A Bosch fenntartható megoldásokat mutatott be a gyárautomatizálás, a hidrogéngazdaság és a mesterséges intelligencia területén

Hannover Messe 2024

Az ipari gyártás minden gazdaság motorja, a gyártóknak azonban egy jelentős kihívásra is kell megoldást találniuk: a klímaváltozás miatt a gyáraknak fenntarthatóvá kell válniuk és kímélni kell az erőforrásokat. A Bosch, a gyártási és ipari megoldások egyik vezető szállítója, a gyárautomatizáláshoz, a hidrogéngazdasághoz, a digitalizációhoz és a mesterséges intelligenciához (MI) kapcsolódó megoldások széles portfóliójával segíti az ipari vállalatokat a zöld átalakulás megvalósításában.

A Bosch, a technológiák és szolgáltatások szállítója a gazdasági kihívások ellenére 2023-ban is megtartotta korábbi pozícióját. A Bosch árbevétele az ipari technika üzleti szektorban 6,8 százalékkal – árfolyamhatások nélkül 10,2 százalékkal – 7,4 milliárd euróra emelkedett. A növekedés fő mozgatórugóit a HydraForce és az Elmo Motion Control cégek felvásárlásai jelentették.

A Hannover Messe 2024 kiállításon a Bosch az automatizálás, a digitalizáció és a hidrogén területén mutatott be technológiai megoldásokat. „A mesterséges intelligencia és a digitalizáció korai alkalmazójaként az ipari technika szektor szinte egyetlen más ágazathoz sem hasonlítható” – mondta Tanja Rückert, a Robert Bosch GmbH igazgatóságának ipari technika üzletágért, valamint digitalizációért felelős tagja. „A szoftverek és a hálózatba kapcsoltság segítik, hogy a termelés hatékonyabb, jobb minőségű és fenntarthatóbb legyen. Az életszínvonalunk és jólétünk csak az erős ipari szektornak köszönhetően maradhat fenntartható.”

- Hirdetés -

Generatív mesterséges intelligencia: fejleszti a folyamatokat és a minőséget

A gyártásban a Bosch a generatív mesterséges intelligenciát a termelésirányítás, a felügyelet és az ellenőrzés további fejlesztésére használja. A Bosch két németországi üzemében a vállalat olyan projekteket indított el, amelyek során a generatív MI szintetikus képeket hoz létre az optikai ellenőrzésre vonatkozó MI-megoldások kifejlesztéséhez és skálázásához, valamint a meglévő MI-modellek optimalizálásához. A Bosch arra számít, hogy ez a jelenlegi hat-tizenkét hónapról néhány hétre csökkenti az MI-alkalmazások tervezéséhez, bevezetéséhez és felfuttatásához szükséges időt. A Bosch kutatói által kifejlesztett, szintetikus adatokat előállító szolgáltatást a sikeres kísérleti tesztelést követően a Bosch valamennyi telephelye számára elérhető lesz.

ctrlX AUTOMATION: automatizálási eszköztár

A Bosch Rexroth által a gyártásautomatizáláshoz kifejlesztett ctrlX AUTOMATION rendszer hardverből, szoftverből és alkalmazásokból áll. Ez egy nyílt platform, amely a komplett automatizálási megoldások összes elemét tartalmazza, és 30-50 százalékkal csökkenti a komponens- és tervezési költségeket. A platform partnerközössége, amelyet együttesen ctrlX World néven ismerünk, folyamatosan bővíti a megoldások körét nemcsak hardverekkel, hanem új alkalmazásokkal is, amelyhez eddig 100 partner járult hozzá megoldásaival. A ctrlX AUTOMATION rendszer öt évvel ezelőtti indulása óta az ügyfelek száma mintegy ezerötszázra emelkedett. Az értékesítés ezen a területen 2023-ban 30 százalékkal nőtt.

