5 meghatározó fémipari kiállítás 2020-ban

A fémipar számos szegmensre osztható, amelyekre különböző hatást gyakorolnak a piaci trendek, az innovációk megjelenése és fejlődése. A 2019-es évben érezhetően változott a cégek hozzáállása a technológia vívmányaihoz, és egyre nagyobb hangsúlyt fektettek a modernizációra, a jelentkező igények kiszolgálására.

A fémipar Magyarország számára is nagy jelentőséggel bír, hiszen számos egyéb ágazatot szolgál ki helyben. Azonban fontos a magyar vezetők folyamatos kapcsolata a nemzetközi résztvevőkkel is, hiszen így kerülnek birtokukba a legfrissebb információk. A nemzetközi fémipari kiállítások nemcsak az ágazat szakemberei számára lehetnek jelentősek, hanem a kapcsolódó ágazatok szereplőinek is. Összegyűjtöttünk öt olyan szakvásárt, amelyen érdemes részt venni 2020-ban.

1. MSV/IMT – Brno 2020. október 5-9.

- Hirdetés -

Az évente megrendezésre kerülő gépipari szakvásár Közép-Európa legfontosabb fémmegmunkálási kiállítása. Ez a részvételi arányon is meglátszik, ugyanis több mint 1660 kiállítót és 80000 látogatót regisztrálnak évente. További számok bizonyítják, mennyire központi eseményről van szó: a kiállítók több mint 50%-a, illetve a látogatok több mint 10%-a érkezik külföldről. Fontos kiemelni, hogy a résztvevő szakemberek 80%-a döntéshozó vagy döntést befolyásoló személy, egyharmaduk pedig felsővezető.

2. Alihankinta Subcontracting Fair – Tampere 2020. szeptember 22-24.

Lehetőség adódik megismerkedni a finn iparral ezen a kiállításon. Ez a nemzetközi esemény a helyi, illetve európai B2B vállalkozásoknak biztosít helyszínt, ahol a technológiai fejlődés kerül a fókuszba. Különlegessége ennek a szakvásárnak, hogy mivel Finnország a fémipari ágazat vezető állama, a finn ipar mintegy 90%-a részt vesz rajta. Az előadások aktuális témákat ölelnek fel, tehát nyomon követhetjük az ipari trendeket is.

3. METAV – Düsseldorf 2020. március 10-13.

A 21. alkalommal megrendezésre kerülő nemzetközi kiállítás hagyományosan Németország egyik legnagyobb városában, Düsseldorfban nyitja meg kapuit. Több terület is kiemelt szerepet kap, például az additív gyártás, az orvosi eszközök, a fémöntészet, mérési és tesztelési technológiák. A kiállítás jóvoltából már az év első negyedében megismerhetjük a legújabb fejleményeket és megoldásokat a fémipar különböző területeiről, és lehetőség adódik a 2020-as év megalapozására egy megfelelő befektetési döntéssel.

4. ALUMINIUM – Düsseldorf 2020. október 6-8.

Bár az alumínium könnyűfém, de piaci súlya globális jelentőséggel bír az ipar számára. A jelenkori átrendeződések idején különösen fontos, milyen döntéseket hoznak a vállalatok vezetői. Az Aluminium Expo célja, hogy utat mutasson a kiélezett versenyhelyzetben. A várakozások szerint körülbelül 28000 látogatóra és 1000 kiállítóra számítanak a szervezők. Az ipar ezen szegmensének fejlődésében szemmel látható, pozitív növekedési hullám érzékelhető, ami egy megfontoltabb és fenntarthatóbb világ felé közelít minket.

5. AMB – Stuttgart 2020. szeptember 15-19.

Az AMB két éve megdöntötte saját rekordját, ugyanis 2018-ban 1553 kiállító és 91016 látogató vett részt ezen a fémmegmunkálási szakvásáron. Idén a 20. évfordulója következik, ami szintén növelni fogja az esemény tekintélyét. Az egyik – ha nem a legnagyobb – fémmegmunkálási kiállításon találkozhatunk a legújabb innovációkkal, az aktuális piaci trendek itt vállnak kézzel foghatóvá. A világpiacon fellelhető összes vezető vállalat képviselteti magát, és a látogatók több száz gépet figyelhetnek meg „áram alatt”, élőben.

Némethi Botond, NEW technology magazin