- Hirdetés -

- Hirdetés -

3D nyomtatós játék ipari szakembereknek

Piacra kerül a SPEE3DCraft, a 3D nyomtatás játékszerű szimulációs szoftvere, amelynek célja, hogy betekintést nyújtson a valós fémnyomtatás munkamenetébe virtuális környezetben. Az ipari szakemberek számára és a 3D nyomtatás szerelmeseinek készült a SPEE3DCraft, amely virtuális élmény forrásaként is használható, s lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy olcsón és könnyedén hozzáférjenek a 3D nyomtatással való kísérletezés örömeihez – írja a 3dprintingindustry.com.

„Teljesen úgy néz ki, mint egy játék” – magyarázza Steven Camilleri, a SPEE3D társalapítója és technológiai vezetője. „Színvonalas környezete, időbeli kihívása van – mint a valós 3D nyomtatásnak. Ez nemcsak egy játék, hanem sokkal inkább szimulátor, amely megmutatja, hogy a fémnyomtatás mit tartalmaz valójában. Az a célunk, hogy a felhasználók hasznos betekintést kapjanak a SPEE3D folyamataiba, s felhasználhassák a saját, valamint az iparuk számára.”

Hidegpermetezés

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Hogy mi is ez az eljárás? A hidegpermetezés egy olyan 3D nyomtatási technológia, amelyet a SPEE3D saját fejlesztésű 3D nyomtatóiban alkalmaznak. A folyamat során fémport permetez az alapra, hasonlóan a festékszórók technikájához. Az eljárás során nem használ lézereket vagy bármilyen más hőalapú energiaforrást, inkább a kinetikus energiára támaszkodik. A port nagy sebességű gázáramlással üríti, ami az anyagnak elég energiát biztosít ahhoz, hogy az alatta lévő szilárd rétegekhez kapcsolódjon, és további új szinteket alkosson.

Virtuális hidegpermetezés

A szimulációs szoftvert egy sokrétű oktatási platformnak szánják, amely a hidegpermetezés technológiáját is bemutatja. A SPEE3DCraft felhasználói az anyagok kiválasztását, a fém alkatrészek megtervezését, kinyomtatását és utómunkálatait hajthatják végre a „játékban”. Külön érdekessége a szoftvernek, hogy különböző virtuális helyszíneken végezhetik a szimulációt a felhasználók, például Ausztrália egy elhagyatott vidékén, egy hajó fedélzetén vagy gyári környezetben – mindegyik különböző körülményeket teremt.

A kifejlesztett szimulátort több nyomtatóanyag-gyártó szakértője is felülvizsgálta, hogy hiteles fémnyomtatási élményt érjenek el. A járványhelyzet okozta szállítási akadozások miatt találta ki a SPEE3D, hogy az érdeklődőket másként is megszólíthatják, akik így többet megtudhatnak a 3D nyomtatás folyamatairól, valamint láthatják, miként illeszkedik a 3D nyomtatás a modern gyártási folyamathoz.

Némethi Botond, Okosipar.hu

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Akár ez is tetszhet