- Hirdetés -

- Hirdetés -

A döntési tényező: Szoftver

Lehet, hogy az autóvezetők nincsenek tisztában vele, ám az ODW-ELEKTRIK alkatészeit a világ minden táján felhasználják a járművekben. Nélkülük a légzsákok és biztonsági övcsat rendszerek vezetékcsatlakozásai egyszerűen nem működnének. Az ODW-ELEKTRIK hosszú évtizedek óta fekteti bizalmát a ZEISS-be, és biztosítja vele alkatrészeinek minőségét és megbízhatóságát. Nemrégiben ez az autóipari beszállító új taggal, a ZEISS METROTOM 800 computer tomográffal bővítette már meglévő ZEISS flottáját, melyben eddig is megtalálható volt több ZEISS O-SELECT rendszer, illetve a ZEISS NEO select és a ZEISS NEO insight szoftvermegoldás is. A vezetőség végül a fejlett mérési és vizsgálati lehetőségek, valamint a ZEISS NEO insight szoftver egyszerű integrálhatósága miatt döntött a csúcstechnológiás rendszer beszerzése mellett.

Az ODW-ELEKTRIK csúcsminőségű kábelrendszerek, mágnestekercsek és mechatronikai rendszerek fejlesztő és beszállító partnere. A cég termékeinek többségét a Bosch, Autoliv, Brose, VW és a ZF számára szállítja. „Az eredeti alkatrészgyártókkal (OEM) szemben támasztott minőségi követelmények egyre magasabbak” – mondja Martin Ehret, a cég vezetője. Ugyanakkor, a beépített elektronikus alkatrészek egyre kisebbek és bonyolultabbak. Mindennek a tetejébe az ügyfelek elvárják beszállítóiktól, köztük az ODW-ELEKTRIK-től is, hogy alkatrészeiket nulla hibaszázalékkal szállítsák, így azok további ellenőrzés nélkül telepíthetők legyenek. „Ez hatalmas felelősség” – folytatja Ehret, és nem csak a vállalat központjában, a németországi Frankfurttól 60 km-re lévő Steinau an der Straße városában. A cég itt főleg mágnestekercseket és mechatronikai rendszereket gyárt, teljesen automatizált gépsorokon, de a minőség ugyanilyen súllyal esik latba a vállalat többi telephelyén, Macedóniában, Magyarországon és Ukrajnában is.

Ezeken a helyeken a gyár kábelkötegek és elektronikai készülékek gyártására szakosodott. Az ODW-ELEKTRIK újabb telephelyet nyitott meg 2016-ban, Mexikóban, ahonnan a regionális NAFTA piacokat szolgálhatja ki gyorsan és megbízhatóan. Martin Ehret vezérigazgató szerint a terjeszkedés határozottan kifizetődő volt: 2010 óta az ODW-ELEKTRIK megduplázta forgalmát, dolgozói létszáma pedig 900-ról 2300 főre nőtt.

 

Minőségirányítás ZEISS méréstechnológiával

„Mindig is alkatrészeink kiemelkedő minősége volt sikereink kulcsa, ahogy ma is az” – állítja a vezérigazgató. Ehhez az ODW-ELEKTRIK vezetésének még szorosabban kell együttműködnie ügyfeleivel és beszállítóival. Velük együtt alakítják ki az egyedi alkatrészek vizsgálati stratégiáját. A minőség biztosítása érdekében, ennek a középszintű vállalkozásnak a vezetői képesek lépést tartani az élvonalbeli beszállítókkal és eredeti alkatrészgyártókkal, mivel a cég jelentős összegeket fordított átfogó képzésekre, például AUKOM és GD&T tanfolyamokra saját fejlesztő részlegével együttműködésben. Bernd Föller a mérő laboratórium vezetője szerint ebből komolyan profitáltak: „Jelenleg kollégáink sokkal jobban ismerik a méretezés módját, illetve az ezekből nyert mérési eredmények értelmezését.” Ezzel egy időben, a tervezők kapcsolatban állnak a minőségügyi szakemberekkel, és egyeztetnek, hogy a tervek ténylegesen a valós specifikációknak megfelelően mérhetők és elemezhetők-e. „Ez mérsékeli a félreértéseket, és segít megelőzni a hibákat” – mondja Föller.

