A cargo-partner kiterjeszti együttműködését a CO₂-semleges európai szállítások érdekében

A nemzetközi szállítmányozó megerősítette a fenntarthatóság iránti elkötelezettségét a csehországi, szlovákiai és magyarországi telephelyein, ezzel újra egy évre meghosszabbítva a „HHLA Pure” programban vállalt szerepét.

A cargo-partner 2023-ban csatlakozott a „HHLA Pure” programhoz, elindítva ezzel az európai kikötőkből induló klímasemleges szállítási lehetőségek fejlesztését. A Hamburger Hafen und Logistik AG (HHLA) és a METRANS kezdeményezésére létrejött „HHLA Pure” egyesíti Európa legnagyobb vasúti kikötőjének számító Hamburg erősségeit a METRANS környezetbarát vasúti szállítási megoldásaival energiahatékony elektromos vonatok és könnyű pőrekocsik segítségével.

A program több környezetkímélő intézkedést foglal magában, beleértve a modern hibrid és elektromos mozdonyok használatát, a „HHLA” konténerterminálok széles körben villamosított folyamatait, valamint a METRANS által üzemeltetett CO₂-optimalizált vonatokat és vagonokat. Emellett az elkerülhetetlen CO₂-kibocsátást a legszigorúbb nemzetközi szabványnak (Gold) megfelelő, tanúsított fejlesztési projektek ellensúlyozzák.

- Hirdetés -

„Mi, a cargo-partner, elkötelezettek vagyunk a szénlábnyom csökkentése és a környezeti fenntarthatóság előmozdítása iránt” – mondta Luca Ferrara, a cargo-partner vezérigazgatója. „A „HHLA Pure” programmal való együttműködésünk keretében folyamatosan törekszünk innovatív, környezetbarát megoldások kínálatára ügyfeleinknek, miközben pozitív hatással vagyunk a környezetre.”

Csehország és Szlovákia

Csehországban és Szlovákiában a cargo-partner és a METRANS 2023-as együttműködése elősegítette a Hamburgba, Bremerhavenbe és Koperbe irányuló és onnan induló klímasemleges szállítmányozást. A vállalat cseh csapata tavaly 3.650 TEU-t szállított a HHLA Pure program által, míg a szlovákiai 3.181 TEU-t szállított ki sikeresen klímasemleges módon.

A szlovák iroda már a „HHLA Pure”-hoz való csatlakozása előtt, 2012 óta alkalmaz környezetbarát technológiákat a dunaszerdahelyi raktárában: többek között teherautók helyett elektromos targoncákkal szállítja a konténereket a METRANS termináljáról a dunaszerdahelyi logisztikai központba. A cargo-partner cseh és szlovák irodái egy évvel meghosszabbították az együttműködést a „HHLA Pure” programban, és további kikötőkre is kiterjesztették a hatókört, többek között Gdańsk, Wilhelmshaven, Rotterdam, Trieszt és Fiume kikötőire.

Magyarország

2023 első negyedévében a cargo-partner Magyarország is csatlakozott a „HHLA Pure” programhoz, lehetővé téve a tengeri konténerek karbonmentes átrakodását és szállítását Hamburg, Bremerhaven, Koper, Duisburg, Inđija (Szerbia), Gdańsk, Wilhelmshaven, Rotterdam, Trieszt és Fiume között. Az első elektromos teherautó 2023 májusában érkezett meg a cargo-partner magyarországi raktárába, azóta a vállalat kiegészítő szolgáltatásként továbbra is kínálja az elektromos járművekkel történő kiszállítást.

A környezetbarát programban való részvétel keretében a cargo-partner magyarországi csapata tavaly összesen 6.054 TEU-t kezelt, melynek kiinduló vagy célállomása Budapest volt. A „HHLA Pure”-ral való együttműködés magyarországi kiterjesztése megerősíti a cargo-partner elkötelezettségét a fenntartható logisztikai megoldások iránt.

Más országok cargo-partner irodái is számos kezdeményezést indítottak a negatív környezeti hatások minimalizálása érdekében: a papírmentes irodák bevezetésétől kezdve a fenntartható repülőgép-üzemanyag használatának előmozdításán át a fotovoltaikus rendszerek telepítéséig számos raktárban, vagy a logisztikai szolgáltató ikonikus, teljes egészében fából épült raktárépületéig a bécsi repülőtér közelében.

cargo-partner