3D lézermarás

Sisma jelölő- és gravírozó lézerekkel

A különböző gyártott alkatrészek tekintetében egyre nagyobb igény mutatkozik a nemcsak tartós, de esztétikus és gyors jelölésre, feliratozásra a könnyebb és gyorsabb azonosíthatóság érdekében.

A Sisma világszerte elismert vállalat az 1961-es alapítása óta a kiemelkedően magas precizitású gépek tervezése és gyártása terén. A független és modern tervező- és termelő szervezetet a Sisma jól képzett humán-erőforrással ötvözi, garantálva a legmagasabb szintű minőséget és széleskörű, azonnali támogatást.

A temérdek tapasztalat és műszaki know-how a hatékony termelékenységgel és innovatív megközelítéssel együtt azonnal reagál a piac változásaira. Ezt segíti elő az egyedi, személyre szabott gépek létrehozásának lehetősége is.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

A Sisma lézereket a vállalaton belül tervezik és fejlesztik. Ideális megoldást jelentenek a minőséget és megbízhatóságot kereső partnerek számára, jó ár/érték arány mellett.

A Helvet kínálatában már közel 6 éve elérhetőek a Sisma lézerhegesztő gépei, melyek teljesítményben, használhatóságban és szoftveresen is jó alternatíváját jelentik az itthon ismert típusoknak, míg árfekvésük lényegesen kedvezőbb.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Alkalmazási területek

A lehetséges műveletek: jelölés, dekoráció, feketítés, foltosítás, selyemfény, festékleválasztás, 2D és 3D gravírozás, mikro-vágás, habosítás (műanyagon).

Képes jelölni neveket, írott, összetett szövegeket, darabok címeit és jellemzőit, logókat, képeket (vektoros és bitmap), QR kódokat, adatmátrixot és vonalkódot, fix és változó adatot bármilyen irányítási rendszerrel összekapcsolva.

Lehetséges olyan eljárások végzése is, mint hamisítás-megelőző textúrázás. A tartozék szoftverhez ingyenesen letölthetőek a frissítések és az útmutató.

Néhány példa a különféle alkalmazásokra:

Főbb jellemzők:

Akár 10 különböző paraméter-összeállítás minden munkához, maximum 10 különböző módú gravírozáshoz, mellyel egyetlen munka esetében különböző eredményeink lesznek.

 • „Gyors szöveg” opció: egyszeri vonallal gyorsan gravírozhat a betűk keretének és annak felöltése nélkül;
 • Képek különböző típusú felosztása, mellyel gyűrűn vagy hengeres tárgyon gravírozhat;
 • Multifunkció: egy fájlból mátrixot generálhat azért, hogy több darabra gravírozza ugyanazt a képet.
 • A munkaterület, a fájlok és a munkadarabok intuitív kezelése;
 • Vonalkód vagy adatmátrix (DataMatrix) egyszerűen kezelhető, mint speciális szöveg;
 • Változók egyszerű használata azért, hogy egy sor különböző szöveget vagy számot gravírozzon. Importálhat .txt vagy .csv fájlformátumot;
 • Fénykép gravírozása (kompatibilis .bmp, .png, .jpg, .tiff formátumokkal)

A szoftver interfész .NET és C# TCP-IP protocol alapú, így könnyen fejleszthető akármilyen egyedi interfész és funkció. Ezáltal lehetővé válik, hogy külső eszközökhöz, pl. vonalkód olvasóhoz, külső adatbázishoz és más, egyedi rendszerekhez kapcsolódjon.

3D lézermarás

A lézer gravírozási képességeit felhasználva sikerült megoldani, hogy kisebb munkadarabokat más forgácsolási műveletet nélkülözve lehessen elkészíteni. Ezzel a módszerrel a legtöbb esetben

meg lehet takarítani mind az elektródagyártás, mind a tömbszikrázás idejét és költségét.

A művelethez használni kell a RhinoCeros szerkesztő szoftverhez szükséges plug-in-t. A RhinoCerosban megadjuk a leválasztandó területet.

A pontos pozícionáláshoz elengedhetetlen a CVS koaxiális kamera megléte és használata. Ennek segítségével lehet megadni, hogy akár 1-2 századon belül pontosan hol történjen a lézermarás.

Az alkalmazott szeletvastagság jellemzően egy mikron. Ahogy a művelet halad, úgy követi a lézerfej is, 10 mikronos lépésekben. Ha még ennél is precízebb követésre lenne szükség, azt egy Z irányban mozgó motoros emelőasztallal lehet megoldani, mely mikrononként emeli a munkadarabot.

