A kézírást is felismeri a mesterséges retina

A Szaúd-arábiai Abdullah Király Technológiai és Tudományegyetemen (KAUST) kifejlesztett eszköz gyakorlatilag egy az egyben utánozza az emberi szem rúd típusú retinasejtjeinek viselkedését. A The Engineer szerint elsősorban gépi látást igénylő alkalmazásokhoz készítik.

Az ötlet Mani Teja Vijjapu doktorandusz és kollégája, Khaled Nabil Salama nevéhez fűződik. A csapatuk állítólag egy sor olyan fotóreceptort tervezett és gyártott le, ami az elektromos kapacitás változásain keresztül érzékeli a látható fény intenzitását. Amikor a kész eszközökből összeállított tömböt egy elektromos CMOS-érzékelő áramkörhöz és egy tüskés neurális hálózathoz csatlakoztatták, a kézzel írt számok 70 százalékát felismerte.

Salama közleményben kifejtette: a kutatás végső célja egy gépi látást használó alkalmazásokhoz szánt, hatékony neuromorf látásszenzor kifejlesztése. Az ígéretes kutatás az energiafogyasztás szempontjából is túlszárnyalhatja a meglévő rendszereket, hiszen a fotoreceptorok kapacitív eszközök, és a működésük nem igényel statikus energiát.

- Hirdetés -

Az egyetem megosztotta: a mesterséges retina kulcsát egy hibrid perovszkit anyagból, metil-ammónium-ólom-bromidból készült nanokristályok jelentik, ezeket különböző eljárásokkal pixeles tömbbe gyúrták, hogy aztán – a szem felépítéséhez hasonló  módon – vékony, rugalmas és hajlítható hordozóba ágyazzák. Vijjapu szerint ilyen módon sikerült maximálisan megtartani a perovszkitek kivételes fotoelektronikus tulajdonságait: a fényelnyelés képességét, illetve a hordozóanyag hosszú élettartamát és nagyfokú mobilitását.

A kísérleteket egy 4×4-es tömbbel és különböző színű, látható LED-világítással végezték. Az eredmények azt mutatták, hogy a tömb optikai válasza nagyon hasonlít az emberi szem zöld fényre leadott, érzékeny reakciójára. Kiderült az is, hogy a mesterséges fotoreceptorok rendkívül stabilak, hiszen a válaszreakcióik különböző környezeti hatásoknak kitéve sem változtak 129 héten át.

A tudósok azt tervezik, hogy még nagyobb fotoreceptor-tömböket építenek, optimalizálják az interfész áramköröket, miközben többrétegű neurális hálózatot alkalmaznak, hogy még tovább javítsák a felismerőfunkciók pontosságát.

Gábor János, Okosipar.hu

Akár ez is tetszhet