A fenntarthatóság lesz az EMO Hannover 2023 kiemelt témája

A 2023. szeptember 18-23. közötti szakkiállítás a klímaváltozás, a környezetvédelem, az energia- és anyaghatékonyság, tehát összességében a fenntarthatóság köré szervezi a programját – ígéri a rendezvény honlapja. A meghívott szakértő előadók ambiciózus, hosszú távú stratégiákat fognak bemutatni a témában, és felvázolják, hogy miképpen valósíthatók meg a fenntarthatósági célok – gyakorlatias és erőforrás-hatékony, de mindenekelőtt ellenőrizhető módon. Ehhez már hozzáférhető az összes termék, ami segíthet a vállalatoknak a szükséges folyamatok adaptálásában. Példaként a keményfémmarókat készítő Ceratizit Deutschland GmbH példáját hozzák fel: a gyártó kifejlesztett egy gyakorlatot, amivel extrém alacsony karbonlábnyom mellett állíthatja elő népszerű szerszámait.

 „Előállítottunk egy ún. ’zöld karbidot’, ami több mint 99 százalékban kiváló minőségű másodlagos nyersanyagokból áll” – nyilatkozta Andreas Kordwig, a kempteni vállalat ügyvezető igazgatója. „Ezenfelül alacsony szén-dioxid-kibocsátású gyártási folyamatokat és energiaforrásokat alkalmazunk, illetve következetesen figyelünk arra, hogy a teljes folyamatláncban rövid szállítási útvonalakkal dolgozzunk.” A prémium keményfém minőségű nyersanyag előállítása során kilogrammonként 2,6 kg szén-dioxid-kibocsátást mértek, ami egészen páratlan adat. A Green Carbide maró gyártása is csak 4,4 kg CO2/kg emisszióval jár, szemben az egyik hagyományos marógépük esetében kimutatott 19,8 kg CO2/kg-mal.

A szerszámgyártó összességében 78 százalékkal csökkentette károsanyag-kibocsátását, és ezzel nem csak a saját emissziós adatait javítja, hiszen az alacsony karbonlábnyomot tanúsítvány igazolja, így ennek előnyeit a Ceratizit ügyfelei is élvezhetik. Természetesen fontos, hogy ne csak a fenntarthatóság, hanem a teljesítmény paraméterei is kedvezőek legyenek – vallja a cég, amely szerint a Green Carbide vágó ugyanolyan teljesítményt produkál, mint a hagyományos szubsztrátumból készült eszközök. A Ceratizit ezzel sikeresen bebizonyította, hogy a fenntarthatóság, illetve a jó teljesítmény nem zárják ki egymást, és ez új lehetőségeket nyit a megmunkálóipar számára. Az EMO Hannover 2023 kiállításon éppen ennek bemutatására készülnek.

Szintén figyelemre méltó újítással állt elő a szakkiállítás egyik kölni szereplője, az Igus GmbH. A vállalat innovatív újrahasznosítási rendszerrel küzd a minél kisebb környezeti hatásokért és az értékes természeti erőforrások megőrzéséért. Arra álltak rá, hogy összegyűjtik más gyártók használt energialáncait, amelyeket a cég a granulátumok szintjére visszabont és újra felhasználhatóvá tesz. Ez a gyártók számára is hasznos, hiszen a beküldött elemekért cserébe kreditet kapnak, amit később felhasználhatnak, amikor az Igustól vásárolnak újrahasznosított anyagokból gyártott alkatrészeket.

Gábor János, Okosipar.hu

Akár ez is tetszhet
https://www.okosipar.hu/wp-admin/post.php?post=7773&action=edit#