- Hirdetés -

- Hirdetés -

A Gerdau növeli a biztonságot, csökkenti az emberi hibákat az RFID segítségével

Cikkünkben egy külföldi példán keresztül mutatjuk be, hogyan segíthet az RFID-alapú rendszer a logisztikai vállalatok hatékonyságának növelésében. A Gerdau rádiófrekvenciás azonosítórendszerének bevezetése várhatóan nagyobb láthatóságot és az alkalmazottak termelékenységének növekedését eredményezi majd, miközben a biztonságot is növeli.

A rádiófrekvenciás azonosító megoldás bevezetése előtt a brazíliai Ouro Brancóban található Gerdau vonalkódokat használt a termékek azonosításához. A vállalat most döntött úgy, hogy áttér az RFID-betétekre, bár a vonalkódos megoldást továbbra is alkalmazni fogja egyes területeken. „Az RFID-t a termékátvétel, a szállítás és a készletkövetés során is használják, csökkentve az emberi tévedés kockázatát – magyarázta el az RFID Journalnak Márcio Kiyoshi Ouchi, a Gerdau telephelyi logisztikai vezetője. A termékek átvételének és szállításának folyamatában a cégnek korábban egyenként kellett beolvasnia a címkéket egy kézi adatgyűjtővel. “Az RFID beültetése után daruolvasókat és RFID-gyűjtőket fogunk használni, amelyek egyetlen parancs kiadásával azonnal el tudják olvasni az összes kívánt termék információit” – mondja Ouchi.

A vállalat azt várja az RFID chipek bevezetésétől, hogy az új rendszer hozzájárul a gyártósornál a termékátvétel folyamatában részt vevő munkavállalók biztonságához, valamint a darukkal és targoncákkal dolgozók munkájának hatékonyságához. Ouchi szerint a Gerdau arra számít, hogy ezzel nőni fog a készletellenőrzés és a raktárkezelés hatékonysága is, valamint a vállalat képes lesz optimalizálni belső logisztikai folyamatait, ezáltal növelve az alkalmazottak termelékenységét. A vállalat reméli továbbá azt is, hogy a bevezetés után csökkennek az éjszakai díjak a teherautók és kocsik rövidebb rakodási ideje miatt, és kevesebb vevői panasz érkezik a termékek szállítási hibái miatt.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Gerdau gyára Ouro Brancóban

“Meg tudtuk növelni  a teherautók, targoncák és daruk használatát” – mondja Ouchi. “A szállítási folyamatok során jelenleg fel kell mászni a teherautókra és kocsikra, hogy anyagokat gyűjtsünk. Az RFID-alapú rendszer bevezetése után erre már nem lesz szükség, mivel a termékek betöltése és beolvasása automatikusan megtörténik.”

A készletgazdálkodási folyamat optimalizálása alapvető a termelékenység növekedéséhez Ouchi szerint. “Jelenleg címkénként kell beolvasni a termékeket, amihez a felhalmozott termékek és anyagok mozgatására van szükség” – mondja. “Az RFID bevezetése után tömeges készletszámlálást végzünk, anélkül, hogy a termékeket át kellene mozgatni.” Az RFID telepítése a GS1 EPC 1. osztályú, 2. generációs szabványát követi. “A legnagyobb előny a Gerdau termékeinek és eszközeinek könnyű nyomon követhetősége lesz, akkor is, ha más helyekre, például más üzemekbe vagy üzleti egységekbe helyezik át őket.”

A darukra, targoncákra és portálokra rögzített olvasók kerülnek, a járművek leolvasása és a teherszállítmányok összekapcsolása céljából, míg a mobil olvasókat földi műveletekhez használják. “A leolvasók több márkától származnak, például az Impinj, a Zebra, az Acura és néhány más cég termékei, és összesen 40 olvasót használnak” – magyarázza Ouchi. A címkéket a CCRR, a HID és az Omni-ID biztosítja.

Az RFID megoldás a vállalat SAP vállalati erőforrás-tervezési (ERP) rendszerébe integráltan működik, amelyet helyi szervereken tárolnak.

NEW technology GÉPVILÁG

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Akár ez is tetszhet