működését utánzó, mesterséges miniszervek létrehozásával sikerült bizonyítani. A fejlesztést átvevő Trestle Biotherapeutics elismerően szólt a résztvevő intézmények kutatásáról, és jelezte: alig várják, hogy lassan a gyakorlatba is át tudják ültetni a technológiát.

Gábor János, Okosipar.hu

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Akár ez is tetszhet