A jövő útjain

Nagy ívű fejlesztési sorozattal kezdte a 2020-as évtizedet hazánkban a Raben. Az európai logisztikai piac meghatározó cégcsoportjának magyar tagja új létesítmények megnyitása mellett a nemzetközi gyűjtőszállítmányozás és a raktári szolgáltatások terén is számos innovatív megoldással állt elő, egyszerre növelve a hatékonyságot és csökkentve a tevékenysége környezeti lábnyomát.

Egy lépéssel a világ előtt

Az emberiség még nem tudott az új koronavírus létezéséről, amikor a cégcsoport már javában fejlesztette új kézbesítési megoldását. A Picture Confirming Delivery (PCD) nevű megoldás lényege, hogy a raklapon kiszállított küldemény címzettjének nem szükséges személyesen jelen lennie az átvétel igazolásához. A csomagról a kiszállításkor földrajzi koordinátákkal és időbélyegzővel ellátott fényképek készülnek, amelyek a fuvarokmányokkal együtt a szállítási dokumentáció részét képezve igazolják a kézbesítést. A Magyarországon is elérhető szolgáltatásról a világjárvány kezdetén történt bevezetésekor derült ki, hogy nem csupán kényelmi, de biztonsági szempontból is óriási jelentőséggel bír.

A robotok már itt vannak

A robotizált folyamatautomatizáció minél szélesebb körű alkalmazásának támogatására a cégcsoport külön munkacsoportot hozott létre, és az első eredményeket már a hazai ügyfelek is élvezhetik. A myRaben nevű ügyfélplatform regisztrált felhasználók a legtöbb európai viszonylatra – legyen az rendszeres vagy eseti, korábban már használt vagy új útvonal – szóló megbízásaikra automatikusan, csaknem azonnali ajánlatot kaphatnak, a mindenkor elérhető legkedvezőbb feltételekkel. A küldemények a feladás után valós időben nyomon követhetők az érkezés várható idejét kétórás időablakokra szűkíteni képes ETA (Estimated Time of Arrival) funkció révén.

Középpontban az információ(biztonság)

Az adminisztratív és operatív területeken egyaránt zajló digitalizáció folyamatát jelentősen felgyorsította a 2020-ban kitört pandémia, a számítógépek és mobileszközök megnövekedett száma pedig az adatok és információk védelme terén is újabb lépésekre sarkallták a menedzsmentet. Ennek jegyében kezdte meg működését a Raben Információbiztonsági Központ, amely digitális képzésekkel és rendszeres tesztekkel egyszerre edukálja a cégcsoport mintegy 10 ezer munkavállalóját és gondoskodik adataik védelméről. Az információbiztonság fokozásából pedig értelemszerűen az ügyfelek is profitálnak, hiszen a zökkenőmentes együttműködés érdekében számos partner közvetlen számítógépes adatkapcsolatban áll a Raben rendszereivel.

Zöld utat az innovációnak

Az innováció a raktárlogisztikai megoldások mellett a nemzetközi gyűjtőszállítmányozási tevékenységben is fontos szerepet kap. A cégcsoport a múlt év eleje óta minden korábbinál nagyobb figyelmet fordít az egyes országok jelentős gazdasági régióinak közvetlen összeköttetéseire. Ennek keretében a legnagyobb központi raktárak mellett egyre több kisebb depót von be az úgynevezett gerincjáratok által kiszolgált hálózatba. Ezzel nemcsak a szállítójárművek kihasználtsága optimalizálható, de a rövidebb útvonalak és a kevesebb átrakási művelet révén egyszerre csökkenhet a tranzitidő, a hibalehetőségek száma, és nem utolsósorban a károsanyag-kibocsátás.

Emissziócsökkentés minden szinten

Ahhoz, hogy a vállalat már említett környezeti lábnyoma számottevően csökkenjen, a kevesebb megtett kilométer mellett korszerű, környezetbarát flottára is szükség van. A Raben naponta csaknem 9000 teherautót indít útnak Európa-szerte. Ezért is lényeges, hogy saját és alvállalkozói flottájában is egyre nő a legszigorúbb kibocsátási normáknak megfelelő dízelüzemű vontatók száma, emellett már a magyar leányvállalatnál is megjelentek az első LNG-meghajtású kamionok.

Ami pedig a raktári infrastruktúrát illeti, a Raben hazánkban a létesítményei fejlesztésére, bővítésére, valamint újak nyitására is jelentős erőket összpontosít. 2021 vége óta három új raktár épült, és folyamatban van egy újabb kivitelezése.

Dunaharasztiban 30 ezer négyzetméteres, szabályozott hőmérsékletű (0 és 25 Celsius-fok között három különböző tartományban üzemeltethető) raktárat nyitott a cég, elsősorban az FMCG szektor szükségleteit szem előtt tartva.

Pécsen 10 ezer négyzetméternyi csarnok szolgálja a helyi vállalkozások igényeit, egyedi, ügyfélspecifikus árukezelési megoldásokkal és különleges, többek között jövedéki áruk tárolását is lehetővé tevő engedélyekkel.

Győrben idén tavasszal nyílt meg a legújabb depó, amely kapuszerepet tölt be a Nyugat-Európával lebonyolított export-importforgalomban.

A jelenlegi beruházás a cég székhelyén, szintén Dunaharasztiban zajlik, a fejlesztés nyomán csaknem megduplázódik a cég helyi átrakókapacitása. A létesítmény a legkorszerűbb műszaki megoldások mellett a megújuló energia alkalmazását is magas szintre emeli. A csarnok tetejét borító napelemes rendszer mellett hőszivattyús hűtő-fűtő berendezés szolgálja az környezetbarát működést.

A Raben hazai logisztikai központjainak általános ismérve a környezettudatos, energiahatékony működés, ami a lítiumion-akkumulátoros eszközparktól az intelligens dokkolórendszerű rakodókapukon át a hatékony hulladékkezelésig számos megoldásban visszaköszön.

A Raben Group fenntarthatóság iránti elkötelezettségének legújabb példája, hogy a cégcsoport idén ősszel csatlakozott a Tudományos Alapú Célkitűzések kezdeményezéshez (SBTi), amelynek fókuszában a klímasemlegesség 2050-re történő elérése áll.

Raben Group

Akár ez is tetszhet