A kiberbűnözés terjedése a koronavírus miatt 

A bűnözők minden lehetséges platformot kihasználnak a jóhiszemű emberek megkárosítására. Az online vásárlásokat és adományozásokat a csalók is felfedezték maguknak, pénzt és adatokat csikarnak ki a gyanútlan, segítőkész vagy vásárolni kívánó személyektől. Összefoglalónkban kitérünk arra, hogy juthatnak el hozzánk a kiberbűnözők, és miképpen védekezhetünk ellenük. 

Veszély leselkedik ránk nemcsak az utcán, hanem a gépünkön is 

kiberbűnözők többféleképpen kísérelik meg átverni az internetező embereket, álhírekkel és  vásárlási felhívásokkal próbálkoznak. A leggyakoribb módszerük az, hogy egy e-mailt küldenek, amelynek a csatolmányában található fájl letöltésével, majd megnyitásával bejutnak a felhasználók számítógépébe, vagy egy linkre való kattintással vírus fertőzi meg a címzett gépét. A koronavírus terjedése és az ehhez fűződő intézkedések új ötleteket adtak a csalóknak, akik védőfelszerelést, higiéniai eszközöket és egyéb egészségügyi kellékeket kínálnak. 

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Zsarolóvírus 

A zsarolóvírusok a gépre telepítve zárolhatják az azon lévő adatokat, és pénzt csikarnak ki a felhasználóktól – tulajdonképpen váltságdíjat követelnek azért, hogy a befizetést követően visszaállítsák az eredeti állapotot. 

A vírus célcsoportja 

A kialakult helyzet következtében többen vásárolnak online, mint korábban. Az idősebb korosztály jellemzően eddig inkább személyesen vásárolt az üzletekben. Jelenleg viszont növekszik azoknak a száma, akik az emberi érintkezést elkerülve szeretnének vásárolni. Gyarapodik tehát az online vásárlók tábora azokkal, akik eddig nem használták ezt a lehetőséget, és tulajdonképpen még ismeretlen terep a számukra. Az internetes vásárlásban kevésbé járatos emberek pedig könnyebben válhatnak csalók áldozatává. 

Fontos a tájékozódás és a segítségnyújtás 

A csalók elleni védekezés viszonylag egyszerű módja, ha előbb alaposan utánajárunk annak, hogy hol vásárolunk, melyik alapítványnak adományozunk – vagyis kinek adjuk meg az adatainkat, kinek fizetünk. Kiemelten fontos, hogy szokatlan kéréseket, mint például a bankkártya pin-kódjának megadása, ne teljesítsünk. Sokszor elég, ha ellenőrizzük a tranzakciót lebonyolító alapítvány, egyesület vagy online áruház honlapját, és tájékozódunk azok hitelességéről. Az idősebb korosztálynak pedig, akik számára nehézséget jelent a megfelelő információ megszerzése, segítsünk az internetes vásárlás és adományozás végrehajtásában. 

Némethi Botond/Okosipar.hu 

- Hirdetés -