- Hirdetés -

- Hirdetés -

A legjobb 3D nyomtató kamerák nyomtatásmonitorozáshoz 2020-ban

A legtöbb 3D-modell nyomtatása több órát is igénybe vesz. Éppen ezért a nyomtatást végző személy nyilvánvalóan nem állhat a nyomtató mellett a folyamat végéig, de továbbra is ellenőriznie kell azt. A nyomatok megtekintésének jelenleg két fő módja van: szoftveres (például OctoPrint) vagy fényképezőgép alapú elemzéssel (vagy mindkettő együttes használatával) érhető el a kívánt eredmény.

Az útmutatóhoz kiválasztottuk a piac legjobb kameráit, amelyek nagyszerűen működnek együtt a 3D nyomtatókkal. Először áttekintjük a kiválasztási folyamat néhány szempontját. Ezeket a funkciókat az ön igényeitől függően veheti figyelembe.

Bár a 3D nyomtatás monitorozásához használható kamerák száma szinte végtelen, néhány szempont segíthet a legjobb megoldás kiválasztásában.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Raspberry Pi  kompatibilitás – a Raspberry Pi az egyik legelterjedtebb hardver, amit a 3D nyomtatók monitoring és kontrolling rendszeréhez használnak. Éppen ezért az olyan kamerák, amik egyszerűen plug-and-play formában is működnek (azaz nincs szükség hozzájuk külön illesztőprogramra), praktikus választásnak bizonyulhatnak.

Közösségi támogatás – A legtöbb kamerát nem azért gyártják, hogy kifejezetten 3D nyomtatók szoftvereivel használjuk őket, így nem is jár hozzájuk hivatalos támogatás a gyártó részéről. Szerencsére a 3D nyomtatással foglalkozó közösségek szívesen segítenek a telepítéssel és beállításokkal kapcsolatban. Emiatt kiemelt szempont lehet, hogy olyan kamerát válasszunk, ami széleskörben elterjedt és ismert a szakmában – hiszen így egy sor fennakadástól megkímélhetjük magunkat.

Népszerűség – A népszerűség azért elengedhetetlen szempont a választásnál, mert ez megmutatja, hogy az adott modellt mennyien tesztelték, így könnyen utána lehet járni, hogy mik az adott konfiguráció előnyei vagy éppen hátrányai. Ráadásul a népszerű eszközökhöz sokkal könnyebb kiegészítő kereteket, rögzítőszerkezeteket találni, melyek segítségével pontosan hozzáilleszthetőek a különféle 3D nyomtatókhoz.

Sokoldalú: Raspberry Pi kameramodul V2

Noha a népszerű mikrokontroller támogatja a legtöbb USB webkamerát, ez a kameramodul az egyetlen, amelyet kifejezetten a Raspberry Pi-hez terveztek. 25 x 24 x 9 mm méretű, és csupán három gramm a súlya, méretét tekintve tehát legyőzhetetlen. A felbontása is nagyon jó, támogatja az 1080p (teljes HD) videót, másodpercenként 30 képkocka (fps) sebességgel.

Népszerű: Logitech C270

A Logitech C270 a legelterjedtebb megfigyelő-kamera a 3D nyomtatás világában. Ez a márka belépő szintű webkamerája, 720p felbontással, 30 kép/mp sebességgel. A C270 beépített tartóval rendelkezik. Ez a kamera annyira népszerű, hogy szó szerint több száz nyomtatható modul és alátét áll rendelkezésre hozzá.

Megfizethető: PlayStation Eye

A PlayStation Eye eredetileg a PlayStation 3 készülékhez tervezett kamera, amely nemcsak videót rögzít, hanem más funkciókat is tartalmaz, mint például a mozgásvezérlés és a háttérzaj-csökkentő mikrofon. Ez a legolcsóbb kamera a listán, csupán 15 dollárba kerül. Ennek oka az, hogy a PS3 egy nagyon régi játékkonzol, ezért a Eye-t már nem használják játékra. A kamera azonban tökéletesen működik Raspberry Pi-vel, és 640 x 480p felbontással képes streamelni a rögzített képet. Akkor lehet jó megoldás a nyomatok megfigyelésére, ha nincs szükség nagy felbontású képekre.

Széles látóterű: LifeCam HD-3000

A LifeCam HD-3000 széles képernyős (16: 9) videóval büszkélkedhet, 720p sebességgel és akár 30 kép/mp sebességgel. A beépített állvány megkönnyíti a nyomtató közelében való elhelyezését. A lencsék maximálisan 4x-es optikai zoomot biztosítanak.

Csúcskategória: Logitech HD Pro C920

A Logitech HD Pro C920 full HD minőségben készít és továbbít felvételeket, 30 fps sebességgel. Öt elemből álló üveglencséje gondoskodik arról, hogy a nyomtató kristálytiszta legyen a filmen. Ideális fényképezőgép a nyomtatási idő elteltének rögzítésére is. A C920 15 megapixeles kimenete magas minőségű állóképek készítésére is alkalmas.

Alternatív megoldás: Régi okostelefon (IDE KELL MAJD STOCKKÉP)

Szinte mindenkinek van otthon egy régi, használaton kívüli okostelefonja. Amennyiben a kamera még használható, csak egy állvány és egy ingyenes webcam-applikáció kell a beüzemeléshez, és máris használható az így kapott eszköz a nyomat megfigyelésére. Az applikációkat illetően az IP Cam kb. 1,99 USD (iOS-en) vagy az IP Webcam (ingyenes) (Androidon) lehet jó megoldás.

A cikk az all3dp.com listája alapján készült.

Hegyi Heni, NEW technology magazin

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Akár ez is tetszhet