4 mód, ahogyan a COVID-19 megváltoztatta a mérnökök munkáját

A Covid-19 elterjedése és pusztítása életünk minden aspektusát érintette, számos kihívást hozva, de egyúttal lehetőséget is teremtve a pozitív változásokra. Sok tekintetben a mérnökök munkája is változóban van.

Együttműködés

A koronavírus-járvány hatására a nemzetközi és belföldi együttműködések száma egyaránt rohamos növekedésnek indult több ágazatban is. A legkézenfekvőbb példák erre a lélegeztetőgépek építése, az egyéni védőeszközök gyártása és az új kórházi kapacitások létrehozása volt; ezek számtalan vállalkozás és állami intézmény együttműködésének a kereteit teremtették meg. Több esetben konkurens cégek is kénytelenek voltak maguk mögött hagyni a hagyományos perspektívát, és összedolgozni, aminek köszönhetően a mérnöki munka során új kapcsolatok épültek, és minden fél új tapasztalatokkal gazdagodott.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

A válság ideális feltételeket teremtett a műszaki fejlődéshez, ami több szakértő szerint a poszt-pandémiás időszakban is megmarad. A korábbi, túlzottan versengő, egymást eltaposó mentalitás a B2C és B2B területen is egyre kevésbé működőképes, a fogyasztók és az üzleti szféra felé is hatékonyabbnak bizonyul az olyan kommunikáció, mely az összefogást hangsúlyozza. Ez pedig pozitívan hathat a mérnök szakmára, a tudásmegosztásra is.

Sebesség

Az elmúlt időszakban a mérnökök kénytelenek voltak minden kapacitásukat kihasználni, hogy megfelelhessenek az új elvárásoknak. Napok alatt kellett prototípusokat készíteni, és hetek alatt összerakni olyan komplex termékeket, mint amilyen egy lélegeztetőgép. Bár a járványügyi vészhelyzet lecsengését követően ezeket a kapacitásokat egy cég sem fogja ugyanilyen intenzitással használni, a tapasztalat azonban hasznos lehet más sürgető problémák megoldása esetében – például az éghajlatváltozással kapcsolatos kutatások felgyorsításában.

„Amit a járvány hatására körülbelül négy-öt hét alatt elértünk, az általában két és fél évig szokott tartani. Ez részben annak köszönhető, hogy nagyon felgyorsult a döntéshozatal, az alkatrészek műszaki újraminősítése, az alapanyagok beszerzése” – mondja Sam Turner, a High Value Manufacturing Catapult technológiai igazgatója, a Ventilator Challenge UK egyik vezető tagja az Institution of Mechanical Engineers online cikkében.

Otthoni munka – mérnököknek is

Egy mérnökök által kitöltött felmérés szerint a válaszadók 18%-ának a munkáját egyáltalán nem befolyásolta az, hogy otthonról kellett dolgoznia, illetve az otthoni munkavégzésnek a vállalat szempontjából sem volt negatív hatása a műszaki mérnöki feladatokra. Ez más szakmákhoz képest talán nem magas szám, mégis jelentős mennyiségű szakember véleményét tömöríti. Bár a digitalizáció és a válaszadók beszámolója közötti összefüggést még nem vizsgálták, valószínűleg van kapcsolat a gyárak technológiai fejlettsége és a munkavégzés helyének szabad megválaszthatósága között.

Új fókusz

A Covid-19 világjárvány okozta nehézségek következtében a kormányok szinte mindenhol arra kényszerültek, hogy a hasonló esetek megelőzése érdekében lépéseket tegyenek. Ezért fokozódik a betegségek elleni küzdelem, a megelőzés és a kezelésükhöz szükséges műszaki megoldások iránti igény. Ez megváltoztatja a kutatások irányát is. Bár az egészségügyi iparág a múltban is erősen innovatív volt, a jelenlegi helyzet hatására egyértelmű előnyt szerzett magának például az antibakteriális felületek, a hőmérséklet-ellenőrző eszközök, a korszerű gyorstesztek kifejlesztése és a csúcstechnológiai megoldások iránt támadt megnövekedett igény következtében. Egyes vállalatok a megszerzett tapasztalatoknak és az új perspektívának köszönhetően tartósan elmozdulhatnak az életmentést elősegítő technológiák felé.

Hegyi Heni, Okosipar.hu

- Hirdetés -