A kiberbiztonsági szakemberek sohasem alszanak

Legalábbis a Fehér Ház korábbi kiberbiztonsági vezetője szerint az e területen dolgozó szakembereknek kevés alkalmuk nyílik a pihenésre. 2004-ben a legmenőbb okostelefon a Motorola Razr volt, amely 2300 dollárba került akkor, továbbá a Pew Research Center felmérése szerint a felnőtt lakosságnak csupán körülbelül az egyharmada használta az internetet közéleti hírek fogyasztására. Ebben az időben kevés szakértő dolgozott a kiberbiztonság területén, éppen ezért találta vonzónak ezt a szakmát Roselle Safran – írja cikkében a Popular Science.

„Láttam egy álláshirdetést, amely számítógépes bűnügyi nyomozót keresett, és úgy gondoltam, hogy ez izgalmas munkát takar” – mondja Roselle Safran, aki az Obama-adminisztráció idején volt a Fehér Ház kiberbiztonsági műveleteinek vezetője, valamint a washingtoni székhelyű KeyCaliber kiberbfreepiiztonsági startup cég vezérigazgatója és alapítója. „Sikerült meggyőznöm a toborzókat arról, hogy a munka során fogom megtanulni ezt a rendkívül komplex tudományt. És így is tettem.”

18 évvel később 2022-t írunk, amikor a világ már óriásit változott ezen a téren. Még emlékezhetünk a 2016-os amerikai elnökválasztás során kibukott botrányra, amelynek során a közösségi médián keresztül összehangolt kampány zajlott. Továbbá a hétköznapi emberek kezében olyan eszközök találhatók, amelyeken rengeteg, könnyen elérhető adat található. Mi sem bizonyítja jobban a kiberbiztonság fontosságát, mint az, hogy az Egyesült Államokban az információbiztonsági elemzők átlagfizetése 102600 dollár.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

De miért is van szükség tapasztalt kiberbiztonsági szakemberekre a munkaerőpiacon? Roselle Safran karrierje kezdetén nem volt tisztában hivatása fontosságával. „Mérhetetlenül stresszes munka volt, ahogy azt mindenki el tudja képzelni. A műveletek éjjel-nappal zajlottak, reggeltől estig kapcsolatban voltam a szakértő csapattal, a folytonosság érdekében pedig egy Blackberry eszközön követtem nyomon az eseményeket, ugyanis a támadók nem alszanak, állandóan készenlétben kell állni.”

Mindez nem azt jelenti, hogy egy egészségügyi vállalat vagy egy bank hátradőlhet, a kiberbiztonsági terület többek között e szektorokban is kulcsfontosságú. „Nem irigylem azokat, akik jelenleg bárhol is a kiberbiztonságot vezetik, ugyanis nem számít, mekkora szervezetről beszélünk, egészen biztos, hogy még nekik sincs elég erőforrásuk fenntartani a nélkülözhetetlen védelmet.”

Némethi Botond, Okosipar.hu

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Akár ez is tetszhet
https://www.okosipar.hu/wp-admin/post.php?post=7773&action=edit#