Akkumulátorgyártás: komponensek az automatizált berendezésekhez

Legyen szó akár elektromobilitásról, fogyasztási cikkekről vagy az épületgépészetről, az energiatárolás iránti igény nagyobb, mint valaha. A Bosch Rexroth átfogó portfóliót kínál az akkumulátorgyártáshoz, amely a teljesen nyitott ctrlX AUTOMATION rendszeren kívül lineáris mozgatástechnikai, illesztési és anyagmozgatási technológiával rendelkező egyedi alkatrészeket, rendszermegoldásokat és alrendszereket is tartalmaz. A gyorsaság és a pontosság az akkumulátorgyártásban is fontos. A Bosch Rexroth olyan lineáris robotokat fejlesztett ki, amelyek gyorsan bevethetők az olyan alkalmazásokat illetően, mint a cellák és a csomagok kezelése, valamint az illesztéstechnika és az adagolás. Ezek a robotok optimalizálják a modulok és csomagok összeszerelésének és szétszerelésének folyamatait.

Forrás: Bosch
Akkumulátorok újrahasznosítása: automatizálási megoldás az akkumulátorok mélykisütéséhez

Egyre több elektromos autó közlekedik csendesen és alacsony károsanyag-kibocsátással az utakon. Akkumulátoraik ritka és értékes nyersanyagokat, például lítiumot és nikkelt tartalmaznak, amelyek visszanyerése gazdaságilag és ökológiailag is észszerű. A Bosch Rexroth használt járműakkumulátorok diagnosztizálására, kisütésére és szétszerelésére szolgáló moduláris megoldása lehetővé teszi ezeknek a lépéseknek az automatizálását, amelyekre még a nyersanyagok visszanyerésének tényleges folyamatát megelőzően kerül sor. Ez lehetővé teszi az akkumulátorok ipari méretű újrahasznosítását, és a rugalmas skálázás lehetőségét kínálja.

Hidrogéntöltő állomások: meghajtási megoldások a hidrogén sűrítéséhez

A hidrogéntöltő állomások jelentős szerepet játszanak a mobilitási ágazat szén-dioxid-mentesítésében. A következő hat évben világszerte várhatóan több ezer hidrogéntöltő állomást helyeznek üzembe. A Bosch Rexroth partnereivel együtt skálázható megoldásokat fejlesztett ki a hidrogén sűrítésére szolgáló szervohidraulikus kompresszorhajtásokhoz a 10 és 280 kilowatt közötti teljesítménytartományban. Ahhoz, hogy a járműveket gyorsan és egyszerűen hidrogén üzemanyaggal lehessen feltölteni, a gázt akár 900 bar nyomásra kell sűríteni. A Bosch Rexroth a hidrogéntöltő állomások kereskedelmi célú üzemeltetéséhez egy új, elektrohidraulikusan hajtott kriogén szivattyút fejlesztett ki a FirstElement Fuel céggel, az Amerikai Egyesült Államok egyik vezető vállalatával együttműködésben. Ez a kriogénszivattyú a folyékony hidrogént közvetlenül 875 barra sűríti. A cél az, hogy a nehéz-teherautókat 100 kilogramm hidrogénnel kevesebb mint tíz perc alatt feltöltsék. A közvetlen feltöltés eredményeként így már nincs szükség a töltőállomásokon köztes tárolótartályokra. Az első ilyen töltőállomások felszerelése 2025-től kezdődően várható. A Bosch Rexroth a Maximator Hydrogen vállalattal együttműködve olyan skálázható, kis karbantartásigényű, jelenleg akár 250 kilowatt teljesítményű meghajtóegységeket fejlesztett ki, amelyek a töltőállomások üzemeltetőinek megfizethető megoldást kínálnak. Az új, konténeralapú kompresszorok potenciálisan a felére csökkenthetik a teljes üzemeltetési költséget a kereskedelmi forgalomban kapható alternatívákhoz képest. A svájci Coop-csoport már használ hidrogénnel üzemelő teherautókat az áruszállításhoz. Ezek öt olyan töltőállomáson tankolnak, amelyeket a Maximator és a Bosch Rexroth technológiájával szerelték fel.

Bosch