A jelölések és védőprofilok a munkahelyi balesetmegelőzés őrei

Egy kész üzemben, irodaházban vagy raktári térben járva nem is gondolnánk, mekkora szerepük van az átgondolt padlójelöléseknek vagy a más felületeket, például csöveket, vezetékeket, éleket kiemelő védőprofiloknak. Ezeknek az eszközöknek a szerepe kettős, hiszen amellett, hogy felhívják a dolgozók figyelmét a veszélyforrásokra, más módon is támogatják a biztonságot: segíthetik például a gyors eljutást vészkijáratokhoz, lerövidíthetik a kivonuló mentők útját, de a munkatársak is könnyebben megtalálhatják velük a legközelebbi elsősegélydobozt vagy tűzoltókészüléket. Annál fontosabb pedig nincs, mint a kollégák testi épségének megóvása.

„A Durable németországi gyártó választékában számos olyan vizuális eszköz van, amivel a kommunikációt tudjuk segíteni. Amikor azt mondjuk, kommunikáció, a legtöbben elsőként a beszédre gondolunk, pedig a felénk kommunikált információk több mint 80 százaléka a szemünkön át jut el hozzánk” – magyarázta a NEWtechtalk podcast csatorna vendégeként a Durable területi vezetője. Kovács Anikó hangsúlyozta: amellett, hogy az öntapadó védőprofilok, felületi jelölések a balesetek megelőzését segítik, kézzelfogható hasznot is termelhetnek, hiszen jelölhetik autonóm intralogisztikai járművek mozgását és támogatják a humán dolgozók munkáját, ha olyan raktárban hajtanak végre feladatokat, ahol manuálisan kell árut keresni és mozgatni. Ezeknek a munkafolyamatoknak az időtartama javítható a megfelelő jelölésekkel, amelyeknek a megléte gyakran nem is választás kérdése.

„Bizonyos méretű munkakörnyezetek és eszközök felett, például logisztikai központokban vagy gyártó egységekben, ahol targoncák és más eszközök közlekednek, gyalogos forgalmat kell irányítani. Itt már előírás a jelölés: fel kell hívni az emberek figyelmét, hogy hol kell vigyázni. Ez kötelező, hiszen kis túlzással életeket tud menteni – figyelmeztetett Kovács Anikó. A Durable szakértője közölte: remek megoldásaik vannak átmeneti jelölésekre is, hiszen az időről időre átrendezésre kerülő egységek nem kívánnak hosszútávon megmaradó szalagokat. Ellenkező esetre, amikor fontos a tartósság, egy 1,2 mm vastagságú padlójelölőt ajánlanak, ami ugyan sokáig a helyén marad, de szükség esetén könnyen eltávolítható – ellentétben a drágán és nehezen kezelhető festésekkel.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

A Durable megoldásainak további előnye a festékkel szemben az, hogy a felvitelükhöz nincs szükség vegyszerekre, amelyek használata (mérgező gázok, gyúlékony anyagok stb. felszabadulása), valamint a száradási idő miatt akár napokra le kellene állítani a termelést. Ehelyett a padlójelölő szalagok vizes mosás és zsírmentesítés után 30-60 percen belül felragaszthatók – anélkül, hogy bármelyik kollégának el kellene hagyni a területet, vagy fel kellene függesztenie a munkát.

„A Durable egy gyártó cég, így minden technológiát, amit kínál, letesztel a saját, németországi gyáraiban, mielőtt piacra küldené őket. Egy olyan rendszert, ami nálunk nem vált be, nem is ajánlunk. Alapvetően viszonteladókat szolgálunk ki a magyar piacon: ők azok a partnereink, akik felmérik a helyszíneket, és az ügyfél igényei szerint ajánlják a termékeket” – mutatott rá a hazai területi vezető.

Gábor János, NEW technology

- Hirdetés -