5 tipp robotizált gyártósorok problémamentes újraindításához

Természetesen minden egyes robottípus más-más ellenőrzési, illetve kezelési metódust igényel, és nincsen egységes recept az esetlegesen felmerült hibák helyreállítására. Érdemes viszont megfogadni a következő tanácsokat, mert ezek szinte minden robottípusra általánosságban vonatkoznak.

LEGGYAKORIBB HIBATÍPUSOK ÚJRAINDÍTÁSNÁL

Leggyakrabban nem mechanikus, inkább szoftveres hibák fordulnak elő ilyen esetben. Jellemző hiba például egy leállást követő első felkapcsolásnál a robot nullpontvesztése vagy kalibrációs hibája, elvétve esetleg programvesztés (amikor a robot „nem tudja”, melyik pozícióban áll aktuálisan).

- Hirdetés -

 • TIPP:

Ha a bekapcsolásnál egy hibaüzenet arra utal, hogy bármilyen szoftveres hiba lépett fel, akkor a lehető legjobb megoldás az, ha a robotkezelő nem nyúl hozzá a robothoz, pl. nem mozdítja meg azt. Abban az esetben, ha a robotkart abban a pozícióban hagyják, ahol utolsó pontjában megállt, a szervizszakemberek századmilliméter pontossággal vissza tudják állítani az összes pozíciót. Ezzel jelentős programozási feladat megspórolható, hiszen nem kell a robot vezérlésének újra tanítani az összes pontot. Ugyanez vonatkozik a programvesztésre is.

Mechanikus hibák általában hosszabb idejű állás után fordulnak elő, hogy a fékes szervómotorok nem oldanak ki. Előfordulhat újraindításkor szokatlan mozgás, remegés vagy a robot rendellenes hangokat bocsát ki.

 • TIPP:

Mechanikus probléma észlelésekor semmiféleképpen nem szabad elindítani, járatni a robotot, hiszen a hiba ellenére való járatás szinte biztosan sokkal nagyobb károkhoz vezet, és motor- vagy hajtóműcsere, ill. egyes mechanikus egységek cseréje is elkerülhetetlenné válhat.

MEGHIBÁSODÁSOK MEGELŐZÉSE

Rengeteg hiba megelőzhető!

A robotok szoftveres hibái kiküszöbölhetők

 • a leállítás előtt készített teljes mentéssel, illetve
 • az adattárolók akkumulátorainak előírás szerinti cseréjével.

A mechanikus hiba megelőzésének legegyszerűbb módja, hogy bármilyen külsérelmi nyom esetén a sérült alkatrészt (kábelvédő, burkolat, csatlakozó stb.) ellenőrizzük, illetve cseréljük. A legcélszerűbb egy szakember általi átvizsgálás.

 • TIPP:

A robotkarokon indításkor rendszeresen elvégzendő, szükséges ellenőrzések típustól függőek, van azonban néhány olyan tényező, ami minden robotra általánosan jellemző, így ezeket újraindításkor feltétlenül ellenőrizni szükséges:

Robot ismétlési pontossága, robot kézi üzemben való programfuttatása (dry run)

 • Rezgések, rendellenes zajok kiszűrése a motoroknál, hajtóműveknél
 • Motorhőmérséklet ellenőrzése
 • Fékteszt minden tengelyre
 • Perifériás eszközök ellenőrzése
 • Perifériák robottal való zökkenőmentes működése

Soron illetve cellán napi szinten az adott egység üzemeltetési dokumentációjában foglaltak szerinti ellenőrzés szükséges, hiszen ez minden cellánál más és más.

A KÖTELEZŐ KARBANTARTÁS ELŐNYEI

A normál, kötelező karbantartási metódus minden robottípusnál más és más, és a gyártók határozzák meg – üzemórában vagy robot-élettartamban –, hogy mikor mit kell cserélnie a szervizelést végző szakembereknek.

