- Hirdetés -

- Hirdetés -

A keményfém újrahasznosítása visszatérő előnyöket kínál

A termékkörfolyamattal mindenki nyer a fenntarthatóság és az üzletvitel szempontjából

Az ausztriai Wolfram Bergbau und Hütten a Sandvik csoport részeként, a világ egyik legnagyobb volfrám-előállítója. A Sandvik Coromant tömör keményfém szerszámainak létfontosságú alkotóeleme, az anyag becsült tartaléka körülbelül hét millió tonna – vagyis 100 évnyi fogyasztás. Az elsődleges nyersanyagokhoz való hozzáférés kulcsfontosságú a Wolfram helyzetének megőrzéséhez, de az üzem a már létrehozott eszközökbe is beruház. Jill Glynn a fémforgácsolási vezető Sandvik Coromant kereskedelmi szolgáltatási menedzsere elmagyarázza, hogy a gyártók miként hozhatják ki a legtöbbet a meglévő eszközeikből.

Miért bányásznánk nyersanyagot fölöslegesen? A ClimateWorks Foundation (egy közhasznú jótékonysági szervezet, amelynek feladata olyan bevált gyakorlati megoldások felfedezése, amelyek segítik a szervezeteket a szén-dioxid-fogyasztás csökkentésében) szerint a körfolyamatos gazdaság „egy olyan rendszer, amelyben az anyagáramok meghatározása biológiai és »technikai« tápanyagokat tartalmaz, amelyeket úgy terveztek, hogy folytonosan, magas minőségben vehessenek részt a körfolyamatban, biztonságosan térhessenek vissza a bioszférába, és így a legkevesebb energia és fizikai erőforrás felhasználásával biztosítsanak értéket.”

Teljes kör

A körfolyamatos gazdaság nemcsak környezeti előnyöket kínál. Amint a Sandvik Coromant szerszámai elveszítik élvonalbeli tulajdonságaikat, könnyű őket használhatatlanná tenni. A szerszámok előállításához felhasznált anyagok azonban értékesek maradnak.

Zöld szempontból az újrahasznosított tömör keményfémből 70%-kal kevesebb energiafelhasználással készíthető új szerszám, mint eredeti alapanyagokból. A gyártás szintén fenntarthatóbb, és az újrahasznosított anyagok felhasználása 40%-kal kevesebb szén-dioxidot bocsát ki, mint ha az alapoktól indulnánk.

Bármely új folyamat bevezetésével a siker gyakran attól függ, hogy képes-e kielégíteni az üzleti igényeket. A körfolyamat alkalmazása válaszol a globális fenntarthatósági kihívásokra, miközben egy olyan problémát is kezel, amellyel kevés ügyfél akar foglalkozni: a hulladékot.

A termék teljes életciklusának felügyelete révén a vállalkozások nagyobb mértékű ellenőrzést kapnak az eszközeik felett. Ez az ellenőrzés azt jelenti, hogy egy vállalat hatásosan felülvizsgálhatja a költségeit, miközben segíti az ügyfeleket is, akiknek előnyt jelent a használt termékek eladása, és olyan beszállítói kapcsolatokat alakíthat ki, amelyek nem szűnnek meg az eredeti vásárlás befejezése után.

Visszavásárlás

A használt keményfém lapka 95%-a újrahasznosítható. Ebből a keményfémből a volfrám 75%-ot tesz ki. A Wolfram telephely egy olyan házon belüli újrahasznosítási folyamatot fejlesztett ki, amelyből a Sandvik Coromant ügyfelei a világ minden táján profitálhatnak.

A Sandvik Coromant megszervezi az ügyfél által használt keményfém szerszámok gyűjtését, mielőtt azokat a telephelyre szállítanák. Ott az újrahasznosítási vezetők elvégeznek egy röntgenfluoreszcencia-elemzést egy letapogató rendszer segítségével, amely meghatározza a kapott szerszámok összetételét. A kezdeti zúzás után az újonnan porított szerszámok keményfém port képeznek.

Ez a por ezután kémiai tisztításon megy keresztül, amely elősegíti az olyan anyagok kinyerését, amelyek tulajdonságai megegyeznek a Wolfram bányáiban eredetileg talált volfrámmal. A porkohászati keményfém további elemeit is fenntartható módon kezelik. Például, a használt szerszámokból kinyert kobaltot újrahasznosítás céljából harmadik félnek küldik el.

A Sandvik Coromant újrahasznosítási programjába bármely gyártó keményfém szerszámai beküldhetők, mérettől, iparágtól és helytől függetlenül.

Hosszabb éltartam

A felelős partnerként való fellépés érdekében a vállalkozásoknak be kell építeni az újrahasznosítást az eszközkezelési stratégiájukba. Környezetvédelmi szempont ugyanakkor a szívós anyagokban nagyobb folyamatbiztonságot kínáló tömör fúrók biztosítása.

A legtöbb olyan iparágban, ahol a fúrás kulcsszerepet játszik a mindennapi gyártásban, egyetlen szempont számít a vásárlás során. Meddig fog tartani ez a szerszám? Sokan felteszik ezt a kérdést a felhasználásonkénti költségek szempontjából, de a hosszan tartó szerszám fontos azok számára is, akik környezetvédelmi okok miatt szeretnék kiterjeszteni a termék használatát.

A Sandvik Coromant ezen szempontok szerint fejlesztette ki termékcsaládjának legújabb kiegészítését, a -GM geometriájú CoroDrill® 860-at. A szerszám sokkal kevésbé kopik, mint elődje, a CoroDrill® R840; a fejlett geometria és egyedi minőség hosszabb éltartamot eredményez.

A Sandvik Coromant újraélezési szolgáltatása optimalizálja a szerszám éltartamát és teljesítményét, új geometria formájában biztosítva a tökéletes folyamatbiztonságot. A meghosszabbított éltartam érdekében a szerszámoknak képeseknek kell lenniük sikeresen átmenni több újraélezésen. A CoroDrill 860-GM nemcsak piacvezető teljesítményt nyújt, hanem hosszabb kialakítású is, így maximalizálja a rendelkezésre álló éltartamot. A szerszámonkénti három ajánlott újraélezéssel a CoroDrill 860-GM hatékonyan négy szerszámot biztosít egyetlen megoldásban. Az élettartam végét követően az eszköz beléphet a Sandvik Coromant újrahasznosítási programjába, így pénzügyi megtérülést hoz az ügyfél kezdeti beruházása tekintetében.

A Wolfram bemutatta, hogy az eszközkezelés nem ér véget a vásárlás után. A gyártóknak figyelembe kell venniük termékek teljes életciklusát a fenntarthatóság és a jövedelmezőség szempontjából is. Miközben az újrahasznosítási rendszerek csökkenthetik a szén-dioxid-kibocsátást és erősíthetik az ügyfélkapcsolatokat, a gyártóknak figyelembe kell venniük az általuk létrehozott eszközök hosszú élettartamát is, ami tovább fokozza a vállalkozás fenntarthatóságát.

Sandvick Coromant

Akár ez is tetszhet