A közösségben gondolkodóké a jövő?!

„Mindenkinek Jusson Lélegeztető” projekt az NCT Ipari Elektronikai Kft.-nél

A koronavírus-járvány miatt számos cég ajánlott fel adományokat, ingyenes szolgáltatást. Az NCT több projektjében is bizonyította már, hogy a társadalmi szerepvállalás rendkívül fontos a számára. Póka Istvánnal, az NCT ügyvezető igazgatójával beszéltünk a „Mindenkinek Jusson Lélegeztető” (MJL) projektjükről.

A jelenlegi, rendkívül nehéz gazdasági helyzetben sok cégnek visszaesett a rendelésállománya és kénytelen összehúzni magát. Önök azonban ebből is igyekeztek kihozni a legjobbat, és egy kezdeményezéssel jelentkeztek: „Mindenkinek Jusson Lélegeztető”. Miért ezt a módját választották a segítségnyújtásnak?

Mert ehhez értünk. Tapasztalatunk és kapacitásunk van az elektronikai fejlesztésben és gyártásban. Hallottuk a rémisztő híreket a betegség terjedéséről. Megdöbbentünk azon, hogy azért kellett Olaszországban betegeknek meghalniuk, mert nem jutott nekik lélegeztetőgép. Hallottuk, hogy korábban egészen más területen dolgozó ipari cégek kaptak felkérést a kormányuktól, vagy kezdtek saját szakállukra lélegeztető gépek fejlesztésébe és gyártásába. Úgy éreztük, nekünk is meg kell tennünk, amire képesek vagyunk azért, hogy az olasz tragédia ne történhessen meg hazánkban. Korábban úgy gondoltuk lehetséges szükségállapoti lélegeztető gépet rohamtempóban kifejleszteni és gyártani. Sajnos tévedtünk.

- Hirdetés -

Hol tart mos az MJL projekt?

Több nehéz irányváltáson vagyunk túl. Most már tisztában vagyunk azzal, mi is a pontos feladat. Látjuk, hogy lehetetlen néhány hét alatt olyan lélegeztetőt kifejleszteni, ami a COVID-19 elleni harcban bevethető. Erre a célra nem lehet és szigorúan tilos leegyszerűsített, néhány hét alatt kifejleszthető, PLC-vel vezérelt berendezést használni. Ide sokszor a legkifinomultabb, legjobb berendezés is kevés. A COVID-os betegeknek olyan rossz a tüdejük, hogy egy egyszerű lélegeztető akár meg is ölheti őket.

Azt hallani, hogy COVID-os lélegeztetők egyszerűsége abból is áll, hogy egyszerű a menüjük és nem kell a kezelésükhöz akkora szakértelem, mint a nagy berendezések esetében. A nagyobb gépek pilótavizsgát igényelnek…

Nem pilótavizsgára, hanem orvosi egyetemi végzettségre és hatalmas tapasztalatra van hozzá szükség.

A COVID-19-el fertőzött betegek lélegeztetése ma a szakma legnagyobb kihívása. Téves elképzelés, hogy a lélegeztető berendezéseiket több évtizede „reszelgető” vállalatok termékei néhány hetes fejlesztéssel lepipálhatók. Ezek a leegyszerűsítések sértők az orvosokra és a mérnökre nézve egyaránt. Pilóta hasonlattal élve. Ha a berendezés egyszerű, akkor nagyon ügyesnek kell lennie a pilótának. Ha a gépben van robotpilóta, akkor csak az eleje és a vége nehéz. A közepét megcsinálja az elektronika. Csak egy ilyen elektronikát nem lehet néhány hét alatt kifejleszteni.

De akkor mi lesz az MJL projekttel?

Számos irányváltáson vagyunk túl. Már pontosan tudjuk, hogy mit nem akarunk, és teljes gőzzel fejlesztjük azt a rendszert, amiben hiszünk. Teszteljük a szenzorokat, rajzoljuk a hardvert és folyamatban van a szoftver modulok definiálása. Tervezzük a teszt tüdőt is, hogy egyszerre több fejlesztő tudjon tesztelést végezni. Amint összeállt a prototípus, jöhet a berendezés gyártóeszközeinek a legyártása.

Mi már nem a COVID-19-re fejlesztünk, de olyan berendezést céloztunk meg, amivel a legsúlyosabban károsodott tüdejű betegeket is lehet lélegeztetni.

A legnagyobb közösségi oldalon található oldalukat nézve a kommentekből is kiderül, hogy rengeteg cég csatlakozott ehhez a népszerű kezdeményezéshez. Már meglévő partnerek vagy inkább új ügyfelek ajánlották fel a segítségüket?

Sokan meghallották azt a hírt, hogy az NCT hamarosan nagy darabszámban fog lélegeztetőt gyártani. Számos partnerünk fel is ajánlotta segítségét – sokan ingyen vagy önköltségi áron kínálták fel kapacitásukat. Megmozdult a szakma a jó ügy érdekében és ez nagyszerű dolog. Köszönjük mindenkinek a jelentkezését és a sok-sok biztatását!

Mi azt valljuk a NEW technology magazin szerkesztőségében, hogy most a „közösségben gondolkodók” ideje jött el a gazdaság, a kultúra, a mobilitás területén. Ön mit gondol erről?

Ez mindig így volt és így is marad, amíg ember él a Földön. Közösségben érezzük jól magunkat. Erre vagyunk „programozva”. Mi is a jó munkahelyi közösségben gondolkodtunk mindig, és az NCT-t egy nagy szakmai közösség tagjaként képzeljük el. Mindig az volt a jelszó a cégünknél, hogy csak azt szabad gyártanunk, amit nem tudunk megfelelő áron és minőségben kiszervezni. Így működünk, így fejlődünk, növekszünk együtt a partnereinkkel.

Hogyan hat ez az NCT dolgozóira? Az MJL kezdeményezésnek az employer branding szempontjából sem kevés az értéke…

Ezt érti és érzi mindenki a cégnél. Ha el is hagynak olykor bennünket a munkatársaink, a legtöbben magukkal viszik a vállalati kultúránkat, illetve az iránta való igényt az új munkahelyükre.

Az MJL projekt mellett foglalkoznak E-mobilitással is. Meddig jutottak és hová tartanak ezen a területen?

Útkeresésben vagyunk. Mindig sok projekten dolgoztunk egyszerre, most pedig különösen sok fut párhuzamosan. Teszteljük magunkat és a piacot is. Az ipari automatizálás, robottechnika, CNC gépgyártás mellett folyamatosan keressük azt a területet amelyik felé nyitva növekedni tudunk. Ide tartozik az E-mobilitás és reményeim szerint ide fog tartozni a MEDICAL terület is. Megjegyzem, hogy fogászati marógépekhez most is gyártunk elektronikát és ezen a területen is növekedés várható, amint megszabadultunk a vírustól.

Hogyan tudnak a cégek további segítséget nyújtani a kezdeményezéshez? Lehet még csatlakozni?

Szerencsére nem kell rohamtempóban életmentő berendezéseket gyártani! Tartjuk partnereinkkel a kapcsolatot. Folyamatosan frissítjük a média felületeinket, ahol mindig tájékozódhatnak az érdeklődők a projekt állásáról.

Némethi Botond/NEW technology magazin

- Hirdetés -

- Hirdetés -