A CHIRON első 3D fémnyomtatója

Az AM Cube a CHIRON OPEN HOUSE ONLINE virtuális kiállítás keretein belül mutatkozott be

A főként vertikális CNC esztergák és megmunkálóközpontok fejlesztésére szakosodott CHIRON Csoport bemutatta első 3D fémnyomtatóját, a nagyobb, összetettebb alkatrészek gyártására alkalmas AM Cube-ot. A berendezéssel a közel kész alkatrészek nyomtatása mellett bevonatolásra és javításra is lehetőség nyílik. Az új nyomtatóval a tuttlingeni központú vállalat bővíti központi kompetenciáit és a fémmegmunkálás és automatizáció mellett belép a 3D-nyomtatás területére. E lépés célja, hogy a jövőben teljeskörű megoldásokat kínálhassanak ügyfeleiknek, egyetlen forrásból. Az AM Cube a május 14-19. között tartott CHIRON OPEN HOUSE ONLINE egyik fő attrakciója volt.

“Az additív gyártás részleg tulajdonképpen egy start-up a csoportunkon belül” – magyarázza el Axel Boi, a részleg vezetője. “A CHIRON 3D-fémnyomtatójával lehetőséget teremtünk a hosszabb beszerzési időt igénylő és magas alapanyagköltséggel járó, nagyobb alkatrészek gyártására. A technológia hatékonyan használható a gépiparban, szerszámgyártásban, energiatermelésben és a repülőiparban, melyek mind fontos célterületek a vállalat számára” – fejti ki a szakember.

Intuitív vezérlés és programozás

- Hirdetés -

Axel Boi, a CHIRON Csoport additív gyártás részlegének vezetője

Az új AM Cube – a CNC megmunkálóközpontokhoz hasonlóan – egy hagyományos derékszögű koordináta-rendszerre épül. A rendszer a standard DIN ISO kódokkal, összetett gyártmányok esetén pedig CAD/CAM szoftverrel programozható. A vezérlés a jól bevált Siemens komponensekkel történik, hardvertől kezdve, a HMI-n át az AM Cube programozásáig.

Más 3D-fémnyomtatóktól eltérően, az AM Cube nyomtatófeje nyomtatás/bevonatolás közben is cserélhető. Ez az opció lehetővé teszi a különböző folyamatok kombinálását: az egyik fejjel például magas felületi minőség, míg egy másikkal gyorsabb felhordás érhető el. Az automata fejcserélő funkció mindezt egy alkatrész gyártásán belül biztosítja. Ez egy másik olyan terület, ahol a CHIRON szakemberei alkalmazni tudták sokéves szerszámgépépítői tudásukat és tapasztalatukat. A folyamattal előállított kis mennyiségek miatt a rugalmasság kiemelten fontos faktor, iparágtól függetlenül. Az AM Cube összesen három nyomtatófejjel van felszerelve. Huzalos, illetve por alapanyagú felrakóhegesztés egyaránt végezhető vele, egyetlen gyártófolyamat alatt.

Két nyomtatófej, az egyik inaktív állapotban.
Felrakóhegesztés különböző nyersanyagokkal

Tekintve, hogy a nyomtatót a felrakóhegesztésben leggyakrabban használt két alapanyag (huzal és por) használatára tervezték, a CHIRON egy teljesen új technológiát hozott létre. Mindkét eljárásnak megvannak a maga alkalmazási területei: míg bevonatoláshoz a poralapú folyamatok az ideálisak, a fémhuzalos, lézeres felhordás jobb biztonsági tulajdonságokkal bír és a hulladékanyag csökkentése szempontjából is előnyösebb. A huzalos folyamat előnye emellett, hogy bármilyen típusú hegesztőhuzallal használható.

Lézeres felrakóhegesztés huzallal.

A rendszer platformként lett tervezve és a 4-tengelyes megmunkálásról viszonylag könnyedén 5-tengelyesre állítható. Az AM Cube a lehető legfejlettebb szenzorokkal lett felszerelve és az üzemeltetés minden vonatkozó biztonsági követelményének eleget tesz, anélkül, hogy szükség lenne a gépkezelő általi ellenőrzésre. Amennyiben a nyomtatót különösen reaktív anyagok, így például titán megmunkálására használják, az oxidáció megelőzése érdekében a teljes rendszer elárasztható védőgázzal. Így akár több órás megmunkálás is végezhető védőgázas légtérben.

Rolatast

- Hirdetés -