- Hirdetés -

- Hirdetés -

A legkeményebb anyagok megmunkálásához

ATORN szerszámok 65 HRC-ig

A kemény megmunkálás egyre fontosabb szerepet játszik, különösen a szerszám- és fröccsöntő szerszámgyártás, az időigényes folyamatok, például a csiszolás vagy az erodálás helyett. A legújabb szerszámtechnológiák és folyamatok nagy lehetőségeket kínálnak a kemény megmunkálás területén.

A legújabb szerszámtechnológiák és folyamatok alkalmazása a kemény forgácsolás területén széles lehetőségeket nyit meg:

 • A költségek csökkentése
 • Hosszú élettartam
 • Magas folyamatbiztonság
 • A termelékenység növelése

- Hirdetés -

- Hirdetés -

A HAHN+KOLB összeállított egy nagyon speciális ATORN termékcsaládot minden elképzelhető alkalmazáshoz. Ezek a szerszámok jelentik az optimális megoldást a 46-65 HRC keménységű edzett acélokban. A kemény megmunkálásra tervezett ATORN szerszámokra jellemző, hogy mind a bevonat, mind a geometria optimálisan alkalmazkodik a rendeltetésszerű, termelékeny felhasználáshoz. Készüljön fel a nehéz feladatokra, a kemény alapanyagok megmunkálásához fejlesztett ATORN szerszámainkkal!

FÚRÓSZERSZÁMOK

A két féle hosszúsággal és kivitelben elérhető ATORN keményfúró (3 + 5 x D belső hűtéssel és anélkül) különös előnyöket kínál Önnek a gazdaságos és hatékony megmunkálás eléréséhez, ami a költség- és időmegtakarítást illeti. Így a kétféle keményfúró a bevonat és a vágóél geometriájának tökéletes kombinációjával nyűgözi le a felhasználót. Ez biztosítja a hosszú élettartamot és a folyamat maximális megbízhatóságát. Az eredmény minden gyártási szempontból meggyőző furat elkészítése.

A belső hűtéssel ellátott ATORN keményfúró a legmagasabb minőséget és teljesítményt nyújtja Önnek, még a különösen nehezen megmunkálható, nagy szilárdságú és edzett 46–60 HRC keménységű acélok esetén is. Az új TiAlSiN bevonat garantálja a folyamat maximális megbízhatóságát és a hosszú élettartamot. A modern, ultrafinom szemcsés alapanyagnak köszönhetően, lényegesen kevesebb élkitöredezés keletkezik. A belső hűtés hozzájárul a folyamat megbízhatóságához és optimálisan vezeti el a forgácsot.

Ha a dolgok nagyon nehézzé válnak, használja az ATORN 3 x D és 5 x D keményfúrót belső hűtés nélkül. Megerősített magja, a stabil konkáv vágóél és a belső hűtés hiánya miatt rendkívül stabil, és használható széria fúrásokhoz, különösen extrém körülmények között, akár 65 HRC-ig.

MENETSZERSZÁMOK

Két különböző folyamat és négyféle megmunkálás áll rendelkezésre az Ön számára az ATORN menetprogramban, edzett anyagokban készült menetek előállításához (48 HRC-től). A menetet ATORN menetfúróval vagy ATORN menetmaróval is elkészíthetjük.

Menetfúrás

Ahhoz, hogy a 48 HRC vagy annál keményebb acélok menetfúrását folyamatbiztosan végezhessük, a mentfúrónak negatívan köszörült forgácsgeometriával kell rendelkeznie. A folyamatbiztos menetfúrást a menetfúró egyenes kialakítása teszi lehetővé, mely által a keményacélokban menetkészítésekor rövid forgács keletkezik, ezáltal könnyebb a forgácsleválasztás, és kisebb a kockázata, hogy megszorul a forgács a horonyban, valamint a szerszámunk sem sérül. Ezért csak egy geometria van mind az alap-, mind az átmenőlyukban.

