A lézer sosem látott hatékonysággal gyomlálja a termőföldet

A seattle-i Carbon Robotics újabb finanszírozási körben gyűjtött be támogatást a LaserWeeder nevű intelligens eszközének fejlesztéséhez, ami teljesen autonóm módon tartja ellenőrzés alatt és irtja ki a gyomokat a gazdaságokban. Az új befektetés az NVentures-től, vagyis az NVIDIA kockázati tőke részlegétől származik, de ennél többet, például pénzügyi részleteket nem hoztak nyilvánosságra az üzletről.

A két vállalat együttműködése több mint logikus, hiszen a Carbon Robotics LaserWeedere 24 darab NVIDIA GPU-t használ a földben lévő növények képeinek valós idejű feldolgozásához, miközben azonosítja a haszonnövények között megbúvó gyomokat. A lézer ezt követően fényenergiát bocsát a nem kívánt növényekre és azonnal elpusztítja azokat. Az egész „intelligens munkagépként” telepíthető és hagyományos traktorral végighúzható a szántóföldön – írja a The Robot Report szakértője. Mike Oitzman szerint a lézeres gyomlálás tényleg azonnal elpusztítja és kizárólag a gyomokat, vagyis nem történhet meg az, hogy a gazzal együtt értékes termőnövényeket is megtizedel. Ezzel a megoldással lényegében elpárologtathatók a nem kívánt gyomok és növelhető a termésátlag.

A Carbon Robotics közölte: a LaserWeeder óránként 4,7 millió nagy felbontású képet dolgoz fel, és percenként 5000 gyomnövényt képes kiirtani, milliméter alatti pontossággal. A vállalat azt is elmondta, hogy a mezőgazdasági képadatkészlet már 25 millió felcímkézett növényből és több mint 30 000 növény- illetve gyommodellből áll. A LaserWeeder emellett valós idejű mérési adatokat rögzít a növényekről és a gyomokról, majd elküldi azokat a felhőbe, így a gazdák bármikor és bárhonnan vizuális betekintést kaphatnak a szántóföldi gazdálkodás műveleteiről.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

VIDEÓ

„A LaserWeedert bevethetjük új területen, futtathatjuk néhány hektár földön vagy 24 óra alatt betaníthatunk neki egy új modellt, ami az adott régióban gyakori növénykultúrákra és gyomnövényekre jellemző” – magyarázta Paul Mikesell, a Carbon Robotics vezérigazgatója. „A [mesterséges intelligencia] modellt az alapoktól kezdve építettük fel. Ez lehetővé teszi a vállalat számára, hogy gyorsan terjeszkedjen, globálisan, új régiókban, amire az [NVentures által nyújtott] további finanszírozást is fordítjuk.”

Gábor János, NEW technology

- Hirdetés -