A Garantiqa megfelezte, a legfontosabb termék esetében pedig nullára csökkenti kezességvállalási díjait

A vállalkozások támogatása és a beruházások ösztönzése érdekében a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. lefelezte, a legfontosabb termék esetében pedig nullára csökkenti kezességvállalási díjait – jelentette be hétfői közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter mint tulajdonosi joggyakorló a gazdasági növekedés helyreállításának támogatása érdekében arra utasította a Garantiqa Hitelgarancia Zrt.-t, hogy érdemben csökkentse kezességvállalási díjait. Ennek megfelelően a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. – összhangban a kormány gazdaságösztönzési céljaival- január 22-től, azaz hétfőtől kezdődően, jelentősen csökkenti kezességvállalási díjait.

A díjcsökkentés eredményeképpen a gazdaságfejlesztési szempontból egyik legfontosabb Széchenyi Kártya Program MAX+ esetében, a beruházási hitelek körében 0 százalékra mérséklődhet az ügyfél által fizetendő garanciadíj, ami jelentős segítséget jelent a vállalkozásoknak – emelte ki az NGM. A döntés az SZKP MAX+ folyó- és likviditási hitelek esetében pedig azt jelenti, hogy a garanciadíjak a felére csökkennek a magyarországi kis és középvállalkozások számára. Ez összeségében azt jelenti, hogy a Széchenyi Kártya Programon belül a hitelköltségek akár 30 bázisponttal is csökkenhetnek.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

A kezességi díjak csökkenésével kapcsolatos részletes információk a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. honlapján érhetők el, ezzel összefüggésben pedig a Széchenyi Kártya Programot érintő változások a KAVOSZ felületein találhatók meg – hívta fel a figyelmet az NGM.

A kezességvállalási díjak csökkentése hozzájárul, hogy a hazai vállalkozások többet ruházzanak be, amely a kkv-szektor megerősödésén túlmutatóan egyaránt hozzájárul a versenyképesség növeléséhez és a gazdasági növekedés helyreállításához.

A közlemény hangsúlyozza, hogy a kormány célja, hogy az infláció tavalyi sikeres visszaszorítását követően 2024-ben helyreállítsa a gazdasági növekedést és újra dinamikusan, 4 százalék körüli mértékben bővüljön a gazdaság.

MTI

- Hirdetés -