A Google is elszabadítja saját mesterséges intelligenciáját

Lemaradni látszik a versenyben, ezért gyorsan válaszol az OpenAI mesterséges intelligenciájára, a népszerű ChatGPT-re a világ (egyelőre) legnagyobb keresőcége. A Google nyilván meg akarja őrizni vezető helyét a piacon, de lehet, hogy nagyot hibázott, amikor túl sokáig ült saját fejlesztésű AI-ján, a felszabadításáért kisebb szabadságharcot folytató Google- mérnök jóvoltából világhírűvé vált LaMDA-n. A drabális méretű szöveges adatbázissal fejlesztett AI most a Bard nevű szolgáltatás mögé költözik be, és pár héten belül nyilvánosan is megkezdi a versenyt a ChatGPT-vel – írja a Business Insdier.

A szolgáltatások és az ipar számtalan szegmensére lehetnek komoly hatással az AI-versenyben egymás lábát taposó mesterséges intelligenciák, amelyek első igazán elismert képviselője a rövid időn belül váratlanul nagy sikert arató ChatGPT. A nyilvános használhatóságának második hónapjában már százmillió havi felhasználó jelent meg a chatbot felületén, ami páratlan diadal: ugyanehhez a látogatószámhoz még a TikToknak is kilenc hónap kellett.

Az információkeresés új szintjét meglibbentő ChatGPT miatt decemberben válságstáb ült össze a Google székházában, és azóta dolgoznak a stratégián, amivel versenyben tudnak maradni a Microsoft több milliárd dolláros támogatását is élvező OpenAI fejlesztése mellett. Sundar Pichai vezérigazgató több csapatot is átirányított arra, hogy minél gyorsabban piacképessé tegyék a Google és az Alphabet saját AI termékeit, amelyekből állítólag húsz van – köztük egy olyannal, ami a szöveges keresőmotorjuk mögé is beköltözhet. A Bard névre hallgató AI-ról Pichai azt írja, hogy egy kísérleti párbeszédes mesterségesintelligencia- szolgáltatás, amit a LaMDA fog támogatni, és jelenleg megbízható tesztelők dolgoznak vele, hogy pár héten belül a nagyközönség számára is bemutassák.

- Hirdetés -

Bard a világ széles tudásbázisát ötvözi a LaMDA nyelvi modelljeivel, illetve kreativitásával és intelligenciájával. Teljes mértékben az internetről származó információkra támaszkodik, hogy minél frissebb és jobb minőségű válaszokat adjon a felhasználóknak. A vezérigazgató szerint annyira alkalmazkodóképes botról van szó, hogy akár egy kilencéves gyerek szintjén is képes elmagyarázni a James Webb űrteleszkóp felfedezéseinek jelentőségét.

Kezdetben egyébként ilyen, egyszerűbb képességekkel bíró modellre lehet számítani, mert a rövidtávú cél a minél több felhasználó bevonzása, a lehető legkisebb számítási teljesítménnyel. Bard készségeit – például a párbeszédek és a válaszok minőségét, illetve sebességét – ezután fokozatosan kezdik el feljavítani, hogy végül a több milliárd ember igényeit kiszolgáló kereső teljes értékű része legyen.

Mindez csak a nyelvi része a Google AI-fejlesztéseinek, hiszen Pichai a LaMDA mellett megemlíti a PaLM, az Imagen és a MusicLM technológiákat is, amelyek a nyelvtől a képeken és videókon át a zenéig nyújtanak majd különböző szolgáltatásokat. A komplexebb tervek bemutatását sokan egy nyilvános YouTube-eseménytől várják, amit ITT lehet megnézni.

Gábor János, Okosipar.hu

- Hirdetés -

- Hirdetés -