A Google adja a legnagyobb fizetéseket

Az amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelethez frissen benyújtott éves jelentések alapján kiderült, hogy mennyit fizetnek dolgozóiknak a nagy technológiai vállalatok. Jeff Bezos aligha szégyelli magát bármiért is, pedig azért, amit az Amazon nyújt, nagyon illene.

A techóriások között teljesen egyértelmű, hogy az Amazon a legszűkmarkúbb munkaadó, hiszen feleannyit sem fizet a dolgozóinak, mint a listán őt előző Apple – mutatott rá a Business Insider villámösszefoglalója. A Tőzsdefelügyelet adatai szerinti mediánbér Bezos cégénél mindössze 32.855 dollár (kb. 11,4 millió forint) volt 2021-ben, ami magyar szemmel tűnhet soknak (havi bruttó 953 ezer forint), de jusson eszünkbe, hogy a ranglétra alján güriző logisztikai alkalmazottak ennek nyilván csak a töredékét keresik. Vajon az mire elég Amerikában?

Nem feszíthet büszkén az Apple sem, bár messze túlteljesíti az Amazont a tavalyi 68.254 dolláros (kb. 23,8 millió forintos) juttatásával. Ugyancsak a mediánfizetést nézve (mert az átlag helyett igenis azt érdemes figyelni, ha valós képet akarunk kapni egy vállalat vagy egy ország bérhelyzetéről) elég nagyvonalúnak tűnik a Google mellett a Facebook is. Előbbié nagyon, utóbbié szolidabban, de egyértelműen megközelíti a 300 ezer dollárt – így a nagyok mezőnyében is az online piac urai tartják a legnagyobb jólétben a dolgozókat.

Az évi 104,4 millió forint a világ bármely tájáról nézve kimagasló mediánbér (mennyit kereshetnek a felsővezetők?), és amíg a legendásan jó munkahelynek tartott Google-től ez kevésbé meglepő, a Facebook – elnézést, Meta – csak egy viszonylag friss stratégiával érte el. Mark Zuckerberg vállalata 2021-ben vezetett be új bónuszrendszert, ami egyfajta méltányossági juttatásként a legtehetségesebb dolgozókat díjazza.

A korrektség kedvéért ide kívánkozik: amíg az online alkalmazások és felhők tömegét működtető online cégek szinte minden pozíciója szakképzettséget igényel, addig az Amazon és az Apple raktározási, csomagolási, szállítási, illetve egyéb manuális feladataira alacsonyabban iskolázott dolgozók is alkalmasak, és őket hagyományosan rosszabbul fizetik – nemcsak Amerikában, hanem az egész világon.

Gábor János, Okosipar.hu

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Akár ez is tetszhet
https://www.okosipar.hu/wp-admin/post.php?post=7773&action=edit#