3D nyomtatott bringával erősítenek az olaszok a párizsi olimpiára

A sportvilág lázasan készül a nyári párizsi olimpiai játékokra. Az olasz pályakerékpárosok nemcsak saját állóképességük edzésével, hanem a „hazai” Pinarello gyártó legmodernebb 3D nyomtatott technológiájával készült kétkerekűivel is arra törekszenek, hogy megvédjék bajnoki címüket – írta a 3Dnatives.   

A gyártó honlapján „Filippo Ganna csodakerékpárjaként” hirdetik a több mint 17 millió forintért megvásárolható Bolide F HR 3D modellt, amely „egy magnézium-alumínium szkandium 3D nyomtatott pályakerékpár, ami kifejezetten Ganna egyórás csúcskísérletére készült”, olvasható a speciális jármű rövid ismertetőjében.

A Pinarello csaknem egy évtizede elköteleződött a 3D nyomtatott kerékpár-technológia iránt, teret engedve a gyártó kísérletező és folyamatos megújulásra törekvő szellemiségének. A szóban forgó Pinarellót jelenleg is a kerékpáros innováció élvonalában jegyzik, hiszen a cég – többek között – a 3D nyomtatásban rejlő lehetőségek iparágspecifikus kihasználásának az éllovasa.

- Hirdetés -

Bár a legújabb verziók megtartották a Bolide F HR 3D eredeti paramétereit, az olasz csapat kerékpárjait anyaguk tekintetében testre szabták. A női csapat a Bolide HR C-vel fog versenyezni, amelynek váza szénszálas anyagból készült. A férfi csapat eközben a Bolide F HR 3D kerékpár Scalmalloy változatával versenyezhet, amelynek sajátossága, hogy ellenállóbb a férfi sportolók nagyobb erőhatásainak.

Az eredeti F HR 3D modellhez hasonlóan az új kiadások is 3D nyomtatott vázzal rendelkeznek, amely mindössze öt részből áll. Bár az új bringákhoz használt eljárás részleteit nem fedte fel a gyártó, feltételezhető, hogy a testre szabható és adaptálható váz páratlanul innovatív aerodinamikát tesz lehetővé. Ez elsősorban az AirFoil profilok és az AirStream technológiának köszönhető.

Ez utóbbi innováció a természetből merít ihletet, és az Adelaide-i Egyetem és kutatási partnerük, a NablaFlow együttműködéséből származik. A púpos bálna uszonyainak jellegzetes kiemelkedései által inspirálva a kutatók AeroNode-okat integráltak a Pinarello kerékpár nyeregcsövébe. Ez a tervezési jellemző hatékonyan csökkenti a pedálozás során keletkező légellenállást, ezáltal javítva a kerékpár általános aerodinamikáját.

A kormányt is áttervezték és meghosszabbították, hogy pontosan meghatározza a sportoló pozícióját az aerodinamikai előnyök érdekében.

Az új Pinarello kerékpárok nem csak a sportcsapatok számára elérhetőek. Bármely modell megvásárolható a gyártótól, így akár lelkes amatőrök is profi színt vihetnek a kerékpározásba.

Vörös István, Okosipar.hu