A gazdaságnak mentőövre van szüksége

Valójában senki sem tudja pontosan, mikor tetőzik a koronavírus-járvány Magyarországon, a gazdasági hatását viszont már most érezhetjük. A globális növekedésre vonatkozó számokat a Nemzetközi Valutaalap és az OECD is lefele módosította, viszont az előrejelzések jelen pillanatban mit sem érnek, egyelőre nem lehet pontos előrejelzést készíteni a veszteségről. A gazdaság megsegítése érdekében a kormányok mentőcsomagokkal igyekeznek a károkra reagálni.

A magyar ipar nehézsége

A magyar iparvállalatokat nem csak a munkások hazaküldése veszélyezteti, hanem a kínai beszállítók árujának elmaradásai is. A jelenlegi politikai álláspont szerint a dolgozók inkább maradjanak otthon, ha arra van lehetőség, ezzel fékezve a járvány terjedését – a termelés pedig a járvány lecsengését követően indulhat újra, amikor már érezhetően kifejtette hatását. Az egészségügyi intézkedések felgyorsítása lehet a megoldás a problémára, minél gyorsabban fékezik meg a vírus terjedését, annál hamarabb indulhat be újra a gazdaság.

- Hirdetés -

A magyar kormány intézkedése

Szerda éjfél előtt jelent meg a Kormány 47/2020. (III.18.) Korm. rendelete „A koronavírus világjárvány nemzetgazdaságot érintő hatásának enyhítése érdekében szükséges azonnali intézkedésékről” címmel. A rendeletben számos korlátozás került bevezetésre, amelyek a lakosság és munkavállalók egészségügyi védelmét szolgálják. A munkáltató a munkavállaló számára az otthoni munkavégzést és a távmunkavégzést egyoldalúan elrendelheti, a munkáltató a munkavállaló egészségi állapotának ellenőrzése érdekében a szükséges és indokolt intézkedéseket megteheti. A cégek gazdálkodását elősegítő intézkedésekkel a vállalkozók helyzetét is megkönnyítik. A munkáltató mentesül a munkabér utáni közterhek megfizetése alól – a munkavállaló munkabérét terhelő járulékok közül kizárólag a természetbeni egészségbiztosítási járulékfizetési kötelezettség áll fenn.

Némethi Botond/Okosipar.hu

- Hirdetés -

- Hirdetés -