- Hirdetés -

- Hirdetés -

A körforgásos gazdaságban egyre fontosabb szerep jut a korszerű komposztáló telepeknek

A biohulladékok hasznosításával foglalkozó, kiskapacitású decentralizált komposztáló telepek több szempontból is előnyösek, hiszen alkalmazni tudják a helyi munkaerőt, alacsonyabb szállítási és üzemeltetési költségek mellett működtethetők, továbbá a helyben történő hasznosítás miatt alacsonyabb környezeti terhelést is jelentenek. Mindezek nemcsak a klímavédelmi és fenntarthatósági szempontok érvényesülése, hanem a körforgásos gazdaságra történő átállás prioritása miatt is aktuálisak.

Prof. Dr. Gyuricza Csaba egyetemi tanár, a Szent István Egyetem rektora a szakmai egyeztetés során kiemelte, az Egyetem számára a hulladékgazdálkodás régóta fontos szempont. Ezt jól szemlélteti az a tény is, hogy ebben a gödöllői székhelyű intézményben működik az első és ezidáig egyetlen olyan tanszék az országban, melynek nevében is szerepel a hulladékgazdálkodás szó. Emellett a Szent István Egyetem több telephelyén zajlik szelektív hulladékgyűjtés, és ezen a területen további fejlesztések várhatóak a közeljövőben is.

A tervek szerint rövid időn belül megvalósul a Gödöllői Campus területén képződő zöldhulladékok, konyhai hulladékok, valamint mezőgazdasági melléktermékek helyben történő hasznosítása is, a megújuló energia és a jó minőségű termésnövelő anyag előállítása mellett – hangsúlyozta dr. Aleksza László egyetemi docens, a Szent István Egyetem Hulladékgazdálkodási Tanszékének vezetője, valamint a látogatás helyszínéül szolgáló Profikomp Környezettechnika Zrt. vezérigazgatója.

A szakmai egyeztetés apropóját az is adta, hogy a kerti zöldhulladék és avar gyűjtésének és hasznosításának rendje nagy változások előtt áll, hiszen 2023. december 31-ig minden uniós országban kötelező megteremteni a biohulladékok szelektív gyűjtésének és optimális felhasználásának feltételeit. Ezzel párhuzamosan lényeges a biológiailag lebomló és komposztálható csomagolóanyagok, azaz biopolimerek használata és terjedése is. A tagállamok ugyanis az új irányelv részeként engedélyezhetik, hogy ezeket a biopolimereket együtt gyűjtsék össze a biohulladékkal.

E folyamat részeként már most kiemelt hangsúlyt kap a házi komposztálás ösztönzése és a biohulladékból előállított anyagok használatának előmozdítása, ám egyre inkább fókuszba kerül a gödöllőihez hasonló önkormányzati vagy közösségi fenntartású, kisebb kapacitású komposztáló telepek működtetésének lehetősége is.

Szent István Egyetem
(Farkas Alexandra)

Akár ez is tetszhet