A DARPA megvalósítja a vezeték nélküli energiaátvitelt

Az amerikai hadsereg kutatás-fejlesztésért felelős szerve Nikola Tesla álmát életben tartva belevágott a globális lézersugaras vezeték nélküli energiaátviteli hálózat kifejlesztésébe. A cél egy világszerte szünetmentes energiaellátást biztosító megoldás építése, elsősorban az USA hadereje számára – írja a Popular Mechanics.

A DARPA vezeték nélküli energiaátviteli infrastruktúra létrehozását tervezi, hogy világszerte közel megszakítás nélküli áramellátást biztosítson az amerikai katonai bázisoknak. A terv az, hogy lézertechnológiával sugározzák körbe a bolygón az áramot. Ugye ez az a technológia, amit Nikola Tesla több mint száz évvel ezelőtt álmodott meg, és ha sikerül, a POWER (Persistent Optical Wireless Energy Relay) elnevezésű technológia révén a hadsereg kevésbé függne folyékony üzemanyagoktól, például dízeltől, illetve a könnyen sebezhető, ellenséges erők által szabotálható villanyvezetékektől.

„Először is, a környezet megváltozott, és a katonai műveletekhez rugalmasabb energiaszállítási módszerekre van szükség”  – érvelt a projekt mellett Paul „Promo” Calhoun ezredes. Az amerikai erők globálisan működnek, a dél-kínai-tengeri előőrsöktől az iraki sivatagig, és mivel nincs egyszerű módja az energiaellátásuknak, áramkimaradás esetén bajba kerülhetnek: leállhatnak a radarjaik, a drónelhárító mikrohullámú lézereik vagy egyéb energiaigényes berendezéseik.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

„A POWER egy optikai teljesítménysugárzó program. Ez esetben a terjedő hullám egy lézer, ami nagy magasságban továbbítva nagy hatótávolságú, nagy átviteli képességet biztosít. A relék átalakítás nélkül irányítják át a lézerenergiát, majd a végfelhasználó ezt alakítja vissza villamos energiává, keskeny sávszélességűre hangolt monokromatikus fotovoltaikus energia segítségével” – magyarázta Calhoun. „A DARPA jelentős lehetőséget lát az energiaelosztás forradalmasítására a hatékony relék kifejlesztésével. Ezek a relék lehetővé teszik, hogy a meglévő technológiák hatékonyan egyesüljenek, és egy rugalmas, adaptív, többutas vezeték nélküli energiahálózatot alkossanak.”

A relék hosszú élettartamú drónok és műholdak formájában kulcsfontosságú szerepet fognak játszani a jövőben. A nagy magasságban lebegő járművek lézerenergiát továbbítanak majd egymásnak nagy távolságokon keresztül, mielőtt eljuttatják azt egy-egy amerikai bázisra. Ugyanezt a feladatot fogják ellátni az űrben is, hiszen a POWER keretében olyan sztratoszférikus platformokat is fejlesztenek, amelyek nagyobb nyílással és az űrhöz hasonló, kedvezőbb környezetben akár ezer kilométeres távolságokat is áthidalhatnak majd. Az eredmény egy „globálisan skálázható energiaelosztó hálózat” lenne.

A DARPA a projekt elméleti megvalósíthatóságát már bebizonyította, ezzel átadja azt más kormányzati szervezeteknek tényleges megvalósításra. A POWER-nek egyértelmű felhasználási lehetőségei lesznek a kereskedelmi szférában is, például távoli közösségek, kutatási létesítmények és más, nagyobb kihívást jelentő helyszínek energiaellátása. Ha az energia ráadásul megújuló erőforrásokból származik, akkor az azt jelentené, hogy a környezetbarát termelést nem feltétlenül kell helyben megvalósítani, hiszen a tiszta villamos energia egyszerűen továbbíthatóvá válik.

Gábor János, Okosipar.hu

- Hirdetés -

Akár ez is tetszhet