41 műholdat lőtt fel egyszerre Kína

Saját eddigi csúcsát megdöntve, egyszerre 41 szatellittel a fedélzetén emelkedett a levegőbe az egyik Hosszú Menetelés 2D rakéta, június 15-én, az észak-kínai Taiyuan Satellite Launch Centerből. Nagy lépés Kínának, kis lépés a SpaceX-nek, ami 2021 januárja óta tartja a globális rekordot, egyszerre 143 kisméretű műhold pályára állításával.

Az Interesting Engineering beszámolója szerint Kína országos csúcsa 26 egyszerre fellőtt műhold volt, amit csupán pár nappal korábban állítottak fel, a CAS Space fejlesztette Lijian 1 rakétával. Ennél sokkal többet tudott alacsony orbitális pályára vinni a 41 méter magas, 1,3 tonnás, sorban 476. Hosszú Menetelés 2D, amelynek fellövéséről a China Science Twitter-oldal közölt elsőre meghökkentő videót. A felvételen világosan látszik, hogy a rakétáról egy csomó szigetelőlemez szakad le, miközben egyre emelkedik.

- Hirdetés -

A fellőtt eszközöket a Changguang Satellite (CGST) távérzékelő műholdakkal foglalkozó cég fejlesztette ki. Ebből kiindulva a Space.com azt írja, hogy még jóval több hasonló fellövésre kerülhet sor a következő években, hiszen a CGST több mint 300 műholdat tervez pályára állítani 2025-ig. A vállalat egyébként az állami irányítású Kínai Tudományos Akadémia egyik intézetének spin-offja – a székhelye az északkelet-kínai Jilinben található.

Kína nem mellesleg egy „Guowang” nemzeti hálózatnak nevezett internetes műholdkonstellációt is fejleszt, amelynek nyílt célja, hogy versenyre keljen a szerintük nemzetbiztonsági kockázatot jelentő, SpaceX által épített Starlink-konstellációval. A Kínai Nemzeti Űrügynökség korábbi közlése alapján ez a műholdflotta mintegy 13 ezer eszközből fog állni, és az évtized második felében lehet teljes.

Gábor János, Okosipar.hu

- Hirdetés -

- Hirdetés -