A beszélő hologram, ami fordít neked

Igaz, a cikk egy tavalyi külföldi anyag alapján készült, de még mindig nagyon izgalmas és érdekes fejlesztésnek találjuk. A jövőben nem lesz már olyan fontos nyelveket beszélnünk, csak hátradőlünk, és a technológia megoldja helyettünk ezt a feladatot is. A legmodernebb hologrameszköz, a virtuális személy felveszi minden testi tulajdonságunkat, és a mi hangunkon szólal meg bármilyen idegen nyelven.

Bemutatás

A Microsoft ügyvezető igazgatója, Julia White egy konferencián mutatta be legújabb fejlesztésüket. A teljesen életszerű hologramot egy látványos műsor keretében tekinthették meg az érdeklődők. További lenyűgöző érdekesség volt, hogy a virtuális személy nemcsak képként jelent meg, hanem „életre kelt”, illetve megszólalt, méghozzá Julia White hangján, idegen nyelven.

- Hirdetés -

Ez a bemutató két, már létező technológiának volt köszönhető: az úgynevezett vegyes valóság és a neurális szöveg-beszéd (melynek köszönhetően a folyamatos beszéd konvertálható egy idegen nyelvre) kombinációjának. Ezzel a megoldással a jövőben sokkal kevesebb akadályba ütközik az interperszonális kommunikáció.

Előkészületek a színfalak mögött

A lélegzetelállító bemutatóhoz első lépésként Julia White látszólag azonos, életnagyságú hologramjának létrehozására volt szükség. A virtuális személy megalkotásához egy stúdióban felvették az előadást, amelyet angolul tartott meg a Microsoft ügyvezető igazgatója.

A hanganyaghoz pedig a fent már leírt neurális szöveg-beszéd technológiát alkalmazták, annak érdekében, hogy valóságosnak hasson. Ezt követően a hologram bármit el tud mondani, bármilyen nyelven – a bemutatón például japánul szólalt meg – a felhasználó hangján.

A jövő kommunikációs eszköze?

Ma még olyan eszközöket használunk arra, hogy kapcsolatot teremtsünk a külvilággal, amelyek nem képesek ilyen jellegű audiovizuális megjelenítésre:  televíziót, számítógépet, okostelefonokat és egyéb hasonló eszközöket.

Képzeljünk el egy nagy hatású embert, akinek az előadását meg szeretnénk hallgatni, résztvevőkké akarunk válni, ám ennek lokális és nyelvi akadályai is lehetnek. A hologram segítségével áthidalhatók ezek a problémák, úgy érzékelhetjük, mintha a saját lakásunkban, a mi szobánkban tartaná az illető az előadást, a mi anyanyelvünkön.

És mi következik ezután?

A jövő egyre izgalmasabb, a képzelet szab csak határt az innovációknak. Megszülethet például a vegyes valóságú kontaktlencse, amelyet kényelmesen viselhetünk, és helyhez kötöttség nélkül élvezhetjük az előnyeit.

Lehet, hogy a mesterséges intelligencia hamarosan képes lesz valós időben lefordítani az anyanyelvi beszédet?

Némethi Botond, Okosipar.hu 
(Forrás: futurism.com)