Az ODW-ELEKTRIK évtizedek óta dolgozik ZEISS méréstechnológiával: mérőlaboratóriumukba tett látogatásunk során találkozhatunk a ZEISS CONTURA G2 koordináta mérőgép forgatható mérőfejes (RDS) felszerelt változatával, a ViScan 2D-s optikai képalkotó szenzorral és a ZEISS RONDCOM 54 CNC alakzatvizsgáló berendezéssel, azzal a precíziós mérőrendszerrel, amely ezredmilliméteres pontossággal képes vizsgálni az alkatrészeket. „Mondhatjuk, hogy az elmúlt években sokféle méréstechnológiával gazdagodtunk” – idézi fel Föller. A három ZEISS O-SELECT rendszer – melyekből egy Magyarországon egy másik pedig Ukrajnában kapott helyet – és más mérési lehetőségek mellett, különös tekintettel azokra, amelyek kisméretű alkatrészek vizsgálatára és a gyártósori ellenőrzésre szolgálnak, a steinaui gyáregység legfrissebb beruházása a ZEISS METROTOM 800 CT szkenner volt. És még a vállalat más egységeinek is hasznára válik a minőségbiztosítási fegyvertár új nagyágyúja. Így aztán, az ODW-ELEKTRIK két további ZEISS O-SELECT rendszer beszerzését is tervezi 2018-ban, macedóniai és mexikói gyárai számára. Föller a két további vásárlás mögött húzódó indokokat is elmagyarázza: „A ZEISS O-SELECT és a hozzá tartozó ZEIS NEO select szoftver felgyorsítja és leegyszerűsíti az alkatrészek 2D-s mérését. Ezen felül, a mérési és kezelői hibák szinte teljesen kizárhatók, tekintve, hogy a megvilágítás és a fókusz beállítása automatikusan történik. Így képesek vagyunk egyre bonyolultabb mérések nagyon gyors elvégzésére, méghozzá olyan eredménnyel, melyre bátran támaszkodhatunk. Mivel a szoftver használata egyszerűen elsajátítható, új dolgozóinkat gyorsan betaníthatjuk.”

 

Felhasználóbarát szoftverkezelés

A mérő laboratórium egy dolgozója bemutatta, hogyan egyszerűsíti le a mérést a ZEISS O-SELECT. Egy parányi mágnestekercs alkatrészt vizsgál, melyet üzemanyag-befecskendező szelepekben használnak majd fel. Föller azt magyarázza, hogy mivel korábban tapintó méréssel vizsgálták ezt az alkatrészt, az ehhez szükséges befogás bonyolult és időigényes volt. A ZEISS O-SELECT mellett nincs szükség befogásra. A kezelő elhelyezi az alkatrészt a sorozatos méréshez, majd egyetlen gombnyomással elindítja a rendszer számos automatikus funkcióját. Ez az összetett méréseken kívül más szempontból is praktikus. „Mindössze néhány kattintással kiválaszthatók a kívánt jellemzők, akár egyetlen méréshez, akár mérési terv készítése esetén” – meséli Föller. Ahelyett, hogy alárendelt menük sűrűjében kellene navigálnia, a kezelő közvetlenül a ZEISS NEO select szoftverben megjelenő képen végzi a mérést, és a legtöbb művelethez ki se kell lépnie a főképernyőről. „A kezelő egy helyen megtalálja az összes szükséges funkciót és információt” – folytatja Föller, így a mérés még egyszerűbbé, ugyanakkor megbízhatóbbá is válik. Íme egy példa: egy automatikusan magas kontrasztú és fókuszú kép alkalmazásával, a ZEISS O-SELECT beazonosítja a lehetséges alakzatokat, mint a körök és egyenesek. Ha a kurzorral az alakzatok valamelyike fölé állunk, megjelennek a lehetséges jellemzői, mint a sugarak távolságok és szögek. Ez az úgynevezett „Click & Pick” eljárás, amely Bernd Föller állítása szerint, pont olyan egyszerű és praktikus, ahogy hangzik. Föller büszkén számol be róla, hogy az ODW-ELEKTRIK a szoftver további fejlesztésének közreműködője lett. „A ZEISS meghallgatta a mondanivalónkat, és visszajelzéseink alapján módosította a szoftvert.” Az ügyfél beszél, a ZEISS meghallgatja.

