3D nyomtató az otthonokban

A 3D nyomtatás az elmúlt 10 évben rengeteget fejlődött, ami nem csak a technológia összetettségére és elterjedésére volt jó hatással, de az árakra is. Ma már egy középkategóriás mobiltelefon áráért vehetünk az otthonunkba 3D nyomtatót.

Mit nyomtassak?

Két módon juthatunk olyan modellekhez, amiket ki is tudunk nyomtatni. A leggyorsabb módja, ha mások által készített formákat, fájlokat használunk. A letöltést több oldalon keresztül is megtehetjük. Ha kifejezetten nyomtatáshoz használt modelleket szeretnénk letölteni, akkor thingiverse.com a mi helyünk. Ezen az oldalon rengeteg nyomtatához optimalizált tárgy található meg. Rengeteg a mindennapi életünket segítő apró elem található, amelyek nyomtatásával akár spórolhatunk is, bár még mindig több időnkbe kerül, mint egy boltban megvenni. Itt jellemzően STL fájlformátumot használnak, amely háromszögelt.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

A másik oldal, ahol sok modellt letölthető a grabcad.com. Ez inkább a gépészeti tervezéssel kapcsolatos modelleket tartalmaz így szükségünk lehet további módosításokra. Kevésbé kötődnek a 3D nyomtatáshoz, de előfordulhat, hogy itt is találunk megfelelő alanyokat a nyomtatásunkhoz. Ezen az oldalon inkább STEP, IGES vagy más CAD szoftver által készített fájlformátumok a jellemzőek.

Kézműves modellek?

Furcsa kérdésként hat ez pont a 3D nyomtatás kapcsán. Hogyan lehetne kézműves egy modell? Úgy hogy mi tervezzük meg magunknak. A játék- és animáció iparban is ismert technológia, a Subdivison modellezés segítségével szinte gyerekjáték a dísztárgyak vagy gyerekjátékok modellezése. Ebben a cikkemben egy mackó elkészítéséről és nyomtatásáról írok pár gondolatot. Ezzel az eszközzel az iskolákban is könnyebben ismerkedhet meg az új nemzedék a digitális tervezés a rejtelmeivel. A kezdő lépésben saját hőseiket vagy kedvenc meséjük szereplőit is megrajzolhatják. A készített modellt bármikor STL formátumba menthetjük így kinyomtatva és az otthonunk díszévé tehetjük azt.

Majdnem jó, csak egy kicsit kellene módosítani

Ha letöltöttünk fájlokat STEP formátumban akkor, több lehetőségünk van módosítani azokat. Ilyenkor nincs más dolgunk mint Solid Edgeben megnyitni azokat. Ezek a fájlok nem feltétlenül háromszögelt felületekként vannak leírva, hanem tömörtest parametrikus modellként. Számos másik szoftver által elkészített formátumot fogad a Solid Edge. Az egyedi szinkronmodellezési technológiának köszönhetően a fájlokat vázlatok nélkül is pár kattintással módosíthatjuk. Ez a parancs egyszerre alkalmazható meglévő fájloknál, vagy akár új geometriák létrehozásakor is. A furatokat felismerhetjük, majd azokat menetessé alakíthatjuk, egy kattintással valódi menetté konvertálhatjuk. A furatokat és ismétlődő elemeket mintába is foglalhatjuk, így a minta kiosztás módosítása is pár kattintással megoldható, nem kell újra felépíteni a modell. Hasonló trükköket is megtanulhatsz ebből a webinárunkból.

Elvihetem egy próbakörre?

A jó hír, hogy igen. Ha hobbi célokra akarjuk használni, akkor ingyenes használható a Solid Edge.
Az ingyenes verzió is tartalmaz minden olyan képességet, amit fent érintettünk. Képes kezelni a háló modelleket (STL, 3mf) és a legtöbb 3D modell formátumot (STEP). A szinkron modellezési környezetnek köszönhetően úgy bánik más szoftverek modelljeivel mintha sajátja volna. Nem okoz neki gondot, ha hozzá kell nyúlni a modellhez, méreteket kell változtatni, vagy ha további hozzámodellezésre van szükség. Nincs szükség bankkártya adatok megadására, ez nem egy próbaidős „beetetős” rednszer, a hobby célra hazsnálható Solid Edge teljesen ingyenes. Az alábbi weboldalon megtalálható minden lépés és részlet. Egy regisztráció után már telepíthető is a szoftver és kezdődhet a modellezés.

Röviden összefoglalva

Technológiailag elértük azt a szintet, ahol már mindenki számára megfizethető és elérhető a 3D nyomtatás lehetősége. A 3D nyomtatás technológiájával kinyílik a világ, az otthoni tervek megvalósíthatóvá válnak! A Solid Edge által nyújtott technológia hozzásegíthet a terveid megvalósításához és a szinkron technológia képességeivel bármelyik népszerű 3D formátumot könnyedén szerkesztheted. A határ tehát a csillagos ég!

Szerző:

Dranka Gergő – Ügyféltámogató mérnök

Enterprise Group – PLM üzletág

- Hirdetés -