A Bosch hidrogén-elektrolízishez fejleszt alkatrészeket

A Bosch a hatékony klímavédelem érdekében a jövőben nemcsak felhasználja a zöld hidrogént, de az egyik gyártója is lesz ennek az új üzemanyagnak. Ezért a Bosch az elektrolizálókhoz szükséges alkatrészek fejlesztésébe kezd, amelyek elektrolízis segítségével a vizet hidrogénre és oxigénre bontják. Az ehhez szükséges villamos energiát elsősorban megújuló forrásokból, például szél- vagy napenergiából állítják elő, melynek eredményeként „zöld hidrogént” kapunk.

„Nem engedhetjük meg, hogy tovább halogassuk az éghajlatvédelmi intézkedéseket. Ezért a célunk, hogy a Bosch technológiájával támogassuk a hidrogéngyártás mielőbbi megvalósulását Európában” – mondta dr. Stefan Hartung, a Robert Bosch GmbH igazgatóságának elnöke a vállalat éves sajtótájékoztatóján. „Ehhez az üzemanyagcella-technológia területén szerzett tudásunkat használjuk fel” – tette hozzá dr. Markus Heyn, a Bosch igazgatóságának mobilitási megoldások üzleti szektorért felelős tagja. Az elektrolízis komponenseinek fejlesztését a mobilitási megoldások üzleti szektor végzi, és az évtized végéig akár 500 millió eurót is szánnak az új üzletág kiépítésére.

Az energiadiverzifikáció, a fosszilis tüzelőanyagok felhasználásának csökkenése és a szén-dioxid-kibocsátás minimalizálása miatt a zöld hidrogén iránti kereslet gyorsan növekszik – nemcsak az olyan energiaigényes iparágakban, mint az acélipar, a vegyipar és a nehézkategóriás teherszállítás, hanem ez a trend érvényesül a magántulajdonú ingatlangazdálkodásban is. Az Európai Unió szerint a zöld hidrogén iránti kereslet 2030-ra mintegy évi tízmillió tonnára nő. A Bosch előrejelzése szerint az elektrolizálók alkatrészeinek globális piaca ugyanebben az időszakban mintegy 14 milliárd euróra nő majd, és Európában lesz a legnagyobb mértékű a növekedés. Hogy a Bosch segítse a vállalkozásokat és partner legyen a fosszilis tüzelőanyagok felhasználásának minimalizálásában, valamint az új energiahordozók hasznosításában, a vállalatcsoport az elkövetkező három évben mintegy hárommilliárd eurót szán az olyan klímasemleges technológiákkal kapcsolatos fejlesztésekre, mint a villamosítás és a hidrogén.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

A Bosch az elektrolizáló központi elemét, az elektrolizáló cellát fejleszti

Az üzemanyagcellához hasonlóan az elektrolizáló kulcskomponense a cella, amely több száz, sorba kapcsolt egyedi cellából áll. Az egyes cellákban elektromos energia segítségével a vizet hidrogénre és oxigénre bontják. Ez éppen a fordítottja annak, ami az üzemanyagcellában történik, ahol az elektromos áramot hidrogén és oxigén egyesítésével állítják elő. A kémiai reakciót mindkét esetben egy protoncserélő membrán (PEM) segíti elő. A Bosch számos partnerrel dolgozik azon, hogy az elektrolizáló cellát vezérlőegységgel, teljesítményelektronikával és különböző érzékelőkkel kombinálva „intelligens modult” hozzon létre. A kísérleti gyártást a tervek szerint jövőre kezdik, és a cégcsoport 2025-től tervezi ezeknek az intelligens moduloknak a szállítását az elektrolízisüzemek gyártóinak és az ipari szolgáltatóknak.

- Hirdetés -

A Bosch egy egyszerű eljárás segítségével számos ilyen kompakt modult kapcsol össze. Ezek azután mind a kisebb, legfeljebb tíz megawatt kapacitású egységekben, mind a gigawatt teljesítményű szárazföldi és tengeri létesítményekben felhasználhatók – akár új építésű projektekben, akár a zöld hidrogén előállítására átalakítandó meglévő üzemekben. A hidrogéntermelés hatékonyságának maximalizálása és az elektrolizáló cella élettartamának meghosszabbítása érdekében az intelligens modulokat a Bosch felhőjéhez kell csatlakoztatni. Ugyanakkor az elektrolizálók moduláris felépítése várhatóan rugalmasabbá teszi a karbantartást: egy tervezett munka esetén az egész létesítmény helyett elég csak a gyár bizonyos részeit leállítani. A Bosch olyan szervizkoncepciókon is dolgozik, amelyek a körforgásos gazdaság elvárásainak megfelelően az alkatrészek újrahasznosítását is magukban foglalják.

Kihasználhatja a tömegtermelés és a méretgazdaságosság előnyeit

A piacon jelenleg kapható elektrolizátor-alkatrészekkel ellentétben a Bosch intelligens moduljai tömeggyártásban készülnek majd. Így a gyártás művelete méretgazdaságossági előnyökkel jár. „A hidrogéngyártás felfuttatásában két kulcsfontosságú tényező játszik szerepet: a gyorsaság és a költségtényezők” – mondta Heyn. „Ez az a terület, ahol kihasználhatjuk az erősségeinket a tömegtermelésben szerzett szakértelmünknek, valamint az autóipari tudásunknak és tapasztalatunknak köszönhetően.” A Bosch most azt tervezi, hogy több európai helyszínen a lehető leggyorsabban megkezdi a sorozatgyártást. Ezek közé tartozik Bamberg és Feuerbach (Németország), Tilburg (Hollandia), Linz (Ausztria) és České Budějovice (Csehország).

Portfólióbővítésével munkahelyeket tart meg

Az autóipar átalakulása hatalmas kihívást jelent az egész iparág számára. Mint mindig, a Bosch válasza erre is az innováció. Azzal, hogy a vállalat egy új üzleti területre lép – amely a mobilitási megoldások üzleti szektort egy nem autóipari ággal egészíti ki –, megadja a lehetőséget a munkahelyek megőrzésére. A következő években az elektrolizáló alkatrészeinek fejlesztése és gyártása várhatóan többszáz munkatársnak ad majd munkát. „Valójában három célt teljesítünk egyszerre” – mondta Heyn. „Fontos a hozzájárulásunk ökológiai, gazdasági és társadalmi szempontból is.”

A Bosch mobil és telepített üzemanyagcellákon dolgozik

A Bosch meglátása szerint a hidrogén a jövő üzemanyaga és a vállalatcsoport a telepített és a mobil üzemanyagcellákon is dolgozik. Az előbbiek egyik tervezett felhasználási területe a városok, adatközpontok, bevásárlóközpontok, üzleti parkok kis, helyszíni erőművei, valamint az elektromos járművek töltőpontjai. A vállalatcsoport azt tervezi, hogy a mobil üzemanyagcellákkal megkönnyíti az áruk és árucikkek klímasemleges szállítását, kezdetben teherforgalomban. A vállalat járművekkel kapcsolatos termékportfóliója ezen a területen az érzékelőktől kezdve az olyan alapvető alkatrészekig terjed, mint az elektromos légsűrítő, az elektrolizáló cella és a komplett üzemanyagcellás modulok. A gyártás várhatóan már az idén elindul.

Bosch / Okosipar.hu

- Hirdetés -