Menetmarás

Az ATORN menetmarók speciális keményfémből készülnek, és innovatív bevonattal rendelkeznek. A menetmaró-geometria a szerszámtesten három sorban és kilenc vágóéllel garantálja a gazdaságos menetmarást kemény megmunkálásban akár 63 HRC-ig. A menetmarási program 2 x D és 3 x D menetmélységet fed le.

DÖRZSÁRAK

A belső hűtéssel ellátott ATORN keménydörzsárak tökéletes, körkörös illeszkedést biztosítanak. Jelentős megtakarítást tesz lehetővé a folyamatköltségek tekintetében és biztosítja a magas folyamatbiztonságot. Ezenkívül az ATORN dörzsár belső hűtése az optimális forgácselvezetéshez vezet.

A szerszám élettartamát és az optimális megmunkálási eredményeket tekintve a bevonat és a vágóél geometriája döntő tényezők. Az ATORN és az ORION keménydörzsárak innovatív élgeometriájúak. Ez biztosítja a tűrt méretek nagyon magas pontosságát és a folyamatok megbízhatóságát, különösen a 63 HRC-ig terjedő anyagoknál.

MARÓSZERSZÁMOK

Az ATORN RockTec PRO marók különlegesen alkalmasak acélmegmunkálásra a következő paraméterekkel: < 1400 N/mm, < 55 HRC, < 60 HRC és < 65 HRC. A széles termékprogram magában foglalja az összes geometriát a lemagasabb precizitással. Az új, kizárólag az ATORN részére fejlesztett TiAISiN-Multilayer bevonat extrém keménységgel és alacsony súrlódással, az optimális eredmény érdekében.

Az optimális geometriának köszönhetően az új, extrém kemény multilayer bevonat gondoskodik az ATORN RockTec PRO marók alacsony súrlódásáról. Különösen is kopásállók, például képesek erősen ötvözött szerszámacél megmunkálására 1,2379, 250 m/mm marási sebességgel és 0,001-től 0,15 mm előtolással.

Hogy mennyire jó az új ATORN RockTec PRO maró, bizonyítja, hogy tesztgyőztes lett a német „GFE – Gesellschaft für Fertigungstechnik und Entwicklung Schmalkalden e.V.” által megrendezett összehasonlító tesztben, ahol az ATORN RockTec PRO marók kemény alapanyag megmunkálásban voltak tesztelve a versenytársak ellen.”

TESZTGYŐZTES

Hogy mennyire jó az új ATORN RockTec  PRO maró, bizonyítja, hogy tesztgyőztes lett a német „”GFE – Gesellschaft für Fertigungstechnik und Entwicklung Schmalkalden e.V.”” által megrendezett összehasonlító tesztben, ahol az ATORN RockTec PRO marók kemény alapanyag megmunkálásban voltak tesztelve a versenytársak ellen.

A megmunkált anyag: szerszámacél 1,2379 (X153 CrMo V12) 58 HRC keménységgel. Különböző keményfémmaróval martak próbapályákat, megadott paraméterekkel. Az ATORN RockTec PRO maró bizonyult az összeredményben a legjobbnak a legmagasabb szerszámélettartam miatt, és így az első helyre került az összértékelésben.

TESZTEREDMÉNYEK
 • Alacsony felületkopás
 • Kevés élsérülés
 • Kevés kopás
 • Minimális bevonatkopás
TOLERANCIA
 • Élek átmérője: 0 / -0,005 mm
 • Sugár tóruszmaró: ± 0,0025 mm
 • Sugárkontúr: 0 / -0,005 mm
 • Nyak átmérő: 0 / – 0,01 mm

Amennyiben felkeltettük érdeklődését, a QR kódok beolvasásával tekintse meg videóinkat a szerszámokról tesztelés közben. Technológiai kérdések esetén szakértőink az Ön rendelkezésére állnak.

Weboldalunkon termékeinket listaárakon tüntetjük fel. Az egyedi árajánlatért lépjen be webshopunkba, vagy kérjen e-mailben ajánlatot!

Elérhetőség: www.hahn-kolb.hu; agota.utasi-lukacs@hahn-kolb.hu

A cikk eredetileg a NEW technology magazin 2. számában jelent meg.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Akár ez is tetszhet