A hotel, amit teljesen újrahasznosított és természetes anyagokból építettek

A kínai RooMoo tervezőstúdió egy már meglévő épületet alakított szálláshellyé a sanghaji Chongming-szigeten. A „SOM LAND” nevű hostel arról a távol-keleti országban előszeretettel használt, meleg zöld színről kapta a nevét, ami a fák árnyékai között található résekre utal, és a lassú tempóban csordogáló, békés élet előtt tiszteleg.

Az építkezés különlegessége az, hogy kiiktattak belőle mindenféle modern nyersanyagot, és a helyi szokásoknak megfelelően kézműves módszerekkel alkották meg – számol be a Yanko Design. Ennek ismeretében és a bonyolultságát elnézve iparművészeti remekműhöz van szerencsénk, de a legnagyobb erénye mégis az, hogy a környező földterületekben csak egészen minimális kárt okoztak a munkálatok. A megoldásaikat tanítani kellene, hiszen az ingatlant övező környezetet lényegében beépítették a komplexumba.

Fotó: RooMoo

- Hirdetés -

- Hirdetés -

A fenntarthatóság jegyében a szerkezetet újrahasznosított régi fadeszkák, elhasznált vörös téglák, faágak, a helyszínen talált nádkötegek, valamint bambusz és más természetes, egytől egyig helyben beszerzett vagy kidobott anyagok alkotják – állítja a tervezésért és kivitelezésért felelős RooMoo stúdió. Az épülethez nem vettek el további zöld területet, hiszen meglévő ingatlanok helyére, azok elemeinek felhasználásával készült. A magasságot és a függőleges árnyéktartományt megtartották, majd bizonyos szintű átrendezéssel három emeletet alakítottak ki. A terek jól elosztott természetes fényt kapnak azzal, hogy a tető lényegében hatalmas üvegtáblák együttese, így – kevesebb mesterséges megvilágítási igénnyel – rengeteg energiát spórolnak meg.

A szálló építéséhez ezen és az üvegtetőt rögzítő acélszerkezeten kívül gyakorlatilag csak újrahasznosított és természetes anyagokat használtak fel.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Gábor János, Okosipar.hu

- Hirdetés -