A legújabb kutatás szerint is előnyösebb út Magyarország számára a gazdaság zöld megújítása a járványhelyzet után

Magyarország és a visegrádi országok számára öt pontból álló intézkedési tervet javasol a gazdaság zöld szempontú megújítására a Cambridge Econometrics gazdasági elemzőcég. A zöld helyreállítás érdekében tervezett kormányzati politikai intézkedéseket és programokat áttekintő javaslatokat ma délelőtt a Brit Nagykövetség által szervezett döntéshozói kerekasztalbeszélgetésen mutatták be, ahol magyar részről az Innovációs és Technológiai Minisztérium, a Magyar Nemzeti Bank, a Magyar Energia- és Közműszolgáltatási Hivatal és a Budapesti Értéktőzsde vezetői vettek részt.

Az Egyesült Királyság budapesti nagykövetsége és a Cambridge Econometrics gazdasági elemzőcég szervezésében a hazai kormányzat és pénzügyi szektor képviselői az exeteri egyetem, a University College London, a New Economics Foundation és a Corporate Leadership Group Europe vezető szakértőivel vitatták meg a javaslatcsomagot. Az online eseményen – melyet Paul Fox brit nagykövet nyitott meg – a résztvevők elkötelezték magukat a zöld megújítási programok támogatása mellett, amelyek a járvány előttinél is jobb gazdasági és környezeti feltételeket teremthetnek Magyarország számára.

„A világjárvány Magyarország és az Egyesült Királyság számára is történelmi lehetőséget kínál arra, hogy a korábbinál jobb környezetet teremtsenek, amikor újraindítják a gazdaságot. Ehhez nélkülözhetetlen a nulla kibocsátásra való törekvés – jelentette ki az esemény megnyitóbeszédében Paul Fox, brit nagykövet.

Az Egyesült Királyság együttműködésre készül Magyarországgal mint a V4 országok soron következő elnökével, hogy közösen aknázza ki az átalakulás nyújtotta előnyöket a gazdaság zöld újraindítása érdekében. Magyarország jelentős lépést tett, amikor március elején bejelentette csatlakozását a szénenergia kivezetésére létrejött nemzetközi szövetséghez (PPCA), az Egyesült Királyság pedig továbbra is kész felajánlani támogatását és szakértelmét további területen is, mint például a zöld finanszírozás, az okosvárosok és az energetikai innováció.”

- Hirdetés -

A zöld helyreállítás érdekében tervezett kormányzati politikai intézkedéseket és programokat áttekintő tanulmány szerint a zöld, fenntartható megoldások nagyobb gazdasági növekedéssel járnak és több munkahelyet is teremtenek. A Cambridge Econometrics – uniós, brit és a visegrádi országok esetére modellezett számítások alapján – öt eszközt mutatott be a gazdaság zöld újraindításához, amelyek Magyarország számára is előnyösebb utat jelenthetnek:

  1. Az energiahatékonyságot elősegítő állami beruházások – ezek elsősorban rövid távon járnak gazdaságélénkítő hatással. Emellett a munkahelyteremtést is szolgálják, hiszen például az épületek szigetelésével a járványidőszak alatt kieső építőipari tevékenységet lehet újraindítani, alacsonyabb képzettséget igénylő munkahelyek teremtésével.
  2. Nagyobb mértékű támogatások a nap- és szélenergia bővítéséhez, amivel elérhető az európai országok kibocsátáscsökkentése
  3. Az energetikai hálózatok modernizálása, alkalmassá tétele az alternatív energia nagyobb mértékű felhasználására
  4. Újautó-program, amely kizárólag elektromos gépjárművek vásárlását ösztönzi – a gazdasági növekedés szempontjából ennek lenne a legnagyobb hatása
  5. Faültetési és -telepítési programok – mivel a járványhelyzet az alacsony képzettségűek munkanélküliségét növelte a legnagyobb mértékben, ezzel a programmal elsősorban ebben a körben lehet új munkahelyeket teremteni. Ráadásul az alacsony képzettségű munkákat igénylő területen ugyanannyi támogatási forrásból több új munkahely jöhet létre, mint például az autóiparban.

A Covid-19 járvány 8-9 százalékos GDP-csökkenéssel járhat az EU-tagországokban, amelynek nagyjából a felét tudnák az országok a megszokott módon visszapótolni 2030-ig. A zöld megújulási programok hatása viszont már 2021-ben jelentkezne, 2030-ra pedig a gazdasági termelés mindössze 2 százalékkal maradna el a járvány előtti időszaktól.

A munkahelyteremtés terén is egyértelműek a fenntartható megújulás előnyei: a zöld szempontokat is figyelembe vevő programok révén 2030-ig Európa-szerte egymillióval több új munkahely jöhet létre.

A zöld intézkedések hatásai eltérnek az egyes országokon belül. A visegrádi országok és ezen belül Magyarország számára is a legfőbb hatásuk az, hogy lecsökkenthetik azt az időt, ami a gazdaság és a foglalkoztatottság járvány előtti mértékének újbóli eléréséhez szükséges. Az elemzés a pontos számokkal és hivatkozásokkal ezen a linken érhető el.

Cambridge Econometrics

Akár ez is tetszhet