- Hirdetés -

- Hirdetés -

5G, a logisztika evolúciója 

- Hirdetés -

Az ötödik generációs mobilhálózat, ismertebb nevén az 5G a szállítmányozásban is óriási fejlődést hoz. A logisztika revolúciója helyett viszont inkább evolúciós folyamatról beszélhetünk. Az önvezető autók, kamionok, drónok és robotok elősegítik a vállalatok működésének tökéletesítését. A hálózat megújulásának köszönhetően több eszközt csatlakoztathatunk, amelyek gyorsabb kommunikációra képesek egymással vagy a felhasználó emberrel. 

Önvezető autók 

A két – vagy éppen több – jármű közötti kommunikációval számos olyan nehézség hidalható át, ami eddig megkeserítette az autóval közlekedők életét. Az eszközök közötti kapcsolat révén gyors reakcióidővel tudják elkerülni azokat a baleseteket, amelyeket a hirtelen fékezés vagy egy átláthatatlan kereszteződés okozna, ezért biztonsági szempontból óriási a haszon. A forgalmas csomópontok és utak telítettségével kapcsolatban is információkat osztanak meg egymással a gépek, ezért könnyebbé válik a torlódások elkerülése. Nem mellesleg az energiafogyasztás is optimalizálható folyamattá válik, mivel a felhasználó pontos képet kap az eszközéről és annak fogyasztási adatairól. 

Önvezető kamionok 

A kamionos fuvarozóvállalatok számára is új lehetőségeket rejt az 5G. A szállítmányozás optimalizálhatóvá, automatizálhatóvá válik az önvezetés által, ezért is kísérelte meg több startup kialakítani a megfelelő megoldást számukra. Az árufuvarozás esetében bizonyos szempontból könnyebb a helyzet, mint a személyautóknál, mivel a kamionok az út túlnyomó részét autópályán teszik meg, ahol egyenletes sebességgel tudnak haladni, ritkábban kell korrekciót alkalmazni. 

Drónok 

A logisztika talán legnagyobb úttörője a dróntechnológia. A kisméretű eszközök nagyjából kétkilogrammos termékek szállítására képesek, a sebességük pedig elképesztő – óriási a szakadék a légi és a földi közlekedés között gyorsaság szempontjából. A nagyvállalatok számára fontos az ügyfelek elégedettsége, ezért nagy hangsúlyt fektetnek a házhozszállítás gyorsaságára is. Egyes országokban már félórás kézbesítési időt vállalnak a cégek – persze csak akkor, ha a megrendelő a raktár 15 kilométeres körzetében található. 

Intralogisztika 

A gyáron belüli logisztika folyamatos fejlődésen ment keresztül az elmúlt időszakban. Korábban humán munkaerő szállította az eszközöket az üzemen belül, ezt felváltotta a ragasztott mágnescsíkot követő konstrukció, majd elérkezett az önjáró robotok korszaka. A gyáron belül az anyagmozgatás mára gyorssá és precízzé vált, a telepített gépek pedig kommunikálnak egymással, ezzel növelve a hatékonyságot.  

A felgyorsuló termelésben nagy segítséget nyújt a logisztika evolúciója. A fejlődéssel nemcsak a sebesség növekedhet, hanem a biztonság és a hatékonyság is. Az 5G hálózat lehetővé teszi, hogy minél több eszköz csatlakozzon ugyanahhoz a hozzáférési ponthoz, illetve az eszközök közötti interakció is gyorsabb lesz. Maximálisan 4,5 gigabites letöltési sebességet érnek el, de a kezdeti átlagsebesség 1,4 gigabitre tehető, ami hússzor gyorsabb a jelenlegi negyedik generációnál. Az úgynevezett lag pedig néhány milliszekundumra csökkent, aminek köszönhetően megbízhatóbban kerülnek át a jelek az egyik eszközről a másikra. 

Némethi Botond/NEW technology magazin

Akár ez is tetszhet