A 3D nyomtatás a kopaszodással is felveszi a harcot

Nem hiúsági, hanem egészségügyi kérdésről van szó, ugyanis a kutatók elsődleges célja nem a magasodó homlok helyreállítása, hanem a bőr biogyártásának megalapozása. Az eredmény a regeneratív orvoslás és a gyógyszerkísérletek terén jelent nagy előrelépést, hiszen ez az első alkalom, amikor 3D nyomtatott szőrtüszőket sikerült kitenyészteni emberi bőrszövetből.

A New York állambeli Troyban található Rensselaer Polytechnic Institute (RPI) amerikai kutatócsoportjának áttörése az első precedens arra, hogy additív technológiával szőrtüszőket hoztak létre. A megoldás forradalmi, és fontosabb, mint amilyennek első hallásra tűnik, hiszen a tüszők kiemelt szerepet játszanak a bőr gyógyulási és működési folyamataiban – részletezi a csapat a Science Advances szaklapban.

„A munkánk bizonyíték arra, hogy a 3D bionyomtatás segítségével rendkívül precíz, reprodukálható módon lehet szőrtüszőstruktúrákat létrehozni. Ilyen automatizált eljárásra van szükség ahhoz, hogy a jövőben lehetővé váljon a bőr biogyártása” – magyarázta Pankaj Karande (képünkön), a tanulmány vezető szerzője. „A szőrtüszők rekonstrukciója emberi eredetű sejtek felhasználásával történelmi kihívás. Egyes tanulmányok kimutatták, hogy ha ezeket a sejteket háromdimenziós környezetben tenyésztik, akkor potenciálisan új szőrtüszők vagy hajszálak keletkezhetnek belőlük, és a mi tanulmányunk éppen erre a munkára épül.”

- Hirdetés -

- Hirdetés -

A szőrtüszők létfontosságúak a szervezet egészséges működése szempontjából: a testhőmérséklet szabályozására verejtéket termelnek, és őssejteket is tartalmaznak. Emellett a lokális gyógyszerek és kozmetikumok bejutási pontjait, így a bőrgyógyászati vizsgálatok és kezelések fontos részét képezik.

Az RPI tudósai azzal kezdték a munkát, hogy a bőr- és tüszősejtekből vett mintákat laboratóriumi körülmények között rávették az osztódásra és szaporodásra, egészen addig, amíg elegendő nyomtatható sejt nem keletkezett belőlük. Az egyes sejttípusokat fehérjékkel és más anyagokkal keverték össze, hogy létrehozzák a nyomtató által használt biotintát. Ebből a 3D nyomtató egy rendkívül vékony tűvel, rétegről rétegre építette fel a bőrt, miközben csatornákat hozott létre benne a szőr- vagy hajsejtek lerakásához. Idővel a bőrsejtek a szőrsejteket körülvevő csatornákba vándoroltak, tükrözve a valódi bőrben lévő tüszőstruktúrákat.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Ezeknek a szöveteknek az élettartama egyelőre két-három hét, ami nem elegendő idő a hajszálak kialakulásához, így a kutatócsoport új célja ennek az időtartamnak a meghosszabbítása. A szőrtüszők további érésével megnyithatják az utat a gyógyszeres tesztelés és a bőrátültetés felé. Utóbbitól viszont a tudósok szerint egyelőre évekre vagyunk.

Gábor János, Okosipar.hu

- Hirdetés -