3D nyomtatott gyógyszertapaszt fejlesztettek

Amerikai fejlesztők szerint a védőoltásnál is hatékonyabb az az additív technológiával gyártható, a kisujj körménél nem nagyobb polimertapasz, ami a felragasztás után képes gyógyszerek fokozatos adagolására. A Stanfordi és az Észak-Karolinai Egyetem közös kutatása már túl van az állatkísérleteken – adta hírül a The Engineer.

A tapasz a védőoltás által kiváltott immunválasz sokszorosát produkálja – állítják a tudósok, akik egy apró polimerfelületre illesztették a 3D nyomtatással készült mikrotűket, hogy azok a bőrrel érintkezve a tűszúráshoz képest kevésbé invazív, fájdalommentesebb alternatívát kínáljanak a hagyományos vakcinázásra. A T-sejtes és antigén-specifikus antitestvizsgálatok a szubkután (vagyis felkar, has és comb bőr alatti kötőszövetébe adott) injekcióknál ötvenszer nagyobb válaszreakciókat mutattak ki. Ezzel nemcsak hatékonyabb, hanem jóval takarékosabb adagolótechnológiát is kaptak, hiszen a mai dózisoknál jóval kevesebb gyógyszer felhasználásával lehet ugyanazt a hatást elérni.

A mikrotűs megoldás alkalmas lehet influenza, kanyaró, hepatitisz vagy koronavírus elleni vakcinázásra is, hiszen sokféle tapasz készíthető, mutatott rá a tanulmány fő szerzője, Shaomin Tian mikrobiológus. A költséghatékony additív gyártáshoz Joseph M. DeSimone professzor épített CLIP technológiájú 3D nyomtatót. A prototípus alkalmas lehet rá, hogy a Pfizer és a Moderna által alkalmazott mRNS védőoltások hatóanyagát dolgozza bele a tapaszba, így a csapat most ennek kifejlesztésén kezdett el dolgozni.

- Hirdetés -

Gábor János, Okosipar.hu

Akár ez is tetszhet