A hidegebb napelem több áramot termel

Sőt: megfelelő hűtéssel a meghibásodás esélye is szinte kizárható.

Az Abdullah Király Természettudományi és Műszaki Egyetem (KAUST) kutatói bebizonyították, hogy a napelemeket elég lenne csak néhány fokkal alacsonyabb hőmérsékleten tartani, és több áramot állítanának elő, miközben az élettartamuk is jelentősen megnőne.

A The Engineerben leírtak szerint a panelek ún. energiakonvertáló hatása (PCE) a hőmérséklet emelkedésével romlik, így hűtéssel költséghatékonyabban működhetnének. A PCE növelésével jóval rövidebb idő alatt térül meg a panelek ára, vagy jelentősen alacsonyabb lesz a kiegyenlített energiaköltségük.

- Hirdetés -

„Minden napelem hőt generál, ami csökkenti a megtermelt energia mennyiségét, és rövidíti a panelek élettartamát”, egyszerűsítette le Lujia Xu, a KAUST egyik tudósa. Az egyes napelempanelek normál körülmények között akár 60-65 Celsius fokra is felmelegedhetnek, ami visszaveti a hatékonyságot, miközben növeli a meghibásodás esélyét. Xu szerint a hőmérséklet legalább háromfokos csökkentése már egy százalékkal javítja a PCE-t, míg négyfokos csökkenés után ötven százalékkal később következik be a modulok meghibásodása. A leglátványosabb eredmény hétfokos redukciónál következik be: ekkor már ott tartunk, hogy – a hő miatt legalábbis – egyáltalán nem fognak elromlani a napelemeink.

A tudóscsapat modellezte a panelek hőmérséklet-növekedésének tényezőit, és felvázolt néhány lehetséges megoldást arra, hogyan lehetne hűtést biztosítani számukra. A leghatékonyabb megoldásnak a szeles környezet mutatkozott: a légáramlatok természetes (és ingyenes) hűtést biztosítanak a paneleknek, ha ezzel is számolva telepítik őket. Szintén komoly eredmények érhetőek el szerkezeti módosításokkal: ha a polimerkapszula zárásához használt, erősen fényelnyelő EVA (etilén-vinil-acetát) helyett más anyagot használnánk, szintén nőne a hatékonyság és az élettartam.

A kutatást vezető Stefaan De Wolf szerint a legújabb kristályos szilícium napelemekkel el lehet érni a gyakorlati hatékonyság közel maximumát, vagyis a gyártóknak már nem a teljesítmény további növelésével, hanem a kiegyenlített energiaköltség visszafogásával kellene foglalkozniuk

Gábor János, Okosipar.hu

Akár ez is tetszhet