4 raktárautomatozációs trend, amelyeket a jövőben is érdemes követni

Az alábbiakban négy olyan automatizációs trendet mutatunk be, melyeket főként a kisebb és kiszámíthatatlan igényeket kiszolgáló raktárak esetében érdemes alapul venni.

A rendszer modularitása

Számos raktárautomatizálási szolgáltató kínál ma már olyan moduláris megoldásokat, amelyeknek a kereslet függvényében növelhető vagy csökkenthető a használatuk. Az e-kiskereskedők számára az egyik legnagyobb kihívás a kereslet előrejelzése. Számukra még az is nehéz lehet, hogy a következő havi eladásokra fel tudjanak készülni, nemhogy évekre előre lássanak. Ha az e-kereskedő vagy a hozzá hasonló problémával küzdő bármely más vállalat házon belüli automatizálási megoldást választ, akkor annak tervezésénél figyelembe kell venni a jövőbeni kapacitásigényeket. Annak érdekében, hogy a raktárkezelők kivédhessék az alulhasznosítást, számos raktárautomatizálási gyártó olyan moduláris megoldásokat kínál, amelyeket a kereslet függvényében módosítható kapacitással lehet használni, bővíteni vagy leszerelni. Az Interroll például kifejlesztette a Modular Conveyer Platform (MCP) modulját, amely lehetővé teszi ügyfeleinek, hogy „plug-and-play” modulok segítségével „újrahuzalozzák” a szállítóhálózatot, amennyiben ez szükségessé válik.

- Hirdetés -

Rugalmasság és decentralizáció

A decentralizált irányítóközpontok és motorok számának növekedési üteme a legmagasabbak között volt 2019-ben, más architektúratípusokhoz képest. Az Interact Analysis áttekintette a kisfeszültségű váltóáramú motoros hajtások piacát, és a kapott eredmények szerint a decentralizált meghajtású termékosztály 2019-ben közel 12,1%-kal nőtt; jelentősen növelve az olyan anyagmozgatási alkalmazások értékesítését, amelynek része a raktár automatizálása. A decentralizált meghajtók fokozott rugalmasságot és modularitást tesznek lehetővé az anyagmozgató rendszerekben. Mivel a meghajtás az általa vezérelt motor közvetlen közelében van felszerelve, a szállítószalag-rendszerek átrendezése a csökkent vagy megnövekedett igényű időszakban könnyebben megvalósítható. Ezenkívül a decentralizált meghajtók jobban alkalmazhatók a plug-and-play modulok támogatására is.

Plug-and-Play megoldások

A modularitás fogalma túlmutat a szállítószalagokon. Az Adore Me, amerikai székhelyű fehérnemű-kiskereskedő 2018-ban a Bastian Solutions integrált moduláris, Plug-and-Play megoldását telepítette New Jerseyben, mely AutoStore rendszert használ, és egy Opex Sure Sort-hoz volt csatlakoztatva. A felsorolt termékek mindegyike gyakorlatilag kész megoldás. Megrendelés leadásakor az AutoStore rendszerben tárolt elemeket a rendszer perifériáján álló válogatóhoz viszik. Az elemeket ezután egy Opex Sure Sortba rendezik össze megrendelésenként. A testre szabás és a tervezés nagy része az alkalmazott szoftverben rejlik, nem pedig a hardverekben. Az árupiaci szolgáltatóvá válás elkerülése érdekében a raktárautomatizálási szállítók és a rendszerintegrátorok bővítik szoftveres és szolgáltatási képességeiket.

Prediktív elemzés

Prediktív analitikát egyre több munkafázisban alkalmaznak számos szektorban, és ez alól a raktár automatizálása sem kivétel. A raktárautomatizálási szektoron belül megfigyeltük, hogy az új üzleti modellek támogatása érdekében milyen vállalatok alkalmaznak prediktív karbantartási funkciókat a gépeiken. A Honeywell Intelligrated prediktív elemzéseket kínál egy olyan programon keresztül, mely összekapcsolja az eszközöket. A motorberendezéseket rezgés- és hőmérsékletérzékelőkkel figyeli, ami segít a nem tervezett leállások elkerülésében azáltal, hogy szükség esetén előrejelzi a karbantartóknak a kialakulóban lévő hibákat.

A cikk eredetileg a NEW technology 5. számában jelent meg. Ha tetszett, fizess elő és tájékozódj okosan, velünk!

Hegyi Heni, NEW technology magazin

- Hirdetés -

- Hirdetés -