A Mazak bemutatja a nagy teljesítményű és látványos új VCE-600-at

Az Egyesült Királyságban tervezett és gyártott új Mazak VCE-600 függőleges megmunkálóközpont egy izgalmas, új 3 tengelyes szerszámgép lenyűgöző specifikációval és vonzó árfekvéssel. A lenyűgöző, következő generációs megmunkálóközpont rendkívül jól alkalmazható a gyártók széles köre számára, a műhelyektől és a kis alvállalkozóktól az OEM gyártókig.

A széleskörű és átfogó piackutatás eredményeként az új, költséghatékony VCE-600 számos olyan funkciót és új technológiát tartalmaz, amelyek az iparágban vezető termelékenységet, teljesítményt és könnyű kezelhetőséget képvisel, kompakt méretben – a Mazak márkával fémjelzett minőséggel és szolgáltatással. A kompakt 2,9 x 3,12 x 3,14 méteres (magasság/szélesség/mélység) alapterület ellenére – amely a korlátozott területtel rendelkező gyártók számára vonzó – a VCE-600 méretes, 1,3m x 600 mm-es asztallal rendelkezik, 1050 x 600 x 600 mm (X/Y/Z) mozgástartománnyal, amely lehetővé teszi különösen nagy alkatrészek megmunkálását, különösen figyelemre méltó az Y tengely mozgástartománya.

E munkaterület felett egy 12 000 fordulat/perc fordulatszámú, 18,5 kW-os, 119,4 Nm forgatónyomatékú kettős tekercselésű főorsó dolgozik, amely mindent biztosít, amire egy gépműhelynek szüksége lehet. A tekercselés alacsony fordulatszám-tartományban az orsónak kivételes nyomatékot biztosít nagy igénybevételű maráshoz és fúráshoz, míg nagy fordulatszámon az orsó nagy sebességgel magas teljesítményt szolgáltat a könnyű anyagok és profilozó alkatrészek megmunkálásához. A 7/24 No40 átmenő hűtőfolyadékos orsót ellátja vágószerszámokkal egy 1,9 másodperces szerszámról-szerszámra gyorsváltó, 24 pozíciós ATC, amely 75 mm-es maximális szerszámátmérőhöz képes. Az ATC-hozzáférés javítása érdekében opcionális ATC-ajtó is megadható a beállítási idő csökkentése érdekében.

- Hirdetés -

A kategóriaelső orsó mellett az új VCE-600 minőségét rendkívül merev lineárgörgős vezetők bizonyítják minden tengelyen, amelyek lehetővé teszik, hogy a gép nagy igénybevételű vágást és nagy sebességű megmunkálást is végrehajthasson. Ezt egészítik ki a közvetlen meghajtású szervomotorok minden tengelyen és a teljesen köszörült előfeszített golyóscsavarok, amelyek páratlan szintű pontosságot és ismételhetőséget biztosítanak.

Mark Hall, az Európai Csoport Termékmenedzsere az új Mazak gép érkezését kommentálva a következőket mondja: „Az új VCE-600 nagy érdeklődést vált ki az iparágban, az izgalmas függőleges megmunkálóközpontok új kínálatában. Ennek az az oka, hogy a specifikáció sok alkalmazást érint, ugyanakkor teljesítményt és értéket kínál. Az egyik nagyszerű dolog, amit az iparág szeretni fog ebben a gépben, az a gép sokoldalúsága. Nagy munkaburkolattal, kategóriaelső orsóval és az új SmoothEz CNC vezérléssel rendelkezik, amely gyorsan programozható – ez teszi nagyszerűvé a kezelők számára. Ez az új gép kiváló lesz az alvállalkozók, a belépő szintű vállalkozások és bárki számára, aki sokféle munkadarabbal rendelkezik.

A Mazak a könnyű használat és a beállítási idő csökkentése érdekében számos, a kezelő számára praktikus és ergonomikus tervezési jellemzőt épített be. A VCE-600 például egyetlen nagy tolóajtóval és nagy ablakkal került kialakításra. Ez a nagy ablak kiváló rálátást biztosít a gépkezelő számára a megmunkálás során, míg a könnyen nyitható ajtó lehetővé teszi, hogy a gépkezelő az alkatrészeket és szerszámokat egy kézzel rakja be és vegye ki, miközben a másik kezével nyitja az ajtót. Míg részletekig menő figyelmet fordítottak az egyszerű használhatóságra és a beállítási idő csökkentésére, ez az új Mazatrol SmoothEZ CNC vezérlőrendszernél nyilvánul meg a legjobban. Az új Mazatrol SmoothEz CNC vezérlőrendszer intuitív, 15 hüvelykes érintőképernyős kijelzővel rendelkezik, amely „Ez Üzemeltetés” elnevezésű funkciót kínál, okostelefonhoz vagy táblagéphez hasonlóan kezelhető. A kijelző személyre szabható, az adatok elhelyezése pedig könnyen a felhasználóhoz igazítható. A kijelző testre szabásával a kezelő minimális képernyőátmenettel ellenőrizheti és szerkesztheti az adatokat.

A Mazatrol SmoothEz az „Ez Megmunkálás” esetében lehetővé teszi az ügyfelek számára, hogy a Mazak Mazatrol interfész segítségével a munkadarab 3D modelljén keresztül hozzanak létre, ellenőrizzék és szerkesszék a programokat, vagy alternatívaként teljes EIA/ISO funkcionalitást használjanak a G-kód programozáshoz – a felhasználók számára a lehető legnagyobb rugalmasságot kínálva.

A SmoothEz emellett „Ez Beállítás”-t is kínál, ahol az összes gyártási adat, mint például a programok, a rögzítő készülékek beállítása, a gépmodellek, a szerszámadatok és a koordináta-rendszerek a Smooth Project Manager segítségével szinkronizálhatók a SmoothCAM Ai programmal. A SmoothEz-re utalva a Mazak európai csoportjának termékmenedzsere, Mark Hall elmondta: „A nagy vegyes- és kisszériás alkatrészgyártást végző gyártók számára kritikus fontosságú, hogy csökkentsük a beállítási időt – itt teljesít a SmoothEz számos könnyen használható funkciójával, amelyek megkönnyítik az alkatrészbeállításról a gyártásra való átállást.”

Mivel az automatizálás egyre inkább elterjedt a műhelyben, a Mazak úgy tervezte a VCE-600-at, hogy a robotok számára a robotok hozzáférését lehetővé tevő elülső, bal vagy jobb oldali betöltőajtók beépíthetők legyenek, miközben opcionális szerszám- és munkadarab-mérő rendszerek, például a Renishaw RTS és RMP60 bemérő tapintók is integrálhatók. Ahogyan az elvárható egy olyan iparágvezető márkától, mint a Mazak, rengeteg opcionális extra áll rendelkezésre a végfelhasználó pontos igényeinek kielégítésére.

Ez magában foglalja a 30 vagy 48 pozíciójú ATC-t, a szerszámmérési, beállítási és törésérzékelő csomagok választékát, a forgács- és hűtőfolyadék-kezelési csomagokat, amelyek magukban foglalják az elárasztást, a mosást, a légfúvást, valamint a spirál- és forgácsszállítót, továbbá az olyan alapvető automatizálási lehetőségeket, mint az automatikus ajtónyitás, a robotinterfész és a hidraulikus vagy pneumatikus rögzítés előkészítés. A gép 4. tengelyes egységekkel is specifikálható, ami további rugalmasságot biztosít.

Mazak