2D-ből 3D-be

Azért, hogy a jövőben érintésmentes 3D méréseket is végezhessen, az ODW-ELEKTRIK steinaui laboratóriumát egy ZEISS METROTOM-mal is felszerelte. Thomas Mack, minőségirányítási vezető véleménye szerint, ez az ipari computer tomográf, vagy CT szkenner egyedülálló funkciókat kínál: hagyományos mérési technológiákkal a vizsgálat időigényes folyamat, melynek során az alkatrészeket rétegről-rétegre lebontják; ám ipari computer tomográfia segítségével egyszerűen megjeleníthetők és elemezhetők három dimenzióban a rejtett struktúrák – méghozzá az alkatrész megrongálása nélkül. Mack magyarázata szerint: „Mindössze egyetlen szkenneléssel megkapjuk az összes szükséges adatot, melyekkel ellenőrizhetjük és mérhetjük alkatrészeinket, majd megtehetjük a szükséges lépéseket.” Ez még a légzárványokra is vonatkozik, melyeket CMM-el egyszerűen nem tudnánk megjeleníteni. Ami pedig ugyanilyen fontos, a mérési tervek összeállítása lényegesen gyorsabb, mint a tapintós mérések esetében. A mérés és elemzés elvégzéséhez szükséges idő 75%-kal kevesebb a korábbihoz képest. Mielőtt az ODW-ELEKTRIK beruházott volna saját CT szkennerébe, a ZEISS kölni Méréstechnológiai Központjába küldte el egyedi alkatrészeit röntgenvizsgálatra, majd házon belül elemezte a kapott pontfelhő képeket ZEISS NEO insights szoftverével. Thomas Mack és Bernd Föller el van ragadtatva a szoftvertől: „A felhasználóbarát kezelőfelület megmutatja, hogy éppen melyik pontot nézem, majd végigvezet a teljes mérési folyamaton a kék szál funkció segítségével, amit korábban már a ZEISS NEO select változatból ismertem. Ezen kívül, számos feladatot az egérrel el tudok végezni közvetlenül a képalkotó felületen, ahelyett, hogy több menün kellene végigkattintgatnom” – magyarázza Mack. Szerinte a ZEISS NEO insights figyelemre méltó funkciója még az automatikus beigazítás és anyagérzékelés, amely az eltérő anyagú elemeket sűrűségük alapján azonosítja, majd a képalkotás során jól megkülönböztethető színeket rendel hozzájuk. A szoftverrel a felhasználó offline programozó állomáson is dolgozhat, például egy másik vállalati helyszínen vagy agy akár a beszállító telephelyén, ahol a munkatársak elemezhetik a Steinauban készült CT felvétel pontfelhő adatait. Mack szerint, „a szoftver volt az egyik fő oka, hogy a ZEISS METROTOM CT szkenner mellett tettük le a voksunkat.” Aki elsajátította a ZEISS O-SELECT és vele együtt a ZEISS NEO select használatát, szinte azonnal munkához láthat a ZEISS METROTOM-mal készült képeken, utána pedig elemezheti a ZEISS NEO insights szoftverrel.”

 

A ZEISS NEO select és a ZEISS NEO insights további, már integrált szoftvere a mérési eredmények jelentésére szolgáló, ZEISS PiWeb. A szoftver optimális megjelenítést és mérési eredmény értékelést kínál, illetve pontosan azokat az információkat generálja, melyekre a termelési folyamat minőségének és hatásfokának növeléséhez szükség van. Mack véleménye szerint, vállalatuknál jól bevált: „Milliónként kevesebb, mint öt hibás darabbal dolgozunk. Ez igen lenyűgöző eredmény!” Az ODW következő lépése, hogy ZEISS PiWeb sbs szoftverre frissít 2018-ban.

Mennyire fontosak a szoftverek a méréstechnológiában? „A kiemelkedő hardver mellett, a szoftver abszolút mérvadó a gyorsabb, ám mégis megbízhatóbb mérési eredmények produkálásához – és pontosan ezt teszi lehetővé a ZEISS NEO select és ZEISS NEO insights számunkra. Végső soron ezek segítségével irányíthatjuk jobban folyamatainkat, és garantálhatjuk csúcsminőségű termékek előállítását.”

További információ a ZEISS röntgenmegoldásairól

ZEISS

Akár ez is tetszhet