- Hirdetés -

- Hirdetés -

A hiányzó láncszem a hatékonyabb intralogisztikához: SUNSTONE RTLS – „beltéri GPS” ipari igényekre szabva

Az intralogisztika az anyagok rendelkezésre bocsátásához szükséges minden üzemen belüli folyamatot és technológiát felölel. Ezen folyamatok és technológiák modernizálása nélkül lehetetlen a hatékony és veszteségmentes munkavégzés – de vajon honnan szerezzünk minőségi adatokat a megtérülő fejlesztésekhez?

Míg a gyártási folyamatok az elmúlt évtizedekben jelentős mértékben megváltoztak, addig a belső logisztikai folyamatok megvalósítása sok esetben ma is ugyanazokkal a módszerekkel és eszközökkel történik, mint évtizedekkel ezelőtt.

Az anyagmozgatás során leggyakrabban ma is targoncákat vagy pusztán kézi erőt használnak, az azonosítás pedig vonalkódokkal történik, ráadásul általában csak az adott pillanatban felmerülő igények esetén. Ez nagyon sokszor alacsony hatékonyságú folyamatokhoz, elvesztegetett időhöz és megkésett szállítmányokhoz vezet.

A kiszolgáló robotok alkalmazása az intralogisztikában a várakozásoktól jelentősen elmaradó, mindössze 7%-os ütemben növekedett. Összehasonlításképpen: a termelésben a robotizáció növekedési üteme 46%. (Bonini et al, 2018)

A probléma gyökere, hogy sok esetben nem lehet igazolni a belső logisztikai automatizációs beruházás megtérülését. Ami nem meglepő, mivel nagyon nehéz információt gyűjteni arról, hogy tulajdonképp hol is veszik el az idő, hol van fölösleges vagy éppen nem elegendő szállítókapacitás.

Gyakori, hogy ezen információk beszerzéséhez külső tanácsadók segítségét kérik, akik megfelelő minőségű adatok híján olyan mérési módszerekhez folyamodnak, mint például a személyes megfigyelés, a mérőszalag és stopper óra. Egyszóval mind a lehetséges beruházások, mind a döntések megalapozásához szükséges információk beszerzése költséges és időigényes dolog a belső logisztikában.

Vagyis, az volt, egészen mostanáig.

Egy forradalmi, szélessávú rádiós technológia, az UWB lehetővé teszi, hogy a gyártócsarnokon, raktáron (vagy bármilyen fontos beltéri egységen) belül legyen egy saját GPS rendszerünk – bár ezt már nem GPS-nek nevezzük.

Az UWB technológián alapuló, valós idejű beltéri helymeghatározást lehetővé tevő RTLS rendszer (real-time location system) segítségével jóval méter alatti pontossággal követhetünk bármit, amire csak rá tudunk helyezni egy 4x4cm-es jeladót.

Egy csapásra bármelyik okoseszközünk vagy számítógépünk képernyőjére varázsolhatjuk azt a mozgásban lévő gyáregységet vagy forgalmas raktárt, ahol sejthető, hogy akad még javítanivaló a folyamatokon.

A korábbi találgatások és megérzések helyet hirtelen tapasztalt karmesterkét tudjuk irányítani, hogy mi, merre, mikor mozduljon. Hiszen mindent látunk: látjuk, hogy a targoncáink mennyi időt töltenek üresjáratban, hogy a ránk bízott szerszámok, alkatrészek, kész- és félkész termékek hogyan mozognak, és azt is lekérdezhetjük, merre jártak. Így teljesebb képet kapunk egy-egy folyamat komplexitásáról, a jellemző ciklusidőkről, eszközkihasználtságról.

Többé nem kell folyamat-fejlesztési mérnökeinknek a személyes megfigyelés módszerére hagyatkozniuk – immár olyan szakemberekkel dolgozhatunk, akik a konkrét beltéri pozícióadatok birtokában, ezek alapján fejlesztenek folyamatokat, mint például a Lean Design Akadémia.

A beltéri pozicionálás az igazi út a digitális gyár felé, de vétek lenne azt hinni, hogy ez csak „a nagyok játéka”. A SUNSTONE RTLS csapata Magyarországon elsőként kínál akár havidíjas alapon is igénybe vehető szolgáltatást a beltéri helyzetmeghatározás területén, és készen állnak rá, hogy saját fejlesztésű, UWB technológián alapuló rendszerüket az Ön gyárába és raktárába is telepítsék.

SUNSTONE RTLS

Akár ez is tetszhet