A génmódosított hernyók selyme hatszor erősebb, mint a golyóálló kevlár

Az új anyaggal olyan kínai kutatók álltak elő, akik a nejlon és a kevlár zöld alternatíváját keresték. Két természetből vett mintát kezdtek el tanulmányozni: a rugalmas, mégis magához képest erős pókhálót és a selyemhernyó által szőtt anyagot, ami az állat teste körül megkeményedik a bebábozódás során. Úgy döntöttek, hogy géntechnológiával módosított selyemhernyókból szintetizálnak selymet – így alkotva meg a szintetikus szálak fenntartható helyettesítő anyagát.

A kutatásról a Matter című szaklapban számoltak be. A tanulmány szerint olyan szálfajtát sikerült alkotni, ami kb. hatszor erősebb, mint a golyóálló mellényekhez használt rendkívül könnyű és erős kevlár.

„A selyemhernyó selyme jelenleg az egyetlen nagy mennyiségben kereskedelmi forgalomba hozott állati selyemszál, ami jól bevált tenyésztési technikákkal is rendelkezik, így a genetikailag módosított selyemhernyók alkalmazása lehetővé teszi az alacsony költségű, nagyüzemi forgalmazást” – vonta le a következtetést Junpeng Mi, a Donghua Egyetem doktorandusza, egyben a tanulmány vezető szerzője.

- Hirdetés -

A tudóscsapat úgy érvel, hogy sürgős szükség van a nejlon és a kevlár zöld, környezetbarát, fenntartható alternatíváinak kifejlesztésére. Ezeknek az anyagoknak nemcsak környezetbarátnak, hanem ultra szívósnak is kell lenniük, ezért egyértelmű, hogy a természetes poliamidszálak, például a selyemhernyó selyme és a pókháló felé kell fordulni. Utóbbi komoly előnye az lenne, hogy a megfelelő eljárással a nejlonnál nagyobb szakítószilárdságú és a kevlárénál nagyobb ellenálló képességű variánst lehetne belőle előállítani. Egyelőre azonban csak a hernyókkal foglalkoztak.

A kutatócsoport a CRISPR-Cas9 génszerkesztési technológiát és mikroinjekciókat alkalmazva termékenyített meg hernyópetéket, amelyekből aztán vörös szemű, erős selyemalapanyagot adó egyedek keltek ki. Ezek a selyemszálak figyelemre méltó tulajdonságokkal, többek között nagy szakítószilárdsággal és rendkívüli szívóssággal rendelkeznek – jegyezték meg a kutatók a tanulmányban.

A pókselyem stratégiai erőforrásként még mindig tanulmányozásra vár, de a tanulmányhoz előállított selyemszálak is kivételesen magas mechanikai teljesítménnyel rendelkeznek ahhoz, hogy hordozzák a nejlon és a kevlár természetes alternatívájának ígéretét.

Gábor János, Okosipar.hu