 • TIPP:

Célszerű a kötelezően elvégzett karbantartási munka mellett állapotfelmérést is végeztetni (ezt a RobotLine Kft. minden kötelező karbantartás mellé automatikusan elvégzi*). Az így nyert adatokat, információkat elemezve sok hiba megelőzhető, bizonyos mértékig előre jelezhető!

*A RobotLine állapotfelmérésének tartalma:

 • szervizjelentés készítése minden robotra,
 • adatelemzés a mentésből származó adatokra,
 • egyes hajtóművek, motorok, kábelek, alkatrészek állapotának elemzése,
 • a cserére szoruló alkatrészekre ajánlatot készítése.
A MEGELŐZŐ KARBANTARTÁS ELŐNYEI

A kötelező karbantartás mellett, a körülményeket figyelembe véve sok esetben praktikus megelőző karbantartást is igényelni egy-egy robothoz, robotcellához, mert ezzel súlyos javítási költségek és hosszabb állásidők előzhetők meg. A megelőző karbantartás gyakoriságát a környezeti tényezők, illetve a robot igénybevétele – illetve alapvetően az ügyfél, az adott vállalat, üzem határozza meg.

Néhány példa a különböző gyakoriságú, megelőző karbantartásra:

½ éves karbantartás, építőipari vállalat

A vezérlőszekrénybe jutó por a vezérlés meghibásodását okozhatja, ezért félévente megelőző-karbantartó tisztítást és ellenőrzést végzünk: kiporszívózzuk a vezérlőszekrényt, megtisztítjuk a ventilátorokat, kicseréljük a porszűrőket, átvizsgáljuk a robotot, a kábeleket, és mentést készítünk a robotról.

1/4 éves karbantartás, kovácsüzem

A nagy hőnek és szenyeződésnek kitett robotok átvizsgálása ebben az esetben negyedévente aktuális. Ilyenkor nemcsak a robot speciális, hőálló védőruháját cseréljük, hanem átvizsgáljuk a robotokat is – külsérelmi nyomokat keresünk, valamint meggyőződünk róla, hogy minden védő burkolat sértetlen. Ellenőrizzük az összes tengely kenését is, hiszen a nagy hőnek való kitettség miatt a kenőanyag eléghet. A vezérlőszekrényt megtisztítjuk és ellenőrizzük, illetve letisztítjuk a ventillátorkat is, vagy szükség esetén cseréljük őket.

Havi karbantartás, alumíniumöntöde

Ebben az esetben az öntöde folyamatos műszakban zajló termelése indokolja a havi karbantartást. Mint minden vizsgálatnál, itt is először külsérelmi nyomokat keresünk a robotokon, és ellenőrizzük a védőburkolatok sértetlenségét. Letisztítjuk a robotkart, és mivel a robotok itt nagy mennyiségű formaleválasztóval érintkeznek, ellenőrizzük, hogy nincs-e valahol beázva a robot. Teszteljük az egyes hajtóművek állapotát. A vezérlőszekrényt és a ventillátorokat megtisztítjuk, szükség esetén cseréljük.

A kábeleket levédjük hőálló anyaggal, hogy a kifröccsenő alumínium ne okozhasson kárt rajtuk, valamint szennyeződést, beázást megakadályozó védőruhát cserélünk a lefújó robotnál.

 • Tartalék robotkar

Szerencsés esetben az üzem rendelkezik tartalék robottal. Ezzel az állásidő nemcsak hogy csökkenthető, hanem ha egy robotnak valamely alkatrésze cserére szorul, akkor a szerviz egy beütemezett időben kicserélheti a robotot a tartalék robotra, így nullára csökkentve a termeléskiesést a szervizelés idejére is.

 • TIPP:

A megelőző karbantartásokkal minden cég – a termelés jellegétől függetlenül – rengeteg hibát meg tud előzni, ami jelentős költségmegtakarítást is jelent. A megelőző karbantartási munkálatok elvégzése csak rövid időt vesz igénybe, viszont biztosítja, hogy a robotcella nem esik ki hosszú távra a termelésből.

RobotLine