3D lézermarásra használatos berendezések

EASY sorozat

Az zárt Easy és a nyitott Easy jelenti a kínálat méretben legkisebb tagokat. Mindkét változatot a nagyfokú használati rugalmasság jellemzi, motoros Z tengellyel szerelt modellek. Az asztalmérete 520 x 290 mm, így kis külső mérete ellenére a legtöbb jelölési feladathoz megfelelő.

Fókuszáló lencsék

A családhoz 3 féle fókuszlencséből választhatunk,mellyel változik a jelölhető terület mérete és a lencse és a jelölési felület közötti távolság.

További érdekesség, hogy az Easy család Teamviewer alapú szoftverrel

távolról vezérelhető.

Normál internetkapcsolaton keresztül, technikus jelenléte nélkül.

Az Easy sorozat legfontosabb jellemzői:

 • 6 és 50 watt közötti teljesítményű Nd:YAG illetve Yb lézer
 • 100×100 mm-es standard jelölési méret (opciós lencsékkel változtatható)
 • Motoros Z-tengely 290 mm-es mozgástartománnyal
 • Zárt (520 x 290 mm munkafelület) és nyitott verzió

BIG SMARK

A BIG SMARK verzió a lézerben rejlő lehetőségek nagyobb tárházát kínálja a 20 és 70 W teljesítmény közötti tartományban, egy asztali modellben, szélesebb munkakamrával. A kezelő a gravírozási, jelölési és mikro-vágási műveleteket a legfejlettebb módon végezheti.

A munkatérajtó kialakítása révén 3 oldalról érhető el a nagy, 500x500mm-es munkakamra, melybe az F100mm-es fókuszlencsével maximum 530 mm magas munkadarab munkálható meg.

A berendezés kerekeken guruló, konzolos változat, így sík padló könnyű a mozgatása. A kialakításból adódóan kialakított helye van a számítógépnek és a perifériáknak.

Automatizálási rendszerekbe integrálható, és automata rendszer általi közvetlen megmunkálásra is alkalmas.

Nagy, kényelmes hozzáférés 3 oldalról. Az asztalra rögzíthetők a kiegészítők, támasztékok

Az Easyhez hasonlóan a BIG SMARK is távvezérelhető Teamvieweren keresztül, a szoftvere megegyezik a fent bemutatott Easy szoftverével.

LWS

A nehéz és nagyméretű munkadarabok jelölésére készült lézerrendszer. Az LWS-M verzió esetében a lézerforrás a Z tengely mentén mozgatható, míg az LWS-A verzió esetében ezt mindhárom, az X, Y és Z tengely mentén meg lehet tenni. A készülék zárt és nyitott verzióban is létezik.

 • A választható szállézer teljesítménye 20W és 70W közötti lehet.
 • Nagy munkaterület (800x600x400mm), nagy alkatrészekhez is alkalmas.
 • A standard fókuszlencse 160mm-es, de akár 420 mm-es is használható a lézer verziója és a szükséges teljesítménytől függően.

A szokásos kiegészítők mellett (elszívó, motorizált forgató, webkamera szett, stb.), használható a kéttengelyes (X, Y) asztal, mely 295×295 mm méretű, szoftver vezérli, mozgástartománya 200×200 mm, ±0,03 mm-es pontossággal mozgatja a maximum 7 kg-os munkadarabot.

A táblaadagoló akár 200 db 1 mm vastag, maximum 100×100 mm-es tábla felügyelet nélküli megmunkálását teszi lehetővé.

Az eddigiekhez hasonlóan az LWS is távvezérelhető Teamvieweren keresztül, a szoftvere megegyezik a fent bemutatott szoftverrel.

Egyedi rendszerek

A kész, komplett rendszerek mellett egyre nagyobb hangsúlyt kapnak az egyedi igényekre megtervezett és kialakított lézerjelölő rendszerek, melyek az adott körülményekhez igazodva, az adott rendszerbe illesztve végzik a jelölési/gravírozási műveletet. Legyen szó bármilyen műveletről, bármilyen egyedi környezetben, bármilyen lehetséges anyagon, bármilyen egyedi igénnyel, a Sisma mérnökei jó eséllyel megtalálják az optimális megoldást.

A fenti, néhány példából is látható, hogy nyugodtan lehet támaszkodni a Sisma sok évtizedes tapasztalatára, bármilyen jelölési, sőt lézermarási igényről legyen szó. Az pedig külön előny, hogy a nagy gyártókhoz képest jelentősen kevesebb pénz szükséges az optimális megoldás megvalósításához.

szabolcs.walter@helvet.hu

- Hirdetés -