A bálna farkát utánozva csökkenhet a hajózás karbonkibocsátása

Kidolgoztak egy olyan innovatív meghajtórendszert, ami természetből vett inspiráció segítségével csökkenthetné a globális hajóforgalom károsanyag-kibocsátását. A megoldás alapja egy egyedi dizájn, ami a bálna farokúszóinak legjobb tulajdonságait emelné át a hajózásba.

A Wave Devouring Propulsion (WDP) nevű koncepciót a Cranfieldi Egyetem kutatói mutatták be a ScienceDirecten. A tanulmány szerint a hajók a hullámzást használhatnák új energiaforrásként, hogy a meghajtórendszerüket táplálják belőle. Az egyedülálló megoldást valóban a bálnák farka inspirálta, ugyanis a vízszintes úszók döntő jelentőségűek a tengeri óriások mozgékonysága és navigációja szempontjából.

A tudósok a bálna mozgásszerveinek tanulmányozása során rájöttek, hogy a farokúszók a hullámok erejét kihasználva nyernek tolóerőt, és ezt remekül lehetne utánozni az általuk megálmodott WDP rendszerben, ami víz alá merülő fóliák segítségével hasznosítaná a gyakorlatilag végtelen hullámenergiát. A felfedezéstől azt remélik, hogy nemcsak a karbonkibocsátást, hanem az üzemanyag-felhasználás költségeit is csökkenti, hiszen ez kell ahhoz, hogy a hajóipar fontolóra vegye a WDP integrálását.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Az egyetem közleménye szerint a megoldásuk alkalmazható kis méretű, vezető nélküli hajókon, valamint rásegítő alkalmazásként beépíthető hibrid meghajtórendszerekbe, amelyeket eredetileg villamos energiával, hidrogénnel vagy fosszilis tüzelőanyagokkal hajtanak.

Gábor János, Okosipar.hu

- Hirdetés -